Roseola infantila (rozeola, roseola infantum, pseudorubeola)
Roseola este o afectiune intalnita la copii mici. Singurul simptom al acesteia inainte de eruptia cutanata este febra foarte mare.
Roseola sau eruptia subita, in termeni medicali, a mai fost denumita si a sasea maladie. Roseola infantila este o maladie virala, cauzata de virusul herpes de tip 6 (HHV-6).
Aceasta este o boala usoara, frecventa in prima copilarie precoce. Se regaseste la copiii de 6 pana la 24 de luni, ea devenind foarte rara dupa 4 ani.
Simptomele roseolei infantile
Roseola infantum se caracterizeaza prin febra foarte mare, care poate atinge usor 39-40 de grade, generand chiar convulsii. Febra persista 3 zile dupa care este urmata de eruptia unor pete roz.
Perioada de incubatie este de 5 pana la 15 zile.
Maladia este dificil de diagnosticat inainte ca eruptia sa aiba loc. Nu exista alte simptome, in afara febrei si a unei usoare laringite, care sa conduca spre diagnostic.
In zilele 1-4, roseola se manifesta prin febra si uneori printr-o gripa usoara insotita de tuse.
In zilele 4-8 temperatura revine brusc la normal, apoi urmeaza o eruptie cu pete roz, usor reliefate, pe fata si pe trunchi.
Ulterior eruptia se palideaza si copilul revine la normal. Din acest moment, copilul nu mai este contagios.
Roseola este putin contagioasa, iar un tratament special nu este necesar, in afara celui care presupune scaderea febrei. Complicatiile sunt foarte rare, iar imunitatea permanenta.
Ce puteti face
Incercati sa-i scadeti temperatura cu paracetamol sirop.
Dati-i sa bea multe lichide.
Tineti copilul intr-o camera racoroasa, imbracat sumar.
Nu folositi comprese reci in exces, caci temperatura ii poate scadea prea mult, ducand la frisoane si la un nou acces de febra.
Cand apelati la medic
Chemati de urgenta medicul daca temperatura depaseste 39 de grade si nu i-o puteti scadea sau daca are unul din urmatoarele simptome:
- somnolenta neobisnuita
- dureri de cap severe sau intepenirea cefei
- convulsii
- eruptie cu pete rosu inchis sau purpurii plate.