Joi, 03.10.2024, 05:46
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Saptamana 10 de sarcina
In saptamana a 10-a de sarcina toate organele vitale ale fatului au inceput sa se formeze. Bebelusul nu mai este un embrion! Coada lui a disparut complet. Desi are niste dimensiuni reduse, cam de 3.1 cm lungime cranio-caudal si cantareste mai putin de 5 grame, deja el si-a completat cea mai critica perioada. Acesta este inceputul asa zisei perioade fetale, o perioada in care tesutul si organele din corpul lui cresc si se maturizeaza rapid. De asemenea, in aceasta perioada se formeaza si oasele scheletului.

Pleoapele sunt si ele mai dezvoltate iar ochii par inchisi. Forma urechilor incepe sa se definitiveze. Creierul creste mult mai repede (in aceasta saptamana sunt produsi 250 000 de neuroni).

Daca ai baiat, tot in aceasta saptamana testiculele lui vor incepe sa produca hormonul masculin numit testosteron.

Organele vitale – ficatul, rinichii, intestinele, creierul, plamanii – sunt acum la locul lor si incep sa functioneze (desi vor continua sa se dezvolte pe intreaga perioada a sarcinii). Ficatul lui continua sa produca celule sangvine si sacul vitelin care inainte producea aceste celule nu mai este necesar si incepe sa dispara.

In timpul urmatoarelor 3 saptamani lungimea bebelusului se va dubla ajungand la aproximativ 11 cm. Capul este in mod proportional mai mic decat a fost cu cateva saptamani in urma, dar este in continuare mare, reprezentand aproximativ jumatate din lungimea intregului corp. Fruntea lui este momentan bombata, (in spatele ei ascunzandu-se creierul in curs de dezvoltare) si este pozitionata inalt la nivelul capului - ea se va remodela ulterior.

In fiecare zi din ce in ce mai multe detalii micute, incluzand unghiute la maini si la picioare si parul ca puful de piersica, incep sa apara pe corpul sau. Acum degetele sunt complet separate si bratele sale se indoaie din cot. Mainile pot fi flectate din articulatii si se pot atinge deasupra inimii. Picioarele se lungesc si pot fi suficient de lungi ca sa se atinga in fata corpului. Cel mic este ocupat in permanenta cu inghititul lichidului amniotic si cu datul din picioare.

Daca ai putea sa arunci o privire asupra bebelusului tau in aceasta saptamana vei putea sa vezi clar linia coloanei vertebrale prin pielea lui foarte subtire. Nervii spinali incep sa se imprastie din maduva spinarii.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta


Ca si infatisare, este inca greu pentru persoanele din jurul tau sa isi dea seama ca esti insarcinata. Chiar si asa, probabil ca vei avea multe dintre semnele si simptomele obisnuite ale sarcinii.

Uterul tau si-a dublat volumul. Inainte sa ramai insarcinata era de marimea unei pere mici, iar din aceasta saptamana creste la dimensiunea unui grapefruit. La urmatoarea vizita prenatala vei putea sa auzi bataile inimii cu ajutorul unui doppler, un stetoscop cu ultrasunete pe care doctorul il va trece peste burtica ta.

Multe femei spun ca sunetul batailor inimii micute a bebelusului lor, asemanator cu un tunet sau cu un galop de cai, auzit pentru prima data, a fost una dintre cele mai mari bucurii ale primului trimestru de sarcina.

Depinzand de tonusul tau muscular, poti participa la o gama larga de activitati in timpul sarcinii: inotul sau plimbarea sunt alegeri excelente pentru toate cele 9 luni de sarcina.

Exercitiile ofera musculaturii tonus, putere si anduranta, 3 calitati care te pot ajuta sa porti greutatea pe care o acumulezi in timpul sarcinii, sa te pregatesti pentru stresul fizic al travaliului si sa intri mai usor in forma dupa ce ai nascut (din pacate, nu exista nicio dovada ca exercitiile regulate scurteaza travaliul).

Trei intrebari despre cum se simt miscarile bebelusului

Unul dintre cele mai miraculoase momente ale sarcinii este acela in care simti primii fluturasi si primele lovituri. Iata cat de mult trebuie sa astepti si la ce trebuie sa te astepti atunci cand bebelusul este suficient de mare si de puternic ca sa te anunte ca e acolo.

Cand o sa se miste prima data?

Probabil nu o sa simti miscarile fatului tau pana intre saptamanile 16 – 22, chiar daca el a inceput sa se miste la 7 – 8 saptamani si tu ai vazut deja acrobatiile lui daca ai facut o ecografie. O femeie care a mai fost insarcinata inainte poate sa distinga mai usor miscarile bebelusului de alte miscari din abdomen cum ar fi gazele.

Constitutia ta poate influenta momentul in care vei putea face diferenta intre o lovitura de picior si o crampa de foame. Femeile mai slabe au tendinta sa simta aceste miscari mai devreme si mai des decat femeile mai plinute.


Cum se simt aceste miscari?

Femeile au descris aceste senzatii in diferite moduri: un pestisor care inoata, batai de aripi de fluturi, bule de aer. Probabil ca acele prime miscari in burtica ta poti sa le interpretezi drept crampe de foame sau gaze, dar odata ce incepi sa le simti in mod regulat, o sa sesizezi diferenta. Este mai probabil sa simti aceste miscari atunci cand stai linistita pe un scaun sau intinsa in pat.

Ce ar trebui sa ma ingrijoreze in legatura cu miscarile bebelusului meu?

La inceput, miscarile pe care le vei simti vor fi cateva si distantate in timp. De fapt, poti sa simti cateva miscari intr-o zi si niciuna in ziua urmatoare. Desi bebelusul tau se misca si loveste regulat, multe dintre miscarile lui nu sunt inca suficient de puternice ca sa le simti. Odata ce simti aceste miscari in mod regulat, sunt sanse mari ca bebelusul tau sa fie bine, atata timp cat nu sunt schimbari majore in nivelul obisnuit de activitate al bebelusului.

Ce trebuie sa faci saptamana asta

Cumpara cateva sutiene noi. Daca sanii tai sunt durerosi, ia-ti un sutien bun, rezistent din bumbac. Sutienele pentru maternitate pot oferi un suport in plus, asa ca incearca unul ca sa vezi daca iti plac. Sanii tai s-ar putea sa creasca cu una sau doua marimi in special in prima parte a sarcinii, iar o vanzatoare cu experienta te poate ajuta in stabilirea masurii. Alegerea lenjeriei potrivite poate insemna mai mult pentru confortul tau decat poti realiza.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 49
Vizitatori: 49
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz