Alergiile
O afectiune foarte des intalnita la copii este alergia. Desi in majoritatea cazurilor nu este foarte grava si poate fi tratata usor, uneori poate provoca decesul.
Daca copilul tau are o alergie, incearca sa identifici cauza. Descopera ce trebuie sa faci pentru a preveni atacurile alergice.
Ce este alergia
Alergia este o intoleranta la o anumita substanta. Bebelusii si copii au sisteme imunitare sensibile care uneori reactioneaza dur la substante in mod normal nedaunatoare.
Reactia aceasta produce proteine numite anticorpi, care primesc un stimul ca exista posibilitatea unei infectii. De indata ce aceste substante care nu pun in pericol sanatatea sunt considerate nocive, organismul elibereaza acesti anticorpi de fiecare data cand corpul intra in contact cu substanta respectiva.
Ce produce alergia
Unele alergii sunt mostenite. Ele insa pot fi cauzate de o reactie negativa la aditivii din mancare, zahar, lactate, alune, oua, cereale, detergenti, praf, polen sau altele.
Cum sa iti dai seama cand copilul are o alergie
Semnalele reactiilor alergice pot fi observate imediat.
O reactie de acest fel apare de obicei la un interval de 1 ora pana la 72 de ore de la consumarea alimentului.
Simptome ale alergiilor
- Pe fata apar cercuri negre in jurul ochilor, chipul este umflat, iar nasul incepe sa curga si copilul stranuta des. Apar dureri in jurul urechilor, iar productia de mucus este marita.
- La nivelul pielii apare senzatia de scarpinare, eczeme sau retentie de apa.
- Copilul poate avea senzatii de voma, colici, diaree, balonare, gaze.
- In comportamentul sau se pot observa dificultati de concentrare, dificultati in a adormi, urinare nocturna.
- La nivel respirator apare tusea, durerea in gat, umflarea limbii sau a gatului, chiar astm.
Cum putem trata alergiile
Cel mai bun tratament pentru alergii este evitarea substantei alergene ( substanta care cauzeaza reactiile). Corpul copiilor reactioneaza prompt atunci cand se indeparteaza aceasta substanta. Daca suspectezi o anumita mancare sau o anumita substanta pentru alergia copilului tau, incearca sa o indepartezi din preajma copilului sau din alimentatia sa timp de 10 zile.
Daca te ingrijoreaza reactia severa a alergiei, consulta medicul. Desi medicina nu are un itratament specific pentru toate alergiile, este important sa mergi la medic pentru a vorbi despre ce metode poti aborda pentru a evita aceste reactii si de asemenea pentru a te asigura ca micutul tau nu are o alta boala ale carei simptome sunt asemanatoare.
Daca doctorul tau considera ca micutul are o alegie, el poate fi indrumat catre un alergolog care va face analizele necesare sau te va indruma spre o dieta.
Remedii alternative
Terapia nutrionista este adesea recomandata in faza initiala a tratamentului contra alergiilor.
Aceasta presupune sa ii schimbi dieta copilului tau si sa incorporezi vitamine si minerale specifice. Uneori terapiile nutritionale sunt combinate cu homeopatia pentru rezultate mai bune.
Daca exista reactii alergice in familie incearca sa:
- Alaptezi pentru cel putin 6 luni. Nu iti hrani copilul cu un alt tip de lapte in acest interval.
- Evita sa consumi alimentele care cauzeaza cel mai adesea alergie: lapte de vaca, alune, tarate, deoarece tot ce consumi este transmis copilului prin laptele matern. Totusi daca excluzi din alimentatie laptele de vaca, consuma suplimente de calciu.
- Daca inca alaptezi, introdu in alimentatia micutului mancarea solida incetul cu incetul, pentru a nu dezechilibra organismul copilului.
Evita mancarea care contine gluten, incluzand cerealele si biscuitii pana la cel putin 6 luni, deoarece acestea provoaca cel mai adesea alergii.
Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda sa nu hraniti copilul cu urmatoarele alimente pana la varsta de 1 an.
- Grau
- Orz
- Peste
- Soia
- Citrice
- Lactate
- Carne de vita si de pui
Arahidele ar trebui sa fie evitate, pana cand copilul este de aproximativ trei ani.
Unele alergii pot cauza o reactie severa si uneori fatala precum socul anafilactic.
Acest tip de alergie are un factor alergogen identificat, cel mai adesea: arahide, nuci, lapte de vaca si scoici. Dar intepaturile albinelor si anuminte medicamente precum penicilina au un efect similar.
Daca copilul tau sufera de o astfel de alergie, cere-i medicului injectii cu adrenalina, care contracareaza intr-o anumita masura reactiile alergice severe.