Marţi, 26.11.2024, 16:53
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Saptamana 24 de sarcina
Saptamana 24 de sarcina reprezinta o perioada de dezvoltare a bebelusului si un moment emotionant pentru mamici. Vei face testul de glucoza, vei afla informatii despre nasterea inainte de termen si te vei bucura de sarcina ta in aceasta saptamana.


Cum se dezvolta bebelusul

Bebelusul tau continua sa se dezvolte, fiind cu 110 grame mai greu decat in saptamana 23. Asta inseamna ca are cam 610 de grame. Are aproape 30 de centimetri in lungime si o silueta subtire, dar va incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un nou nascut.

Creierul si plamanii i se dezvolta mai rapid in aceasta perioada.

Pielea este inca subtire si translucida, dar isi va schimba structura in curand.

In saptamana 24 fatul incepe sa aiba perceptia pozitiei sale in interiorul sacului amniotic (daca este cu capul in jos sau cu partea dreapta in sus). Acest lucru se datoreaza dezvoltarii urechii interne.

Bebelusii nascuti prematuri in saptamana 24 au o sansa cu 50% mai mare sa supravietuiasca. Pe masura ce bebelusul creste si se dezvolta, ii cresc si sansele de a supravietui in cazul unei nasteri inainte de termen. Cu toate acestea, complicatiile grave pot aparea in continuare.

Ce trebuie sa stii:
Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.


Cum ti se schimba viata

Organismul tau sufera si el schimbari. In ultimele saptamani, partea superioara a uterului s-a ridicat in zona deasupra buricului si este de dimensiunea unei mingi de fotbal.

Cele mai multe femei fac un test de glucoza in aceasta perioada. Daca rezultatele de la testul de glucoza au valori anormale vei face si un test pentru depistarea diabetului in sarcina. Un diabet in sarcina, netratat, creste riscul necesitatii unei nasteri prin cezariana. De asemenea, copilul va fi expus riscului unor complicatii dupa nastere, ca un nivel scazut de zahar in sange.

S-ar putea sa ai parte de dureri si umflare a mainilor. Tine in congelator un pachet de gheata si aplica-l pe maini cand simti ca se umfla sau te dor.

Nasterea inainte de termen


Exista multe femei care dau nastere inainte de termen din cauze medicale (doctorul decide sa induca travaliul sau sa faca o operatie de cezariana din cauze medicale grave, ca preeclampsie severa sau pentru ca fatul s-a oprit din evolutie) sau se poate intampla spontan (inainte de 37 de saptamani, daca ti se rupe apa sau ti se dilata cervixul fara sa ai contractii).

Desi exista anumiti factori de risc care pot provoca nasterea prematura (ca infectii ale tractului genital, insuficienta a cervixului) de cele mai multe ori cauzele nasterii inainte de termen sunt necunoscute. Este foarte important insa sa stii semnele unei nasteri premature si ce sa faci in cazul in care se intampla.

Semnele unei nasteri premature


Suna-ti medicul imediat daca ai vreunul dintre urmatoarele simptome inainte de saptamana 37.

• Scurgeri vaginale mai abundente.
• Schimbari ale tipului scurgerilor vaginale, daca devin mai apoase, vascoase sau sangerii (chiar si foarte putin sangerii).
• Sangerari vaginale.
• Dureri abdominale, crampe similare celor menstruale, sau mai mult de patru contractii intr-o ora (chiar daca sunt nedureroase).
• O crestere a presiunii in zona pelvisului (senzatia ca bebelusul tau impinge in jos).
• Durere in partea de jos a spatelui, in special daca nu ai mai avut dureri de spate inainte.


Aceste simptome pot fi confuze de multe ori. De exemplu, presiunea pelvica si durerea in partea de jos a spatelui pot aparea si intr-o sarcina normala, iar contractiile pot fi inofesive (de tipul Braxton Hicks). Cu toate acestea, este mai bine sa vorbesti cu medicul tau despre orice simptome care ti se par neobisnuite.

Daca simti vreunul dintre semnele unei nasteri premature, suna-ti de urgenta medicul, care probabil te va chema la spital pentru mai multe verificari.

Este important sa stii ca, cu cat mai aproape de finalul sarcinii se va naste copilul tau, cu atat mai multe sanse va avea sa fie sanatos. Copiii nascuti intre 34 si 37 de saptamani nu au probleme majore, dar sunt mai expusi decat cei nascuti la termen.

Pe de alta parte, exista bebelusi nascuti chiar la 24 de saptamani care supravietuiesc datorita tehnologiei avansate din ziua de azi. Acesti bebelusi vor trebui tinuti mult timp in unitatile de terapie intensiva si pot avea probleme de sanatate pe termen lung.
Nasterea inainte de termen

Nasterea prematura este un moment destul de emotionant pentru orice mama care trece prin asa ceva. S-ar putea sa te simti coplesita de situatie sau speriata pentru viata bebelusului tau. Roaga-l pe medicul tau sa-ti explice ce se intampla la fiecare pas.

Bataile inimii bebelusului vor fi monitorizate pe tot parcursul travaliului. Daca vrei ceva pentru durere, probabil iti va fi recomandata o anestezie epidurala.

Chair daca este o nastere prematura, s-ar putea sa nu fie nevoie sa faci operatie de cezariana. Operatia cezariana va fi facuta daca medicul tau o considera necesara din cauza unei hemoragii puternice sau daca bebelusul pare sa aiba probleme.

Bebelusul tau nascut prematur


Daca bebelusul tau se naste inainte de 34 de saptamani, el va fi dus imediat la sectia de terapie intensiva. S-ar putea sa-l vezi doar pentru un moment inainte ca el sa fie dus acolo. Acest lucru s-ar putea sa te sperie initial. Doctorul tau iti va explica ce se intampla.

Poti sa iti vezi bebelusul cat de des doresti apoi. Vei simti probabil ca nu ai cum sa-l ajuti, dar acest lucru nu este adevarat. Poti sa ii schimbi scutecul, sa il mangaii si poti in unele cazuri chiar sa il tii in brate si sa il alaptezi. El are nevoie de atentia parintilor la fel de mult cum are nevoie de ingrijire medicala.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Noiembrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 38
Vizitatori: 38
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz