Sâmbătă, 30.11.2024, 02:15
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Fertilitate si ovulatie
 Teste de fertilitate in cuplu                Infertilitatea

Ovulatie

Monitorizarea ovulatiei si a ciclului menstrual poate favoriza instalarea sarcinii. Ovulatia este perioada cea mai propice pentru conceptie. Lipsa ovulatiei si a semnelor de ovulatie intr-o luna poate fi un prim semn de sarcina.


Invata semnele ovulatiei


Cand folosesti o metoda naturala de planning familial, va trebui sa fii atenta la semnele transmise de corpul tau in perioada ovulatiei.



Corpul tau sufera modificari specifice pe masura ce se apropie mai mult de perioada de ovulatie si se schimba din nou cand ovulatia trece.

Odata ce ai invatat semnele ovulatiei, vei putea sa-ti creezi propriul grafic de fertilitate pentru a putea sti care sunt perioadele fertile si care nu.

Ovulatia este punctul central din ciclul tau de fertilitate. Corpul se schimba suficient de mult in aceasta perioada, devenind destul de usor de observat momentul cand te apropii de perioada propice pentru procreare.

Poti prevedea ovulatia?

Da! Invata sa citesti semnele ovulatiei in corpul tau, astfel vei fi capabila sa identifici ziua in care este cel mai probabil sa aiba loc ovulatia.
Pe masura ce zilele ciclului menstrual trec, nivelul tau hormonal se schimba. Modificarile apar pe masura ce te apropii de ovulatie, in timpul ovulatiei si dupa aceasta.

Probabil stii deja de existenta testelor de ovulatie. Functioneaza exact ca testele de sarcina, doar ca testeaza un alt hormon. Aceste teste cauta schimbarile hormonale care intervin in corpul tau in preajma ovulatiei. Dar oare dau rezultate corecte? Ei bine, da!



Ovulatia si perioada fertila


Ovulatia este fenomenul de maturare (dezvoltare) si eliberare a unui ovul din ovarele femeii. In jurul datei de ovulatie este perioada fertila a ciclului menstrual al femeii, perioada in care ea poate ramane insarcinata.

Uneori, cunoasterea acestei perioade este deosebit de folositoare pentru planificarea unei sarcini in cadrul unei familii.


Cand are loc ovulatia si cum poate fi gasita perioada fertila ?

Ambele ovare contin intre 300 de mii si 500 de mii de ovule, dar lunar se matureaza numai unul. Acesta "calatoreste" prin trompele uterine catre uter. In drumul sau, daca se va intalni cu spermatozoizii, va fi fecundat. Ovulul traieste aproximativ 1-2 zile. Sperma poate trai, in corpul femeii, pana la 5 zile.

Daca are loc un contact sexual inainte de ovulatie, spermatozoizii pot "astepta", pana la 5 zile, aparitia ovulului pentru a-l fecunda, oriunde pe parcursul acestuia intre ovar si uter.

Prin urmare, tinand cont de perioada de viata a ovulului si perioada de viata a spermatozoizilor, teoretic putem spune ca o sarcina apare in urma fecundarii ovulului, de catre spermatozoid, in zilele din jurul ovulatiei: 3-4 zile inainte si 1-2 zile dupa aceasta.

Studiile arata ca 20% din cuplurile care au o fertilitate normala si care au contact sexual la fiecare astfel de ciclu au succes. Aproximativ 85% din femeile care au contact sexual neprotejat raman insarcinate in decurs de un an.

La un ciclu stabil de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a, considerand drept prima zi a ciclului, prima zi de menstruatie. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulatia are loc in ziua a 15-a, la cel de 30 de zile ovulatia apare in ziua a 16-a, si asa mai departe, constanta fiind perioada de 14 zile de la ovulatie pana la viitorul ciclu menstrual.

Ciclul este in general neregulat si poate fi influentat de stres, de oboseala, de alimentatie insuficienta sau de infectii. Cu cat ciclul este mai neregulat, cu atat este mai greu de stabilit cu precizie ziua ovulatiei. Iar ovulatia nu are loc cu exact 14 zile inainte de inceperea unui nou ciclu, ci cu 2 zile mai devreme sau mai tarziu. De aceea momentul perioadei fertile nu este usor de stabilit, iar metoda calendarului, daca este folosita singura, este o metoda cu o rata de esec destul de mare.

