Joi, 03.10.2024, 05:37
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Saptamana 32 de sarcina
Saptamana a 32-a de sarcina te asteapta pe tine si pe bebelusul tau cu multe surprize. Acum bebelusul tau are 1,700 de grame si o lungime de 42 de centimetri, de la varful capului la calcai.

Iei in greutate cam jumtate de kilogram pe saptamana si cam jumatate din aceasta cantitate merge direct la bebelus. De fapt, el va lua cam o treime sau o jumatate din greutatea totala de la nastere in timpul urmatoarelor 7 saptamani, pentru a se pregati pentru viata din afara uterului.
Fatul are acum degete la picioare, la maini si par real. Pielea lui devine fina si intinsa din cauza greutatii in plus pe care o acumuleaza in pregatire pentru nastere.

Tot in saptamana 32 lanugo, perisorul fin si alb de la suprafata pielii, incepe sa cada. In urmatoarele saptamani el va pierde majoritatea acestui par. La nastere probabil ca o sa observi ramasite de lanugo pe corpul bebelusului.

In aceasta perioada probabil vei observa si o modificare a miscarilor bebelusului, din cauza ca este maricel acum si ocupa aproape tot spatiul din uter. Desi el este la fel de activ, s-ar putea ca miscarile lui sa para mai slabe.

Daca vrei sa verifici miscarile copilului, in caz ca ti se pare ca activitatea este mai scazuta, intinde-te pe partea stanga in jur de 30-60 de minute. Observa in timpul acesta miscarile copilului. Din cauza ca spatiul in uter este foarte limitat, miscarile lui pot parea foarte incetinite.

Daca ai observat sub 10 miscari in 2 ore, contacteaza medicul. O scadere drastica a miscarilor poate insemna ca exista o problema. Desi nimeni nu isi doreste o nastere prematura, este bine sa stii ca aproape toti bebelusii nascuti inainte de termen in aceasta perioada vor supravietui si vor duce o viata normala.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.


Cum ti se schimba viata

Pentru a face fata necesitatilor tale si ale bebelusului tau, volumul sangelui a crescut cu 40 sau 50% de cand ai ramas insarcinata. Uterul apasa aproape de diafragma si iti inghesuie stomacul.

Din aceasta cauza, poti sa ai probleme cu respiratia sau cu inima. Pentru a ameliora discomfortul, incearca sa dormi ridicata pe perne si sa mananci portii mai mici de mancare dar mai des.

Probabil ca ai si dureri de spate, in partea inferioara. Daca nu ai mai avut parte de ele si durerea a aparut brusc, suna-ti doctorul de urgenta pentru ca poate fi un semn de nastere prematura.

Daca nu este vorba de nastere prematura, poti sa dai vina pentru durerile de spate pe marirea uterului si schimbarile hormonale. Alta posibila cauza pentru durerile de spate in sarcina o reprezinta acumularea kilogramelor in plus.

Exista totusi anumite remedii sau precautii de care poti sa tii cont pentru a diminua sau preveni durerile de spate in timpul in care esti insarcinata:

• Evita purtarea pantofilor cu toc foarte inalt sau cu talpa plata. Trebuie sa porti ceva care sa iti ofere un suport confortabil, ca pantofii cu talpa ortopedica sau pantofii cu mediu si gros.

• Nu ridica obiecte grele de una singura.

• Dormi pe o saltea tare sau pune o placa rigida intre saltea si cadrul patului.

• Cand trebuie sa te apleci, mai bine te apleci din genunchi decat de la talie.

• Pune o pernuta in spatele tau cand stai pe scaun sau stai pe un sacaun cu spatar curbat.

• Dormi pe o parte cu o pernuta intre picioare.

• Maseaza-ti partea inferioara a spatelui si aplica comprese calde sau reci.


Timpul deciziilor. Cine sa stea cu tine la nastere?

Nasterea este o experienta foarte personala, si decizia iti apartine in privinta persoanelor pe care le vrei aproape in acel moment. Tine minte ca in aceast caz nu exista „decizia corecta”. Depinde de tine si de cat de comfortabil te simti cu respectivele persoane. Invita rude sau prieteni doar daca iti doresti, nu ceda la rugaminti.

Unele femei prefera sa imparta acest moment doar cu partenerul lor, altele isi invita si mama sau alte rude. Alte femei nu vor ca nici macar partenerul lor sa participe. Depinde doar de dorintele si preferintele tale, pentru ca, in final, cel mai important lucru este sa te simti tu relaxata si increzatoare.

Activitatile saptamanii acesteia

Incepe sa aliniezi ajutoarele. Prietenii tai si familia vor dori sa se puna serios pe treba dupa ce se va naste bebelusul, dar multe dintre noile mamici sunt prea coplesite pentru a dirija treburile gospodaresti. Cum sa te pregatesti pentru acest lucru:

• Daca cineva se ofera sa te ajute in primele saptamani de la nastere, noteaza-ti numele si numarul de telefon.

• Asigura-te ca toate produsele de curatat sunt intr-o zona accesibila.

• Creaza sau scrie un program pentru ceilalti copii.

• Roaga un prieten sau un vecin sa-ti plimbe cainele sau sa-ti hraneasca animalele de companie.

• Fa o lista de cumparaturi pe care sa o poti da unui prieten.

• Noteaza toate instructiunile pentru aparatele mai complicate (de exemplu: masina de spalat vase sau cea de rufe).

• Roaga un vecin sa-ti duca gunoiul.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 14
Vizitatori: 14
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz