Intoxicatia alimentara
Daca dupa ce ai consumat anumite alimente te simti rau este posibil sa ai intoxicatie alimentara. Iata ce trebuie facut in asemenea situatii:
Daca ai consumat mancare care nu mirosea corespunzator sau care nu a fost tinuta la frigider si te simti rau este posibil ca sanatatea ta sa fie in pericol.
Aceste simptome suna a intoxicatie alimentara.
Nimeni nu iti pune substante toxice in mancare, dar probabil ca in mancarea din frigider s-au dezvoltat bacterii si acele bacterii te-au facut sa te simti rau. Intoxicatia alimentara poate sa fie usoara si sa dureze putin timp sau poate sa fie mai grava.
Ce este intoxicatia alimentara
Sursa intoxicatiei alimentare este consumarea unor mancaruri care contin microbi cum ar fi bacterii sau toxine, care sunt substante otravitoare.
Bacteriile sunt peste tot in jurul nostru, asa ca sunt frecvente cazurile usoare de intoxicatie.
S-ar putea sa fi avut un astfel de caz de intoxicatie usoara, cu diaree si deranjament la stomac, dar mama sau tata ti-a spus ca e doar o durere de stomac sau un virus la stomac.
Pentru copii aceste intoxicatii poti fi mult mai periculoase decat pentru adulti daca nu sunt tratate corespunzator.
S-ar putea sa crezi ca solutia este sa scapi de toate acele bacterii. Dar acest lucru nu este posibil si nici nu ai vrea ca el sa se intample, chiar daca s-ar putea. Bacteriile sunt peste tot in jurul nostru si uneori se poate sa iti faca bine.
Te poate deruta, dar un lucru este sigur, bacteriile din resturile intrate in putrefactie nu ti-au facut bine. Dar poti sa inveti sa eviti acesti microbi daunatori din mancare.
Mancarea care provine de la animale, mancarea bruta si legumele nespalate poti contine toate microbi care cauzeaza intoxicatia alimentara.
Sursa cea mai probabila este mancarea care provine de la animale, cum ar fi carnea rosie sau de pasare, ouale, laptele si crustacee.
Pentru a evita intoxicatia e nevoie ca mancarea sa fie preparata, gatita si depozitata corespunzator.
O persoana care are intoxicatie alimentara s-ar putea sa aiba:
- Deranjament la stomac (sau greata) ;
- Crampe la stomac;
- Diaree, care ar putea sa contina si sange;
- Febra.
Uneori senzatia de disconfort de la intoxicatia alimentara apare in cateva ore dupa consumarea mancarii necorespunzatoare. In alte cazuri s-ar putea sa nu te simti rau decat dupa cateva zile. In cazul intoxicatiilor usoare nu te vei simti rau prea mult timp si te vei reface repede.
Este greu de spus daca ai intoxicatie alimentara sau altceva. Ai putea sa o faci putin pe detectivul si sa afli cine mai are aceleasi simptome.
Au mancat aceleasi lucruri ca si tine? Daca cei care au mancat acea mancare se simt rau inseamna ca intoxicatia alimentara ar putea fi problema.
In cazul in care si copilul tau are aceleasi simptome s-ar putea sa fie nevoie de un tratament diferit.
Una este sa ai intoxicatie alimentara din cauza unei mancari din frigiderul tau, dar imagineaza-ti cati oameni s-ar putea imbolnavi daca mancarea servita ar contine acesti microbi daunatori.
Ce sa faci in caz de intoxicatie alimentara
Daca mergi la doctor s-ar putea sa-ti puna multe intrebari despre cum te simti, cand te-ai simtit rau prima data, ce ai mancat in ultimele zile si daca mai sunt bolnave si alte persoane pe care le stii.
S-ar putea ca doctorul sa-ti ia o proba de scaun si de urina pentru a analiza care ar putea fi posibilii microbi care au cauzat intoxicatia alimentara.
Tratamentul pe care-l vei primi depinde de germenul specific care-ti cauzeaza senzatia de rau. S-ar putea ca doctorul sa-ti dea un medicament, dar de cele mai multe ori persoanele care au intoxicatie alimentara nu au nevoie de medicamente.
Pentru copii sau bebelusi s-ar putea sa fie nevoie totusi de un tratament pentru a nu aparea complicatii.
De asemenea nu este foarte comun ca un copil cu intoxicatie alimentara sa aiba nevoie sa mearga la spital. De obicei merg la spital doar cei care sunt foarte deshidratati.
Esti deshidratat atunci cand corpul tau a pierdut prea mult lichid din cauza diareei si a vomatului. O persoana deshidratata poate sa primeasca la spital lichide si medicamente printr-o perfuzie.
Pentru a preveni deshidratarea cand esti bolnav, incearca sa bei cat mai multe lichide.