Iata cum calculam perioada fertila in cazul unui ciclu menstrual neregulat: se identifica ciclul cel mai scurt si cel mai lung din cel putin 8 - 10 cicluri urmarite. Pentru gasirea primei zile a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai scurt de zile si din el se scade numarul 18.

Pentru a identifica ultima zi a perioadei fertile se ia ciclul cu numarul cel mai mare de zile si din el se scade numarul 11, iar pe baza rezultatelor se gaseste, cu aproximatie, perioada fertila dintr-o luna.

Totusi, cea mai buna cale de a va da seama cand sunteti in perioada fertila este sa fiti atenta la schimbarile din organism si sa invatati sa recunoasteti semnele ovulatiei.

Schimbarile care au loc in organism in perioada ovulatiei

• mucusul cervical se mareste in volum si isi schimba textura (cand devine alunecos inseamna ca ati atins perioada cea mai fertila);

• cresterea temperaturii corpului cu maxim un grad (nu veti simti cresterea de temperatura, dar puteti folosi un termometru; in acel moment ovulatia s-a incheiat; de obicei, sunteti cel mai fertila cu 2 sau 3 zile inainte de cresterea temperaturii);

• disconfort in partea de jos a abdomenului (unele femei chiar simt cand se produce ovulatia fie printr-un usor disconfort fie prin adevarate dureri care dureaza de la cateva minute pana la cateva ore).


Testul de ovulatie

Testul de ovulatie este cea mai sigura solutie si cel mai simplu mod prin care poti afla perioada ta fertila daca te-ai horarat sa ramai insarcinata. Testul de ovulatie are un rezultat cu acuratete in proprotie de 99.9% si este foarte util in cazul femeilor cu ciclu menstrual neregulat.

Testul de ovulatie functioneaza asemanator testului de sarcina: daca testul este pozitiv vor aparea doua liniute rosii, daca este negativ va aparea o singura liniuta, cea de control.

Cum functioneaza testul de ovulatie

Ovulatia este determinata de cresterea hormonului luteinizant (hormonul feminin LH), iar atunci cand acesta este secretat in cantitati mai mari, efectul sau este de a rupe foliculul in care se afla ovulul si asfel ovulul ajunge in cavitatea peritoneala, unde este cules de catre trompele uterine.

Hormonul LH este eliminat frecvent in urina, insa in cantitati mici, iar cresterea sa este indicata de test, care anticipeaza momentul ovulatiei.

De obicei, cresterea nivelului de LH are loc la mijlocul ciclului menstrual. In cazul unui ciclu menstrual regulat, de 28 de zile, ziua ovulatiei ar fi aproximativ in a treisprezecea zi. Pentru un ciclu neregulat, medicii recomanda orientarea dupa cel mai scurt dintre ele si inceperea testarii cu doua zile inainte de jumatatea acestuia si continuarea testarii pana in ziua corespunzatoare celui mai lung ciclu menstrual avut.

Testul se desigileaza in dimineata corespunzatoare lungimii ciclului menstrual pentru care este aplicat si se utilizeaza potrivit instructiunilor testului respectiv. In farmacii se gasesc mai multe tipuri de teste, a caror variaza intre 3 si 10 minute.

Acuratetea testului de ovulatie

Testul de ovulatie arata ca hormonul LH a crescut astfel incat sa stimuleze ovulatia in urmatoarele 24 de ore, insa nu arata cu siguranta ca aceasta va avea loc, deoarece exista posibilitatea ca ovulul sa nu fie totusi eliberat. Citeste cu antentie instructiunile de utilizare.

Trebuie luate in considerare si situatiile in care femeia este deja insarcinata, ia anticonceptionale sau urmeaza un tratament cu hormoni (estrogen, progesteron), cazuri in care ovulatia nu se mai produce.




