Cum creste copilul tau
In uterul tau, embrionul creste cu un ritm ametitor. El are acum trei straturi: ectoderm, mezoderm si endoderm, din care se vor forma ulterior organele si tesuturile. Celulele acestea vor forma organele vitale, inclusiv rinichii si ficatul.
Tubul neural va incepe si el sa se dezvolte. Din el se vor diferentia apoi creierul copilului, maduva spinarii si nervii. Toate acestea se dezvolta din stratul superficial, numit ectoderm. Din acest strat se vor forma si pielea, parul, unghiile, glandele mamare si salivare si smaltul dentar.
Inima si sistemul circulator se vor forma din stratul mijlociu sau mezoderm (in aceasta saptamana, intre ziua 21 si 22, de fapt, inima va incepe sa se divida in camere si va incepe sa bata si sa pompeze sange, desi nici tu si nici medicul nu o puteti auzi). Din mezoderm se vor forma de asemenea muschii copilului, cartilajele, oasele si tesutul subcutanat.
Din al treilea strat (endoderm) se vor forma plamanii, intestinele, sistemul urinar rudimentar, precum si tiroida, ficatul si pancreasul. In acest strat intern nu se intampla deocamdata prea multe lucruri. Intre timp, placenta primitiva si cordonul ombilical, care elibereaza substante nutritive si oxigen bebelusului tau, au inceput deja sa functioneze.
Simptome ale sarcinii
Simptomele de sarcina pot sa apara in aceasta saptamana, daca nu au aparut deja. Majoritatea femeilor au greturi (si nu doar dimineata), sani durerosi, stare de oboseala si urinari frecvente.
Toate aceste simptome sunt normale si cu toate ca devin deranjante, te poti consola cu ideea ca nu vor dura la nesfarsit. In plus, din exterior nu se observa niciuna din schimbarile dramatice ce au loc in corpul tau - exceptand probabil faptul ca refuzi paharul de vin la cina. Este o idee buna sa eviti alcoolul in timpul sarcinii.
Ar fi indicat sa continui programul de exercitii fizice, daca ai inceput sa uremzi unul inainte sa ramai insarcinata (daca nu, nu este cazul sa il incepi acum). Exercitiile te pot ajuta sa iti mentii tonusul muscular, puterea si gradul de efort, in plus te ajuta sa te descurci cu greutatea pe care trebuie sa o porti si sa te pregatesti pentru efortul fizic din travaliu.
Vei vedea de asemenea ca este mai usor sa revii la greutatea de dinainte de sarcina dupa ce nasti. Alege o activitate sigura, de intensitate medie care sa-ti placa (plimbarile si inotul sunt alegeri bune pentru femeile insarcinate).
Citeste mai multe despre gimnastica gravidei.
Sfaturi sigure pentru o sarcina sanatoasa
Primele 12 saptamani de sarcina sunt critice pentru dezvoltarea bebelusului tau, dar nu trebuie sa te ingrijorezi pentru orice lucru. Daca urmezi cateva sfaturi cheie acum, te poti asigura ca si bebelusul tau si tu veti fi sanatosi.
Renunta la fumat
Fumatul creste riscul de: pierdere a sarcinii, nastere prematura, decesul fatului si este raspunzator pentru multe alte probleme. Unele studii au aratat ca femeile insarcinate care au fumat mai mult de 20 de tigari pe zi sunt mai predispuse sa dea nastere unui copil cu buza de iepure sau palatul despicat. Nu este niciodata prea tarziu sa renunti la fumat sau sa reduci numarul tigarilor. Fiecare tigara pe care NU o fumezi ii da o sansa in plus copilului tau de a fi mai sanatos.
Esti o mamica fumatoare? Discuta si citeste pe forum Mamici, sunteti fumatoare?
Renunta la consumul de alcool
Femeile care consuma mai mult de doua pahare de alcool pe zi au un risc mai mare de a da nastere unui bebelus cu sindrom alcoolic fetal (FAS) decat cele care consuma mai putin. Chiar si un pahar de alcool o data pe zi creste riscul de a naste un copil subponderal si riscul de a avea un copil cu probleme de invatare, vorbit, atentie, limbaj si hiperactivitate.
Unii cercetatori au aratat ca pana si un singur pahar de alcool pe saptamana poate creste riscul copilului de a avea un comportament agresiv si delincvent mai tarziu in timpul vietii. Nimeni nu cunoaste cu exactitate cat de daunator poate fi alcoolul chiar si in cantitate foarte mica, asupra copilului, asa ca evitati sa consumati alcool de orice fel.
Nu lua niciun fel de medicamente fara recomandarea medicului. Multe medicamente, chiar si cele mai uzuale cum ar fi un analgezic de tipul ibuprofenului, nu sunt sigure in timpul sarcinii. Daca iei orice medicatie pentru a trata o boala cronica, nu o intrerupe, dar vorbeste cu medicul tau imediat ca sa ii dai lista cu medicamentele pe care le iei si sa afli care dintre ele sunt sigure si care nu. Mentioneaza orice tip de medicamente chiar si suplimentele sau tratamentele naturiste pe care le iei.
Fa un consult prenatal precoce si mergi la controale regulate. O ingrijire prenatala adecvata este esentiala pentru sanatatea copilului tau. La prima ta vizita prenatala (de obicei in jur de 8-12 saptamani) vei fi evaluata pentru a se evidentia anumite conditii ce ar putea duce la complicatii. Daca nu ai deja un medic (ginecolog), alege unul si fa o programare; acest lucru este o prioritate in acest moment.
Ia vitamine prenatale. Majoritatea suplimentelor prenatale contin mai mult acid folic, fier si calciu decat multivitaminele uzuale. Femeile insarcinate au nevoie de o cantitate mai mare din acesti nutrienti – in special de acid folic, ce reduce cu succes riscul bebelusului tau de a dezvolta defecte de tub neural congenitale, cum ar fi spina bifida.
Nu exagera cu aportul de vitamine, totusi; mai mult nu inseamna neaparat mai bine si in unele cazuri poate fi chiar periculos.
Asigura-te ca serviciul tau nu este unul periculos pentru sarcina. Pentru majoritatea femeilor este perfect sigur sa lucreze pana in ziua travaliului sau aproape de ea. Dar daca slujba ta este foarte solicitanta (statul in picioare pentru perioade lungi de timp, ridicarea de greutati etc.) ar fi indicat sa ceri o schimbare cu o pozitie mai putin solicitanta sau sa reduci numarul de ore de munca.
Munca solicitanta a fost corelata cu unele complicatii ale sarcinii. Vorbeste cu medicul si cu superiorii tai despre optiunile pe care le ai.
Renunta la sporturile si activitatile periculoase. Deoarece articulatiile sunt mai laxe decat in mod normal, este mai bine sa eviti orice activitate ce te poate face sa aluneci sau sa cazi, crescand riscul accidentarii in zona abdominala.
Echitatia, schiul montan, escaladarile, scufundarile si majoritatea sporturilor de contact sunt interzise. Evitati de asemenea sporturile cu rachete cum ar fi squash-ul, in special in al doilea si al treilea trimestru de sarcina, deoarece miscarea stanga-dreapta poate fi solicitanta pentru genunchi, si mingea – ce are o viteza foarte mare - te poate lovi in abdomen. Parerea expertilor variaza atunci cand este vorba despre tenis, asa ca vorbeste cu medicul tau daca vrei sa practici acest sport.
Ce trebuie sa faci saptamana asta
Alege un doctor si fa-ti o programare. Pentru a te pregati, noteaza prima zi a ultimei menstruatii (necesara pentru a determina data nasterii) si fa o lista cu intrebarile pe care le ai. Intreaba-ti rudele din ambele parti despre istoricul medical al familiei – medicul tau va dori sa stie daca exista orice boala cronica sau anomalii genetice intr-una dintre familii.