Cum se dezvolta bebelusul
Din cap pana-n picioare bebelusul tau masoara 34 de centimetri. Greutatea, cam 660 de grame, incepe sa ii trasforme corpul facandu-l un pic mai plinut la vedere.
In timpul acestui proces, pielea ridata incepe sa se intinda si va semana din ce in ce mai mult cu un nou-nascut. Incepe sa-i creasca si mai mult par si daca ai putea sa-l vezi ai putea chiar sa-i distingi culoarea si textura.
Mainile bebelusului sunt complet formate iar degetele au unghiutele formate.
Fatul isi poate indoi acum degetele si pumnii. El poate folosi manutele pentru a descoperi diferite parti ale corpului sau.
Bebelusul exploreaza mediul care il inconjoara si structurile din interiorul uterului, inclusiv cordonul ombilical. Cu toate acestea, terminatiile nervoase de la nivelul mainilor mai au mult pana sa fie complet dezvoltate.
Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.
Cum ti se schimba viata
Bebelusul tau nu este singurul care se va bucura de cresterea parului, ci si tu vei experimenta acelasi lucru. Parul tau va fi mai bogat si stralucitor in aceasta perioada. Nu iti creste mai mult par, ci doar iti cade mai putin decat de obicei. Bucura-te de parul bogat cat poti pentru ca excesul acumulat va cadea dupa nastere.
Vei observa, de asemenea, ca nu poti sa te misti la fel de gratios ca inainte si esti mai greoaie. Daca medicul nu ti-a recomandat altceva, poti sa continui sa faci exercitii fizice, dar respecta cateva reguli de siguranta. Nu face exercitii fizice daca te simti foarte obosita si opreste-te daca simti vreo durere, ai ametit sau nu mai poti sa respiri. Nu sta intinsa pe spate si evita sporturile de contact si exercitiile care te fac sa-ti pierzi echilibrul. Bea multa apa si fa-ti timp pentru incalzire si pauze intre exercitii.
Intre saptamanile 24-28 vei face un test de glucoza. S-ar putea ca medicul sa-ti mai ia inca o eprubeta de sange pentru a verifica daca ai anemie. Daca testele de sange arata ca ai anemie din cauza deficientei de fier (cea mai comuna forma de anemie), atunci medicul iti va recomanda probabil sa iei suplimente de fier.
Ai inceput deja sa te gandesti la nume de copii? Alegerea numelui este o decizie foarte importanta, dar ar trebui sa fie si distractiva in acelasi tmp. Gandeste-te pentru idei de nume la istoria familiei tale, la locuri speciale pe care le-ai vizitat, personaje literare preferate sau personaje din filme preferate. Poti sa cumperi si o carte pentru a afla mai multe despre cum sa iti numesti copilul.
Vizita la medic
Intre saptamanile 28 si 36 te vei intalni cu medicul tau obstetrician la fiecare doua saptamani. Medicul te va intreba cum te simti, fizic si psihic. Te va intreba cu precadere daca ai contractii, sangerari vaginale, dureri de cap, daca esti anxioasa sau deprimata.
Medicul te va mai intreba in aceasta perioada si de miscarile bebelusului si daca ai simtit ca devine mai putin activ. De asemenea, te va cantari, iti va lua tensiunea si va analiza urina pentru a descoperi semne de preeclampsie, infectii ale tractului urinar etc.
El va mai verifica si bataile inimii bebelusului si iti va face un examen abdominal pentru a face estimari cu privire la marimea bebelusului si pozitia sa. Va masura distanta dintre osul pubic si varful uterului pentru a determina daca bebelusul creste normal.
S-ar putea sa iti examineze si cervixul. Daca suspecteaza o nastere prematura, medicul iti va face si un control pelvian. Iti va explica semnele la care trebuie sa fii atenta si care pot indica nastere prematura sau preeclampsie.
Iti va mai pune probabil intrebari despre perioada postpartum; daca vei alapta, daca iti vei circumcide baietelul etc. si iti poate recomanda un doctor pediatru pentru bebelus.
Teste pe care le faci in aceasta saptamana
• Un test de sange pentru a depista anemia. Test pentru depistarea diabetului in sarcina, daca rezultatele de la testul de glucoza au valori anormale.
• Vaccinul cu imunoglobina anti D de izoimunizare, daca ai Rh negativ.
• Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala, daca exista riscul sa fi contactat vreuna in aceasta perioada.