Angorjarea sanilor
In prima saptamana dupa nastere, este posibil sa simti ca sanii tai sunt foarte umflati, durerosi, tremuranzi si incredibil de plini. Cateodata umflarea se extinde pana la axila. S-ar putea sa ai si temperatura.
Cauzele angorjarii sanilor
Intre doua si sase zile de la nastere, se instaleaza o abundenta a laptelui matern care este disponibil pentru copilul tau. Circula din ce in ce mai mult sange spre sanii tai si cateva dintre tesuturile din jur se inflameaza. Rezultatul? Sani plini, umflati, angorjati.
Nu orice proaspata mamica experimenteaza o adevarata angorjare. Sanii unora pot fi numai putin plini, iar sanii altora se maresc si se intaresc.
Cu toate acestea, angorjarea ar trebui sa fie temporara, atat timp cat copilul tau invata sa suga si mananca atat cat are nevoie de fiecare data cand il alaptezi.
Cum pot trata sanii angorjati?
In primul rand, incearca sa tii minte ca angorjarea este un semn pozitiv: produci lapte ca sa iti hranesti copilul si, in curand, cu ajutorul lui, vei produce atat cat trebuie. Pana atunci:
*
Poarta un sutien pentru alaptat, chiar si in timpul noptii. Asigura-te ca este bine fixat si nu prea stramt.
*
Hraneste bebelusul des, o data la fiecare 2 sau 3 ore, chiar daca trebuie sa il trezesti. Asigura-te ca se hraneste din ambii sani de fiecare data.
*
Copilului ii va fi greu sa prinda mamelonul atunci cand areola – partea inchisa din jurul sfarcului – este prea tare. Ca sa te asiguri ca nu te vei rani si ca sa il ajuti sa prinda mamelonul, foloseste o pompa de san pana cand areola se inmoaie.
Un dus caldut te-ar putea ajuta de asemenea sa inmoi areola. Este posibil ca procesul sa ti se para destul de anevoios, dar nu inceta sa te straduiesti – ii vei oferi copilului tau cea mai potrivita alimentatie.
Daca sanii sunt prea plini de lapte, folosirea ocazionala a unei pompe de sani pentru indepartarea excesului de lapte te va ajuta fara sa iti cauzeze probleme.
Hiperproductia de lapte nu are loc decat daca o mama pompeaza regulat o cantitate de lapte mai mare decat cea necesara bebelusului.
*
Unele mame se simt mai bine daca, in timp ce bebelusul se hraneste, isi maseaza usor sanul din care suge bebelusul. Acest lucru stimuleaza curgerea laptelui si ajuta la reducerea incordarii si a disconfortului.
Alaptatul si sanii plini
Desi nu exista nicio dovada stiintifica in acest sens, unele mame recomanda aplicarea unei pungi reci pe san pentru putin timp dupa alaptarea bebelusului. Se pare ca si gheata zdrobita intr-o punga de plastic are un efect benefic.
*
Unele femei considera ca aplicarea catorva frunze de varza verde pe sani le ajuta – desi, inca o data, nu exista dovezi care sa sustina aceste remedii.
Frunzele de varza pot avea un efect racoritor, dar nu indeparteaza cauza angorjarii si anume faptul ca laptele nu este eliminat eficient.
*
Daca ai dureri foarte mari, ia un calmant usor.
*
Gandeste in perspectiva: vei trece de aceasta faza repede si, in curand, te vei putea bucura de relatia de apropiere fata de bebelus in timpul alaptarii.
Cat dureaza angorjarea sanilor?
Din fericire, angorjarea trece repede. Te poti astepta sa se diminueze intre 24 si 48 de ore si, daca il hranesti pe bebelusul tau frecvent si eficient, acest lucru ar trebui sa ajute la grabirea "vindecarii".
Daca ai ales sa nu alaptezi si ii dai lapte praf, vei observa ca sanii tai devin suparator de plini cand "iti vine" laptele. In majoritatea cazurilor, calmantele si purtarea unui sutien special pentru alaptat sunt tot ce ai nevoie. Sutienele pentru alaptat iti vor oferi si sustinerea de care au nevoie sanii tai.
De indata ce trece angorjarea, sanii tai se vor inmuia, desi inca vor fi plini de lapte.
Pot sa mai alaptez
Poti si trebuie! Daca este posibil, alapteaza bebelusul imediat dupa nastere si apoi in mod frecvent, eventual dupa un program bine stabilit.
Cand bebelusul isi suge pumnul sau devine nelinistit inseamna ca ii este foame. Daca plange, inseamna ca deja are pofta de mancare.
Angorjarea sanilor poate afecta bebelusul?
Nu – vei dori sa il hranesti la fel de mult si la fel de des ca si pana acum.