Marţi, 26.11.2024, 16:44
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Ce trebuie sa stii despre nou-nascuti


Ce trebuie sa stii despre nou nascuti?

Cand se va naste, bebelusul tau va fi cel mai frumos si mai iubit copil din lume. Stii foarte bine asta! Mai ai putin si te pregatesti de aducerea pe lume a celui mai nou membru al familiei si deja ti-l imaginezi pe bebe, ba chiar il visezi. Inainte de nastere, este indicat sa te pui la punct cu cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre nou-nascuti. In acest fel iti vei crea asteptari realiste de la nastere si de la viitorul tau bebelus si vei face fata mai usor cresterii si ingrijirii lui din primele luni de viata!



Nou-nascutii au un aspect fizic aparte



Tu deja ti-l imaginezi rosior in obrajori cu pielea fina ca matasea si cu alte calitati demne de cel mai frumos bebelus al lumii. Insa trebuie sa stii ca imediat dupa nastere ei au un aspect cel putin ciudat: unii pot avea capul usor deformat, turtit sau ascutit si mare, o culoare vinetie a pielii, maini si picioare dubios de scurte, piele acoperita cu lanugo (par fin, ca un puf) etc. Aceste caracteristici nu sunt foarte estetice, dar dispar in cateva zile de la nastere, foarte putine dintre ele raman cateva saptamani.



Uneori, nu au reactii – zambete, scancete, grimase – pana la 6 saptamani



Zambetele si scancetele bebelusilor iti umplu inima de bucurie. Insa nu te astepta ca micutul tau sa aiba aceste reactii inca din primele zile de nastere. Cel mult, vei obtine de la el un cascat haios si chinuit si multe planste si incruntari, insa adevaratele zambete si micile reactii la ceea ce ii transmiti si ii faci vor aparea dupa 6 saptamani.



Trebuie curatati cu buretele pana la prima baita



Vei fi tentata sa faci imediat baita noului membru al familiei, insa este indicat sa astepti pana cand cade buricul. Cu cat ii vei mentine pielea mai uscata, cu atat acesta va cadea mai repede, spun medicii. Nu dureaza mai mult de 2 saptamani. Pana atunci, curata-l usor cu un buretel moale si apa, evitand zona ombilicala.



Trebuie sa ai grija cu zona craniana numita "moalele capului"



Fontanela mai este denumita si "moalele capului" la bebelusi si reprezinta o sutura craniana care nu este pe deplin osificata, pentru ca permite cresterea creierului in primii ani de viata. Abia in jurul varstei de 2 ani fontanela se inchide complet. Pana atunci, trebuie sa fii atenta cu acea zona, care este acoperita doar de piele si vase de sange. Nu inseamna ca nu o poti atinge deloc, dar trebuie sa eviti pe cat posibil ca ea sa fie lezata in vreun fel.



Pielea uscata a bebelusului dupa nastere este normala



Exact la nastere ea este umeda si matasoasa, insa cu cat va trece timpul, cu atat ea va deveni mai uscata. Este normal acest lucru si nu inseamna ca are vreo afectiune a pielii. Bebelusul a stat in burtica 9 luni, intr-un mediu permanent umed, iar acum se adapteaza vietii extrauterine care este un mediu uscat, ceea ce face ca pielea sa fie si ea astfel.



Ar pute aparea si o usoara acnee de bebelus, care dispare de la sine si asupra careia nu este nevoie sa actionezi cu lotiuni sau alte produse. Iritatiile de scutec sau de caldura sunt iarasi frecvente si nu pun pericole sanatatii lui.



Nu trebuie tinut izolat de restul lumii



Chiar daca e nou nascut si pare foarte fragil, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa il tii in carantina, in interiorul casei sau izolat de lume. Poti scoate bebelusul afara, dar respectand cateva conditii: evitand ca razele soarelui sa ii atinga pielea, evitand spatiile extrem de aglomerate, nelasand lumea sa ii puna mana pe fata sau pe manute, ci doar pe picioaruse si nu fara a se dezinfecta etc.



Nou nascutii plang foarte mult



Asteapta-te la multe momente de plans fara oprire. Plansul este singura forma de comunicare a bebelusului de aceasta varsta cu tine. Daca pana la 1 an formele de comunicare se diversifica – zambete, scancete, gangureli, balbaieli – in primele zile, si chiar saptamani dupa nastere, bebelusul o face doar prin intermediul plansului. De aceea ti se va parea ca "pange mult prea mult". Insa nu trebuie sa iti faci griji!

Ti se va parea probabil ca dorm suparator de mult si ca e vorba de un somn bolnavicios. Insa este perfect normal. In primele 3 luni, copiii mai mult dorm decat sunt treji. Insa din pacate pentru odihna ta (atat ziua, cat si noaptea), nu o vor face organizat, ci in reprize destul de scurte. Micutii nu dorm niciodata multe ore la rand fara oprire. Majoritatea lor dorm cel mult intre 6 si 8 ore fara intrerupere si acest lucru are loc noaptea si in cazul parintilor norocosi.



Perioa de nou-nascut trece foarte repede. Profita de ea!



Desi este insotita de un calup sanatos de oboseala, stres si nervi in organismul tau, perioada de nou nascut este una dintre cele mai frumoase ale copilariei, in care il descoperi pe micutul tau.



Asa ca nu lasa schimbatul scutecelor, baita sau hranitul sa iti umbreasca momentele in care casca, zambeste, se stramba amuzant sau scanceste pentru prima data. Fa cat mai multe poze si creeaza un album al acestei perioade. Nu iti va parea rau!


Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Noiembrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 24
Vizitatori: 24
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz