Joi, 03.10.2024, 05:40
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Bebelusul la 2 luni


Dezvoltarea psihomotorie a bebelusului de 2 luni

Dezvoltarea psihica si motorie a bebelusului in luna a doua se manifesta prin faptul ca sugarul incepe sa aiba mai mult control asupra muschilor sai, iar miscarile devin mai coordonate. Progresele se fac totdeauna de la muschii capului spre cei ai extremitatilor. Culcat pe spate, sugarul are inca tendinta de a sta indoit, cu membrele superioare si, mai ales, cu cele inferioare in flexie.

Cu fiecare saptamana bebelusul incepe sa stea tot mai mult intins. Pedaleaza cand cu un picior, cand cu celalalt, rareori concomitent cu amandoua. La inceputul lunii a doua, sugarul sta culcat pe spate intr-o pozitie asimetrica: bratul si gamba de o parte intinse, iar cele de partea cealalta flectate.

Capul are si el tendinta sa stea inclinat de partea membrelor intinse.

Spre sfarsitul lunii a doua si inceputul celei de a treia sugarul culcat pe spate sta intr-o pozitie simetrica si incepe sa pedaleze concomitent cu ambele picioare. Asezat pe burta, sugarul sta cu toracele intins, cu capul ridicat nu prea sus. Umerii sunt inca trasi inapoi. Bratele sunt intinse, dar nu in mod stabil, sprijinul facandu-se pe antebrate.

Se mentine flexiunea soldului si aceasta face ca sezutul sa fie intr-o pozitie usor ridicata. Picioarele sunt departate si inclinate in afara fata de sold.

Pana la inceputul celei de a doua luni, sugarul sta aproape tot timpul cu pumnii strans inchisi. Daca introduceti un deget in mana sugarului, el strange si mai tare pumnul. Foarte incet, in tot cursul lunii a doua, degetele sugarului se desfac si, spre inceputul celei de a treia luni, degetele sunt adesea desfacute.

Sustinut de axile (subsuoara) sugarul tine capul si paseste automat, sprijinit adesea pe varful picioarelor sau pe toata talpa, cu miscari de amplitudine mare.

Fata sugarului incepe sa devina mai expresiva, reactioneaza diferit in functie de cum i se vorbeste. El capata treptat controlul asupra muschilor fetei, a celor motori ai globilor oculari si ai cefei.

Datorita controlului nervos redus asupra muschilor fetei si ochilor, privirea sugarului de o luna nu "prinde" un obiect decat daca el este situat pe linia medie vizuala si la o distanta de 20-30 cm. Spre varsta de 3 luni el va putea urmari obiectele situate in tot campul vizual. Acest progres este important, permitand sugarului sa-si imbogateasca experienta si, in primul rand, sa-si cunoasca mama. Sugarul mic priveste mai "atent" o figura umana decat un obiect colorat.


Somnul bebelusului de 2 luni


In cursul celei de a doua luni de viata, somnul si veghea se modifica. Somnul ocupa inca 17-18 ore dintr-o zi. Este mai adanc, dar si mai variabil. In timpul noptii, fazele de somn au tendinta de a se suda: sugarul doarme 5-6 ore fara intrerupere si renunta la o masa de peste noapte, uneori la ambele, in decurs de 2-3 saptamani.

La aceasta varsta trebuie facut mai mult pentru educatia somnului. Vocile obisnuite nu-1 deranjeaza pe sugar. Pentru ca somnul de pranz al sugarului sa fie mai adanc este recomandat sa reduci lumina in camera. Perdelele sau chiar draperiile la geamuri vor fi de folos. In timpul noptii este recomandat sa stingi lumina in camera unde doarme sugarul. Nici un copil nu se naste cu teama de intuneric. In primele luni sugarul adoarme repede. Mai tarziu sta catva timp treaz, "vorbeste" singur si priveste in jur.

Starea de veghe devine mai neta, sugarul este mai activ, privirea mai vie. Chiar de la inceputul lunii a doua sugarul are doua sau trei perioade de veghe mai nete: una dimineata, una dupa-amiaza si una seara. Este bine ca in aceste perioade sa planifici baia, plimbarea sau alimentarea. Vorbeste cu bebelusul tau si canta-i intotdeauna atunci cand este treaz.



Temperatura ideala in camera bebelusului

Temperatura din camera sugarului trebuie sa fie cea potrivita si pentru restul casei. Se recomanda ziua temperaturi de 18-20°C, iar noaptea si mai putin (16-18°C), insa majoritatea familiilor tind sa-si tina locuinta la temperaturi mai ridicate (22-24°C).

Atat timp cat nu este excesiv de frig sau cald, sugarul se va adapta la temperatura care pare mai placuta adultilor. Trebuie sa stii insa ca sugarii dorm mai bine si isi dezvolta sistemul imunitar mai usor atunci cand sunt tinuti in camere nu excesiv de incalzite.


Scaunele si mictiunile (urinarile) la bebelus

Sugarul alimentat natural are un numar de scaune care variaza intre 1 si 5-6 pe zi.

In acest caz constipatia adevarata este rara, fapt pentru care, daca scaunele sunt mai reduse ca numar nu e necesar sa iei nici un fel de masuri, mai ales ca, dupa introducerea sucurilor de fructe, scaunele devin, in general, mai numeroase si mai moi. La sugarul alimentat artificial, scaunele sunt mai rare (1-3 pe zi), dar mai voluminoase.

Mictiunile sunt inca destul de numeroase, in jur de 10 in 24 de ore. Sugarul nu va fi schimbat de cate ori urineaza, ci numai inainte de masa. Fac exceptie sugarii care nu suporta sa stea uzi (se agita, nu dorm, plang) sau cei care sunt predispusi la eritem fesier (in general cei blonzi, cu pielea foarte fina si deschisa la culoare). Cei la care se folosesc scutece de unica folosinta nu mai prezinta agitatie sau eritem fesier.

Mictiunile sunt mai rare si in cantitate mai mica cand sugarul este prea gros imbracat, camera este prea incalzita sau in lunile de vara. Daca numarul de mictiuni scade sub 5 in 24 de ore, se vor da sugarului mai multe lichide.


Cresterea bebelusului la 2 luni

Cresterea bebelusului in greutate si in lungime este cea mai accelerata in lunile a 2-a si a 3-a de viata. In luna a 2-a sugarul creste cu circa 800-900 g/luna, respectiv 25-30 g/zi sau 175-210 g pe saptamana.

Nu te impacienta daca sugarul ia mai mult sau mai putin decat scrie in carti (750 g/luna). Fiecare sugar isi are ritmul sau de crestere; unii demareaza mai devreme, altii mai tarziu. Lungimea sugarului se mareste cu 3 cm in aceasta luna de viata .

Alimentatia bebelusului la 2 luni si orarul meselor

Nu exista o regula stricta in ce priveste orarul meselor. Fiecare sugar isi are ritmul si nevoile sale alimentare. Rolul mamei si este de a le dezvalui si de a adapta regimul. La 4-6 saptamani, cei mai multi dintre sugari s-au obisnuit cu orarul de 6 mese pe zi. Sugarul alaptat isi creste treptat cantitatea de supt (la o masa), sugand mai mult si mai viguros.

Multi sugari nu au inca un orar regulat al meselor. Intervalele dintre mese nu sunt in mod obligatoriu perfect egale, dar ar trebui sa apara o oarecare regularitate in ceea ce priveste orele de supt, cel putin dupa 5-6 saptamani.

In cea de-a doua luna de viata majoritatea sugarilor trebuie sa fie alaptati noaptea. La 6-8 saptamani cei mai multi sugari nu se mai trezesc noaptea pentru a manca. O parte dintre ei renunta mai intai la prima masa de peste noapte si apoi si la a doua.

Cei mai multi sugari renunta singuri la masa de noapte. Ai grija ca ultima masa de seara sa fie substantiala. Daca alaptezi, este recomandat sa-i dai bebelusului sa suga din ambii sani. Daca la aceasta masa sugarul ar putea manca mai mult, medicul va stabili daca este utila o completare.

In luna a 2-a, ratia de lapte pentru 24 de ore este de 150-175 ml/kg/zi, respectiv 650-800 ml, deci 130-160 ml/ masa, daca se dau 5 mese si 110-140 ml/masa, daca se dau 6 mese. Ratiile mentionate sunt doar orientative, nu trebuie sa incerci sa le impui, deoarece sugarul stabileste singur cantitatea de lapte de care are nevoie.

Atunci cand alapteaza, o mama isi da, in general, seama daca sugarul nu a primit suficient lapte de la san. Aceasta se intampla in general la mesele 3 si 4, cand mama nu are suficient lapte datorita solicitarilor la care a fost supusa in timpul diminetii. In acest caz sugarul va primi o completare.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 25
Vizitatori: 25
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz