Joi, 03.10.2024, 05:41
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Saptamana 38 de sarcina

Cum creste copilul tau in saptamana 38 de sarcina

In saptamana 38 probabil ca bebelusul tau are cam 50 de centimetri si cam 3000 de grame. In ultimele saptamani dezvoltarea copilului a presupus mai mult ameliorarea functiei organelor decat constituirea lor.

Creierul si sistemul nervos al bebelusului lucreaza din ce in ce mai bine, insa procesul de dezvoltare al acestor structuri continua pe parcursul copilariei si chiar si in adolescenta.

De aceea, expunerea la alcool sau droguri, desi nu ii va mai modifica aspectul fizic cauzand defecte de nastere, ii poate prejudicia sever creierul. In aceasta luna creierul copilului s-a pregatit pentru indeplinirea unor functii complicate ca respiratia, digestia, mentinerea activitatii inimii si mancatul.
Oasele craniului copilului tau sunt inca separate si vor ramane astfel pentru a permite oaselor sa se comprime suficient astfel incat capul copilului sa incapa prin canalul de nastere in timpul travaliului (vei observa puncte moi la nivelul craniului sau "fontanele" timp de un an sau mai mult dupa nastere).

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in uter. Informatiile noastre au rolul de a-ti oferi o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.


Cum se schimba viata ta

Pentru multe femei, urmatoarele saptamani sunt mai mult de asteptare. Profita de timpul acesta pentru a aranja camera copilului sau de alte lucruri de care nu o sa ai timp dupa ce se naste bebeluslul. Trage un pui de somn cand reusesti, citeste un roman si petrece cat mai mult timp cu partenerul tau.

S-ar putea sa ai parte de o umflare a gleznelor sau picioarelor, ceea ce este normal. Daca observi totusi o umflare excesiva a picioarelor, suna-ti imediat medicul. Recomandarea este valabila si pentru umflarea severa a mainilor, a fetei, pungi in jurul ochilor sau o crestere rapida in greutate.

Suna-ti doctorul si daca ai dureri de cap persistente sau severe, vedere in ceata sau dereglari ale vederii, dureri abdominale inferioare severe, greata sau voma. Aceastea sunt simptomele unei complicatii medicale severe numita preeclampsie.

3 intrebari despre... alaptarea la san

De ce este alaptarea considerata a fi cea mai buna pentru bebelus?


Alaptarea la san are o valoare deosebita si aceasta din mai multe motive. Astfel, sugarii capata imunitate fata de o multitudine de agenti infectiosi prin intermediul unor substante din colostru (lichidul secretat de glanda mamara inaintea instalarii secretiei lactate) sau din laptele matern. Desi intr-o cantitate redusa, fierul se gaseste in laptele matern sub o forma care este digerata si absorbita extrem de usor de catre sugar.

Un mare avantaj al alaptarii la san este acela ca laptele matern este intotdeauna steril; ca urmare riscul aparitiei unor infectii intestinale la sugar prin consumul acestui lapte este nul.

Alaptarea la san este si mult mai bine adaptata pentru a satisface insctinctul de supt al sugarului. La san el poate suge atata timp cat simte nevoia. Acesta poate fi un motiv pentru care obiceiul suptului degetului este mai rar intalnit la copii astfel hraniti. Alaptarea determina, de asemenea, o dezvoltare normala a maxilarelor si dintilor. La copii care sug la san se intalnesc mai rar varsaturi, regurgitatii, colici, sughituri, tulburari de somn, neliniste.

Mai mult decat atat, prin alaptare se favorizeaza si sanatatea mamei. Astfel, eliberarea ocitocinei in sange detrmina revenirea mai rapida a dimensiunilor si formei uterului, se reduc mai repede rezervele acumulate in timpul sarcinii, iar sanii capata forma initiala intr-un timp mai scurt. S-a demonstrat ca alapatarea reduce si riscul imbolnavirii de cancer.

Cum decurge prima alaptare acasa?

Prima alaptare acasa poate fi foarte emotionanta pentru proaspata mamica. Pentru inceput, aseaza-te intr-un scaun confortabil, cu spatele drept. Adu-ti copilul la san in asa fel incat burtica lui sa fie lipita de burta ta. Fetisoara lui trebuie sa fie in dreptul unui san, piciorusele la celalalt. Poti sa te ajuti de perne ca sa-l aduci la nivelul sanului. Sustine-i spatele si ceafa cu o mana.

Pozitioneaza capul bebelusului in asa fel incat nasul sa-i fie in directia opusa mamelonului, avand capul usor inclinat spre spate. Buza de jos si barbia lui trebuie sa atinga sanul, iar nasul trebuie sa fie liber, permitandu-i sa respire cu usurinta.

Este posibil sa suga mai repede la inceput, dupa care se va relaxa, adoptand un ritm mai lent – stii ca se hraneste corect daca auzi cum inghite. Afla mai multe despre cum poti sti cand primeste sugarul suficient lapte.

Incearca sa alaptezi cel putin 20 de minute – unii copii sug si 40. Daca bebelusul se hraneste bine, se va desprinde singur cand e satul.

Care este ratia necesara de lapte?

Majoritatea mamelor sunt ingrijorate datorita faptului ca bebelusul lor nu primeste cantitatea necesara de lapte. Dupa nastere, in spital, in cazul in care nu apar complicatii, copilul trebuie sa stea impreuna cu mama sa.

Copilul va fi adormit si nu te astepta ca acesta sa te trezeasca atunci cand ii este foame, de aceea din doua in doua ore trebuie sa il trezesti pentru a-l alapta. La inceput il vei hrani cu colostrum, prima forma de lapte ce are culoare galbuie si te poti astepta ca bebelusul tau sa scada in greutate, lucru total normal, ce nu are legatura cu alaptarea, atata timp cat copilul nu scade cu 7-10% din greutatea sa, in primele 3-5 zile de la nastere inseamna ca mananca normal.

Iti poti da seama daca bebelusul tau mananca normal in functie de numarul de scutece ude. In primele zile, cand laptele este bogat in nutrimente insa sarac in lichide, copilul va uda 1-2 scutece pe zi. In momentul in care cantitatea de lapte creste, numarul de scutece va creste la 3-4 sau maxim 5-6 scutece pe zi.

Activitatea saptamanii

Incepe sa citesti informatii despre ingrijirea bebeluslui. Daca nu ai inceput inca, acum este momentul perfect sa lasi deoparte cartile despre sarcina si sa te concentrezi pe datele despre cresterea si dezvoltarea nou-nascutului. Nu vei avea prea mult timp la dispozitie sa citesti dupa ce copilul se va naste, asa ca profita de aceste ultime saptamani.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 32
Vizitatori: 32
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz