Unii doctori recomanda masajul regulat al mameloanelor in ultima luna de sarcina, pentru a le ajuta sa devina mai ferme. Dupa nasterea copilului si dupa ce acesta incepe sa suga la san, nu este nevoie de o ingrijire speciala a mameloanelor si nici de utilizarea locala a unor unguente (multe dintre femeile care au alaptat la san prefera anumite unguente). Este insa de preferat ca mama sa se spele pe maini cu sapun inainte de a atinge mameloanele cu degetele pentru a le mulge sau pentru a le examina, deoarece sanii pot deveni sediul unor infectii propagate pe calea canalelor galactofore de la nivelul mameloanelor, iar sugarii pot face cu usurinta afte (margaritarel), o infectie micotica a cavitatii bucale.
Spalatul pe maini nu este necesar inaintea alaptarii obisnuite la san.
Unele dintre mamele cu experienta sunt convinse ca cea mai eficienta metoda de a vindeca iritatiile mamelonare si de a mentine mameloanele sanatoase este de a le lasa sa se usuce la aer timp de 10-15 minute inainte de a inchide cupele sutienelor speciale pentru alaptare sau de a lasa aceste cupe deschise si intre supturi. Mameloanele vor ramane, de asemenea, mai uscate si mai sanatoase daca nu purtati sutiene captusite cu material impermeabil.
Orice preparat care provoaca deshidratarea si fisurarea mameloanelor, cum sunt sapunurile sau lotiunile pe baza de alcool, trebuie evitat.
Daca incepe sa apara o iritatie a mameloanelor, primele lucruri care trebuie verificate sunt modul in care copilul prinde sanul in gura si pozitia in care se face alaptarea. Trebuie crescuta frecventa supturilor pentru a favoriza golirea sanilor si pentru a evita ca sugarul sa devina prea flamand. Este folositoare si schimbarea pozitiei la alaptare, astfel incat presiunea exercitata de gingiile bebelusului sa se distribuie in alte zone ale areolei.