Joi, 03.10.2024, 05:47
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Apendicita


Apendicita

Apendicita este inflamarea unei parti a intestinului numita apendice.

Apendicele este un sac in forma de deget aflat in zona unde intestinele gros si subtire se unesc. Daca deschiderea acestui sac se blocheaza, atunci apendicele se inflameaza, se irita si provoaca dureri.

Bacteriile care se blocheaza in apendice pot infecta tesutul din aceasta zona. Daca nu se trateaza, apendicele se poate rupe, raspandind infectia in cavitatea abdominala si in sange.

Apendicita afecteaza aproximativ 5% din populatie. Desi poate avea loc la orice varsta, apendicita este des intalnita la adolescenti si adultii tineri. Reprezinta principalul motiv pentru operatii abdominale.


Simptome si semne


Simptomele apendicitei la copii si adultii tineri pot fi similare cu cele ale altor boli comune, cum ar fi gastroenterita acuta (o infectie a intestinelor cauzata de bacterii si virusi), constipatie, etc.

Apendicita debuteaza cu o febra usoara, cu pierderea apetitului si dureri in jurul ombilicului. Durerea este intermitenta la inceput, dar va creste in intensitate si va deveni constanta. Dupa declansarea durerii abdominale, poate sa apara greata sau senzatie de voma. Copiii pot avea diaree, iar altii o nevoie de a urina mai des.

Dupa cateva ore, durerea se muta de obicei in partea dreapta a abdomenului inferior. Aceasta schimbare a localizarii durerii semnalizeaza faptul ca inflamatia e posibil sa se raspandeasca de la apendice spre cavitatea abdominala.


Complicatii


Daca aceasta problema nu este diagnosticata repede si tratata, apendicele inflamat si blocat poate sa se rupa, permitand intrarea puroiului in cavitatea abdominala. Acest lucru cauzeaza peritonita, o inflamatie a peritoneului, membrana ce captuseste cavitatea abdominala.

Cand infectia se raspandeste la peritoneu, copilul va deveni mai bolnav iar durerea se va inrautati si va avea febra mare. Stomacul va fi rigid si dureros doar la atingere. Aceasta situatia este periculoasa pentru viata copilului, de aceea trebuie sa-l duci urgent la spital.

Tratament

Majoritatea copiilor care au dureri abdominale nu au apendicita, dar daca are simptome care sugereaza apendicita, copilul trebuie consultat de un doctor.

Pentru a confirma diagnosticul, doctorul trebuie sa faca niste teste, radiografii si teste de sange, dar niciun test nu poate diagnostica apendicita cu siguranta. Daca diagnosticul nu este definitiv, doctorul il poate interna pe copil pentru observatii.

Nu trebuie sa-i dai copilului calmante inainte ca un doctor sa-l consulte pe copil. Acestea pot sa mascheze simptomele copilului si sa permita dezvoltarea bolii fara a fi diagnosticata.

Daca are apendicita, copilul trebuie operat pentru a indeparte apendicele infectat. Acesta se indeparteaza printr-o operatie normala, care implica o incizie a abdomenului, dar se poate face si prin interventie laparoscopica, o interventie mai putin invaziva ce implica inserarea unei camere video prin cateva incizii mici.

Pe langa operatie, copilul va avea nevoie de lichide administrate intravenos, medicamente pentru calmarea durerii si antibiotice. In mod normal, copilul este externat in 2-3 zile de la operatie. Internarile mai lungi sunt necesare pentru cazurile in care apendicele s-a rupt.


Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 51
Vizitatori: 51
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz