Dizabilitati la copii
Dizabilitatile copiilor nu trebuie sa ii excluda pe acestia de societate.Informeaza-te asupra dizabilitatii copilului si discuta despre evolutia bolii cu medicul pediatru
Cu exceptia cazului in care esti un profesor sau un invatator specializat in lucrul cu cei mici care prezinta anumite dizabilitati, probabil ca nu ai prea multe informatii privind paralizia cerebrala, convulsiile, sindromul Tourette si deficitul de atentie. Vom trece in revista cateva aspecte ale fiecareia dintre aceste afectiuni.
Paralizia cerebrala
Ce este? Este un termen dat unui numar de afectiuni care afecteaza abilitatea copilului de a se misca si de a-si pastra postura si echilibrul.
Care sunt cauzele? Paralizia cerebrala este determinata de anumite leziuni ale creierului care apar in primii ani de viata la copii. Muschii si nervii copilului nu sunt afectati, ci numai capacitatea creierului de a-i controla.
Sunt toti copiii care prezinta astfel de dizabilitati la fel? Nu, Copiii care prezinta paralizie cerebrala difera in foarte multe feluri. Unii copii au tonusul muscular foarte ridicat, prin urmare ei vor face miscari bruste si foarte ciudate.
Altii au tonusul muscular atat de redus incat nu pot sta in picioare sau in pozitie verticala decat ajutati.
Au acesti copii si alte probleme? In functie de severitatea si de locul in care se afla leziunea pe creier, copilul suferind de paralizie cerebrala poate manifesta si retard cerebral, convulsii, tulburari de vorbire, probleme de invatare si probleme de vaz si auz.
Cum se trateaza? Problemele de miscare, de postura si de echilibru se trateaza cel mai bine prin terapie fizica si ocupationala. Daca este nevoie sunt si alti specialisti care se pot implica.
Convulsiile
Ce sunt? Convulsiile sunt o schimbare temporara de comportament ca rezultat al unor activitati bruste si anormale ale creierului.
Care sunt cauzele? Cauzele convulsiilor sunt foarte diferite si includ cicatrici, tumori, un sange sarac in continut, anumite toxine sau un continut scazut de calciu si de zahar in sange.
Factorii ambientali, precum deprivarea de somn si luminile palpaitoare, pot declansa convulsii in cazul acelor persoane care sunt susceptibile din punct de vedere genetic.
Sunt toti copiii care prezinta astfel de dizabilitati la fel? Nu. Copiii care manifesta convulsii sunt diferiti prin faptul ca unii isi pierd cunostinta in timpul acestor convulsii iar altii nu, pot experimenta sau nu rigiditate musculara, spasme sau pierderea controlului asupra musculaturii, miscari anormale ale ochilor sau senzatii anormale.
Au acesti copii si alte probleme? Leziunile creierului care provoaca aceste convulsii pot cauza si alte probleme pentru copii cum ar fi pierderea memoriei si probleme in invatare.
O dozare incorecta a medicatiei sau efectele secundare ale medicamentelor pot produce incetinirea functiilor, hiperactivitate sau incapacitate de concentrare.
Cum se trateaza? Majoritatea copiilor care fac convulsii primesc o medicatie zilnica anticonvulsiva. Unii iau medicamente de cateva ori pe zi. Telul este eliminarea completa a convulsiilor cu o cantitate limitata de medicamente.
De aceea este bine sa fii informata asupra dizabilitatilor copiilor si sa mentii daca este cazul o relatie de comunicare eficienta cu medicul curant al copilului pentru a avea o perspectiva de ansamblu asupra bolii.