Modalitati de calculare a ovulatiei

Aproximativ 85% din femeile care au contact sexual fara sa foloseasca metode contraceptive vor ramane insarcinate in decurs de un an. Poti sa iti maresti sansele de a ramane insarcinata daca inveti sa calculezi exact cand va avea loc ovulatia si daca te familiarizezi cu schimbarile ciclice hormonale si fizice care au loc in corpul tau in fiecare luna.

Metoda calendarului



De regula metoda calendarului se foloseste in contraceptie, si mai putin in conceptie. Insa o poti folosi si in acest scop, pentru ca are rolul de a identifica zilele in care esti fertila si apare ovulatia si cele in care poti face sex fara grija unei sarcini nedorite.



Tot ce trebuie sa faci este sa iti notezi intr-un carnetel datele menstruatiilor si durata ciclurilor menstruale, pe o perioada mai lunga de timp. In acest fel iti vei da seama daca ai un ciclu regulat, stabil sau nu. In cazul in care ai cicluri menstruale neregulate, perioada de ovulatie este mult mai greu de identificat.



Principiul pe care se bazeaza este urmatorul: la un ciclu regulat de 28 de zile, ovulatia apare in ziua a 14-a. Pe masura ce durata ciclului creste cu cate o zi, perioada instalarii ovulatiei creste si ea cu cate o zi fata de cea din cazul ciclului de 28 de zile. De exemplu, daca ai un ciclu regulat de 29 de zile, ovulatia apare intr-a 15-a zi, la cel de 30 de zile intr-a 16-a zi etc.



Analizarea mucusului cervical



Pe masura ce ciclul tau progreseaza, mucusul tau cervical creste in volum si isi schimba textura. Schimbarile reflecta nivelul crescut de estrogen din organism.



Esti cel mai fertila cand mucusul devine limpede, alunecos si lipicios. Multe femei compara mucusul din aceasta perioada cu albusul de ou crud.



In mod normal mucusul cervical este o bariera protectoare, dar in timpul celei mai fertile perioade a ciclului tau, permite spermei sa treaca prin cervix, spre uter si apoi prin tuburile falopiene pentru a se intalni cu ovulul.

Masurarea temperaturii bazale



Dupa ovulatie, temperatura ta poate creste cu 0,4 pana la 1 grad Celsius. Nu vei simti aceasta crestere, dar o poti detecta folosind termomentrul pentru temperatura corporala bazala (TCB).



Esti cel mai fertila in timpul celor 2 sau 3 zile inainte ca temperatura ta sa ajunga la cea mai mare valoare. Cativa experti considera ca s-ar putea sa mai ai la dispozitie inca 12 pana la 24 de ore de fertilitate dupa ce observi ca temperatura corporala bazala a crescut, dar majoritatea spun ca la acel moment este prea tarziu ca sa ramai insarcinata.



Pana cand progesteronul se acumuleaza in cantitate indeajuns de mare pentru a-ti creste temperatura, poate sa dureze o zi sau 2 dupa ovulatie. Dar din moment ce ovulul poate supravietui aproximativ 24 de ore, la acel moment este prea tarziu pentru fertilizare.



De aceea, expertii recomanda sa iti monitorizezi temperatura luand-o in fiecare dimineata timp de cateva luni pentru a detecta un tipar si pentru a aproxima data ovulatiei. Apoi poti avea contact sexual in timpul celor 2 sau 3 zile inainte de ziua in care iti creste de obicei temperatura.

Teste de depistare a ovulatiei



Daca nu reusesti sa afli ovulatia prin alte metode, atunci apeleaza la ajutorul testelor din farmacii. Acestea sunt asemanatoare celor de sarcina si se bazeaza tot pe testarea urinei. Aceste teste identifica nivelul hormonului LH prezent in urina.



Verificarea pozitiei cervixului



In timpul ovulatiei cervixul isi schimba pozitia si textura si reprezinta una dintre cele mai clare semne ca ovulatia s-a instalat.



Daca in perioada nonfertila acesta este aproape inchis jos si ferm, atunci cand apare ovulatia el se deschide, devine moale si incepe sa urce usor.


Durerile de la ovulatie

Durerile de la ovulatie sunt semne pe care este esential sa le urmaresti, in special atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata. Pentru ca sarcina depinde de ovulatie, un prim pas important in conceptie este cunoasterea perioadei fertile, care difera pentru fiecare femeie in parte. O femeie sanatoasa are un ciclu menstrual de 21-35 de zile cu o perioada de fertilitate maxima intre a 10-a si a 14-a zi de ciclu.



Simptomele ovulatiei



Multe cupluri care incearca fara succes sa conceapa, nu tin cont de un aspect esential: ovulul eliberat de ovare este fertil timp de 12-24 de ore. Numai in acest interval poate avea loc fecundarea care va duce la sarcina. Pentru a ramane insarcinata rapid, urmareste-ti corpul si incearca sa depistezi urmatoarele simptome:



Schimbarea aspectului si consistentei secretiei de mucus cervical (glera cervicala): mucusul cervical contribuie la deplasarea spermatozoizilor, de aceea cele mai bune conditii pentru fecundare sunt indeplinite atunci cand mucusul are consistenta albusului de ou crud.
Daca observi aceasta schimbare de textura, inseamna ca esti in perioada fertila.



Tensiunea sanilor, cauzata de producerea de estrogeni de catre folicului (cavitate plina cu lichid din mijlocul fiecarui ovocit).



Uneori schimbarea de consistenta a mucusului cervical este insotita de un alt simptom secundar al ovulatiei: disconfortul abdominal (in partea dreapta a abdomenului inferior), care apare inaintea, in timpul si dupa ciclul menstrual. Durerile de la ovulatie pot dura de la cateva ore pana la cateva zile si pot avea o intensitate diferita in functie de diversi factori.



O posibila sangerare minora (rar)



Temperatura bazala: inaintea si in timpul ovulatiei temperatura corpului creste cu 0,4-1 grad celsius (ca urmare a cresterii nivelului de progesteron secretat). Exista termometre speciale pentru inregistrarea temperaturii bazale; este indicat sa iei temperatura dimineata cand te dai jos din pat. Unele termometre sunt dotate cu semnal sonor care se activeaza atunci cand temperatura a crescut fata de inregistrarile precedente.



Probleme in conceptie



Durerile de la ovulatie impreuna cu celelalte semne secundare ale eliberarii ovulului nu sunt singurele care te pot ghida atunci cand incerci sa ramai insarcinata. De altfel, unele femei nici nu prezinta aceste simptome. Iti poti achizitiona in acest scop un kit de prezicere a ovulatiei care se adreseaza in special femeilor cu ciclu neregulat. Cu ajutorul acestui kit poti determina cu exactitate data ovulatiei. Inainte cu 36 de ore de ovulatie, creste nivelul hormonului luteinizant din urina. Testul detecteaza aceasta crestere, semnalizandu-ti perioada optima pentru a concepe.



Probleme in conceptie pot aparea atunci cand ciclurile sunt neregulate sau anovulatorii (chiar daca ciclul este regulat, nu are loc ovulatia). Absenta (amenoreea), neregularitatea menstruatiilor, sangerarea abundenta sau prea scazuta sunt semne ale unei probleme de ovulatie.



Posibile solutii sunt medicamente care sa stimuleze ovulatia sau, in anumite cazuri, fertilizarea in vitro. Problemele de ovulatie reprezinta cauza principala a infertilitatii la femeie, care, din fericire, este tratabila. Pe masura ce femeia inainteaza in varsta, menstruatiile pot deveni tot mai neregulate si pot exista probleme de ovulatie. O cantitate insuficienta de grasime in corp, dar si grasimea in exces pot cauza de asemenea probleme de fertilitate.



Daca simti durere in zona abdominala inferioara (in special in partea dreapta), tensiune in zona sanilor si observi modificari in zona mucusului cervical, este posibil sa fii in perioada fertila. De cele mai multe ori, intelegerea semnelor propriului corp este o conditie pentru obtinerea unei sarcini.



Tratamentul chistului ovarian

Chisturile ovariene sunt formatiuni benigne care apar mai ales in perioada fertila a femeii la nivelul ovarelor. Cele mai multe chisturi dispar de la sine, metoda de tratament fiind simpla expectativa, altele dispar cu ajutorul tratamentelor naturiste, insa in unele cazuri acestea sufera complicatii si manifestari care necesita operatie chirugicala. Afla ce metode de tratament exista pentru chisturile de pe ovare!



Ce este chistul ovarian?



Chisturile ovariene apar atunci cand foliculul (care apare lunar) nu elibereaza ovocitul, acesta continuand sa se dezvolte devenind o cavitate cu lichid care se transforma ulterior in chist.



Chisturile ovariene se intalnesc des la femeile aflate in perioada fertila si in cele mai multe cazuri sunt benigne si nu prezinta un pericol pentru sanatatea ei.


Cum se trateaza chisturile ovariene?



Expectativa si monitorizare



Asa cum spuneam mai sus, majoritatea chisturilor dispar de la sine, de aceea medicii nu recomanda un anume tratament pentru femeile la a caror ecografie apare un chist mic (mai mic de 5 cm), simplu.



Acesta va fi monitorizat constant, prin vizite regulate la medic pentru a se vedea eventualele modificari sau pentru a se constata daca acesta s-a resorbit.



Tratament hormonal



S-ar putea sa fi auzit in stanga si in dreapta despre faptul ca pilulele anticonceptionale au fost recomandate pentru a trata chisturile ovariene. Avand in vedere ca acestea sunt asociate cu ovulatia si cu perioada fertila a femeii, medicii recomanda tinerea sub control a chisturilor aparute prin prescrierea de anticonceptionale orale. Ele ajuta si la resorbtia lor. Plus de asta au si rol profilatic, impiedicand aparitia altora.



Tratament naturist



Se recurge adesea si la metode naturiste, homeopate de diminuare o chisturilor ovariene pana la resorbtie.



vitamina E (diminueaza formatiunle fibrochistice de la nivelul uterului si ovarelor);



cartilaj de rechin (efect antiinflamator si imunomudulator, ajuta la tratarea, cat si la prevenirea tumorilor benigne, dar si maligne;



macerat din madita de zmeur (50 de picaturi de 2 ori/zi);



supozitoare cu rasina de brad si propolis (cate unul/zi);



bai de sezut cu ceaiuri de plante inainte de culcare (coada calului si coada soricelului).



Se pot face amestecuri din cinci plante din lista urmatoare care se pun la macerat. Se administreaza cate 1 litru pe zi:



zmeur;



vitex agnus castus;



cretisoara;



galbenele;



coada soricelului;



urzica moarta alba;



yam;



napraznic;



sanziene;



cimbrisor;



muguri de plop;



traista ciobanului.



Tratament chirurgical



Interventia chirurgicala apare in ultima instanta, atunci cand:



un chist de dezvolta in exces;



continua sa creasca;



isi modifica forma;



provoaca durere abdominala;



nu dispare dupa cateva luni.



In general se extrage numai chistul, ovarul nefiind afectat in niciun fel (chistectomie). Daca formatiunile sunt relativ mici se recomanda interventia laparoscopica.



Daca apar complicatii se poate recurge la indepartarea completa a ovarului afectat (ovariectomie unilaterala). Totusi, aceasta interventie nu afecteaza fertilitatea femeii decat partial, ea benefiind in continuare de celalalt ovar functional.



Torsiunea de ovar (rotatia ovarului care blocheaza artera sau vena ovariana) este o afectiune care necesita operatia chirurgicala de urgenta pentru ca se manifesta prin dureri abdominale severe, greata si varsaturi. Ovarele torsionate implica aproape intotdeauna chisturi, teratoame sau alte mese.



In cazuri exceptionale, atunci cand se depisteaza in urma testelor ca formatiunile prezinta celule canceroase, se trece la indepartarea completa a uterului si ovarelor.




Cand ramai insarcinata?

Sunt sanse teoretice ca o sarcina sa apara in orice zi a ciclului menstrual . In practica insa, exista perioade ale acestuia in care sansele sunt maxime de obtine o sarcina in urma unui contact sexual neprotejat. Aceasta este denumita perioada de ovulatie . Daca credeai ca in timpul menstruatiei sansele sunt nule, atunci te inseli. Poti ramane insarcinata si in timpul menstruatiei si chiar si in zilele considerate a fi infertile.



Metoda calendarului

Metoda calendarului reprezinta una dintre cele mai vechi metode de contraceptie, dar te ajuta sa identifici cu exactitate perioadele dintr-un ciclu in care esti mai vulnerabila sa ramai gravida.



Acest lucru se intampla deoarece folosind aceasta metoda esti nevoita sa iti faci un calendar al menstruatiilor si sa tii o evidenta a lor, identificand cu usurinta perioada de ovulatie in care poti obtine o sarcina, dar si altele.

Ovulatia este perioada maxima de fertilitate



Daca vrei sa ramai insarcinata cat mai repede sau sa stii cand anume exista cele mai mari sanse sa ramai gravida atunci trebuie sa stii ca acest lucru are loc atunci cand esti la ovulatie.



Iata cum identifici ovulatia si perioada fertila: daca ai un ciclu regulat, stabil de 28 de zile, atunci ovulatia maxima apare in ziua a 14-a. Aceasta se numara incepand cu prima zi de menstruatie. La un ciclu de 29 de zile, ovulatia are loc in a 15-a zi, iar la cel de 30 de zile intr-a 16-a zi.



Daca ciclul este neregulat, ziua de ovulatie este mult mai greu de identificart cu acuratete. In aceste cazuri, varianta cu a 14-a zi nu mai este valabila, pentru ca ciclul menstrual nu are intotdeauna 28 de zile sau deloc.



In aceste cazuri, poti folosi calculatorul de ovulatie, bazat pe metoda calendarului pentru a identifica mai usor zilele in care esti cel mai fertila si in care poti concepe bebe.



Cu 3-4 zile inainte si 3-4 zile dupa ovulatie inca exista sanse mari sa ramai insarcinata!




Ovulul eliminat lunar are o durata de viata de cel mult 48 de ore, iar spermatozoidul de 72-100 de ore. Asadar, perioada in care poti ramane gravida incepe de fapt cu cateva zile inainte de data ovulatiei si continua inca 4 zile dupa acesta zi.



Explicatia consta in faptul ca exista posibilitatea aparitiei unei a 2-a ovulatii. Ea poate aparea in aproximativ 24 de ore de la aparitia primeia. Urmatoarele 1-2 zile dupa aceasta a 2-a ovulatie au sanse extrem de mici de fertilitate, dar este bine sa fii prudenta si sa eviti riscurile, daca nu doresti sa ramai insarcinata.

Sarcina poate aparea si in timpul menstruatiei



Desi mult femei cred ca atunci cand intretin relatii sexuale neprotejate in timpul menstruatiei sunt protejate 100% impotriva unei sarcini, acest lucru este total neadevarat. Sansele de a obtine o sarcina in timpul menstruatiei sunt minime, dar nu sunt inexistente.



In cazuri exceptionale ovulatia apare in apropiere de aparitia menstruatiei. Daca mai pui la socoteala si faptul ca spermatozoizii traiesc in aparatul reproducator cam 5 zile de la contactul sexual, atunci sansele de a aparea o sarcina sunt evidente.



Ciclul menstrual neregulat. Cum sa ramai insarcinata?

Sansele de a ramane insarcinata sunt maxime daca ai un ciclu menstrual regulat pentru ca poti identifica cu o acuratete mai mare ovulatia. Aceasta este perioada cea mai fertila a lunii. Atunci cand ai cicluri menstruale neregulate sua ovulatii anormale, perioada fertila este greu de stabilit, iar sansele de a concepe copii scad. Ovulatia anormala sau neregulata apare in 30-40% dintre cazurile de infertilitate.



Cum ramai insarcinata cand ai probleme de ovulatie?




In primul rand trebuie sa apelezi la un medic pentru a-ti face mai multe investigatii. Cel mai probabil acesta iti va recomanda medicatie pentru a-ti spori fertilitatea.



Prima alegere a medicilor in astfel de cazuri este clomifenul pentru ca s-a demonstrat a fi cel mai eficient.
In plus, are avantajul de a fi administrat oral, spre deosebire de celelalte, care se fac prin injectie. Ele sunt folosite pentru a induce ovulatia si pentru a trata problemele de ovulatie. Acest lucru sporeste productia de ovule a ovarelor.



In functie de particularitatile medicale ale tale, medicul ti-ar putea prescrie si alte medicamente pentru fertilitate care stimuleaza foliculii si ajuta la dezvoltarea ovulelor in ovare. Ele sunt cel mai frecvent administrate sub forma de injectie realizate imediat sub stratul pielii. Aproape 90% dintre femei reusesc sa ovuleze cu aceste medicamente, iar intre 20 si 60% raman si insarcinate.

Cum sa ramai insarcinata cu sindromul ovarelor polichistice?



Sindromul ovarelor polichistice este o problema comuna la femeile care sufera de dereglari ale ciclului menstrual. El afecteaza cam 5-10% dintre femei. El determina un dezechilibru hormonal care impiedica ovarele sa mai lucreze normal si sa produca ovule.



Daca suferi de acest sindrom si esti supraponderala, atunci scaderea in greutate poate fi metoda prin care sa iti imbunatatesti sansele de a ramane gravida.



Medicul ti-ar putea prescrie de asemenea anumite medicamente care sa-ti scada nivelul de insulina. Nivelul crescut de insulina este o problema des intalnita la femeile cu SOP.



De asemenea, prin administrarea medicamentelor pentru stimularea ovulatiei si prin echilibrarea nivelului de insulina, se pot restaura ciclu menstrual regulat si ovulatia.



Daca suferi de aceasta afectiune atunci fertilizarea in vitro este o solutie prin care poti avea un bebe.



Stresul cauzeaza infertilitate, cum sa ramai insarcinata?



Streul si infertilitatea se influenteaza reciproc. In timp ce infertilitatea determina un stres crescut in randul femeilor care incearca sa aiba un bebelus, stresul la randul lui influenteaza direct infertilitatea.



Daca medicii nu iti gasesc nicio cauza fiziologica la problemele de infertilitate, atunci o idee ar fi sa iei in considerare un psihoterapeut care sa te ajute sa inveti metode eficiente de a combate stresul si anxietatea care determina infertilitatea.

Printre metodele la-ndemana de combatere a stresului se numara:

comunicarea deschisa cu partenerul;

suportul emotional (consiliere psihologica);

tehnici de reducere a stresului (meditatie, yoga);

reducerea consumului de cafeina si a altor stimulente;

sportul regulat;

informarea corecta asupra infertilitatii (cauzelor si tratamentelor).


Inhibarea ovulatiei
Am 29 ani si nu am ramas niciodata insarcinata. Trompele sunt bine, am facut si histerosalpinografie. In prezent iau duphaston de 4 luni jumate si brocriptin. Am mai luat clostilbegyt si am facut si 2 injectii cu pregnyl 5000 si tot nu am ramas insarcinata. Mentionez ca am menstruatie in fiecare luna cam 2-3 zile, dar am un ciclu neregulat, intre 28-32 zile. Ce sfaturi imi dati? Credeti ca am vreo ssansa sa raman si eu insarcinata?



Specialistul raspunde

Faptul ca sustineti ca vi s-a recomandat bromcriptin ma fac sa cred ca in cazul dumneavoastra este vorba si despre o crestere a valorilor prolactinei. Acest hormon in exces poate sa inhibe ovulatia fapt ce poate constitui o motivatie pentru dificultatea de a obtine o sarcina, insa odata ce se va putea obtine o normalizare a valorilor prolactinei, acest impediment va fi inlaturat. Sunt o serie de alte investigatii care trebuie efectuate pentru a descoperii o eventuala cauza pentru a justifica infertilitatea in cazul dumneavostra astfel ca va recomand sa va adresati unei clinici specializate in astfel de afectiuni. De asemeni, nu precizati nici un cuvant referitor la investigatiile efectuate partenerului si aici ma refer in primul rand la spermograma.
Sansele referitor la posibilitatea de a ramane insarcinata pot fi apreciate corespunzator de catre medicul curant dupa evaluarea situatiei atat pe baza semnelor clinice cat si a rezultatelor paraclinice.
Multa sanatate!


Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Noiembrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz