Cancerul ovarian si pudra de talc
La prima vedere aceasta pare o asociere ciudata. Talcul e un produs cosmetic de uz extern, iar ovarele sunt situate foarte adanc in corpul nostru. Totusi numeroase studii statistice au descoperit o crestere a numarului cazurilor de cancer ovarian la femeile care au folosit constant talc aplicat in zonele intime.
De ce s-a studiat aceasta asociere aparent irelevanta?
Talcul este o substanta minerala, silicatul de magneziu hidratat, ce face parte si din compozitia azbestului care e un amestec de silicat de magneziu si silicat de calciu. Atat talcul, cat si azbestul au o larga utilizare industriala fiind practic elemente indispensabile in industria chimica, a materialelor de constructie, a fabricarii hartiei, vopselelor, ceramicii, cosmeticelor etc.
A devenit cunoscut de-a lungul timpurilor ca multi dintre cei care au lucrat cu aceste substante s-au imbolnavit de cancer bronhopulmonar, aceasta fiind considerata o boala profesionala la categoriile respective de muncitori. Avand o asa larga raspandire, tot fenomenul a beneficiat de analiza atenta a cercetatorilor. Astfel s-a descoperit asocierea utilizarii talcului ca produs cosmetic cu cancerul ovarian.
Explicatia pe care au gasit-o cercetatorii este aceea ca talcul, desi este o substanta relativ stabila chimic, ajuns in anumite tipuri de tesut (cum ar fi cele din interiorul plamanilor sau ovar) produce iritatii locale, care, intretinute prin expunerea prelungita, cresc mult riscul instaurarii bolii canceroase.
Se pare ca, utilizat la nivelul vulvei, talcul (ca si alte substante cosmetice, medicamentoase sau chiar microbi) poate urca prin vagin, ajutat fiind de fluidele locale si de miscari, printre care si cele sexuale. Ajuns la ovare sunt suficiente cantitati mici, dar constante pentru a mentine aceasta iritatie.
S-a constatat ca in randul femeilor care au trompele legate apar mai putine cazuri de cancer ovarian, explicatia fiind tocmai faptul ca aceste substante exogene si microbi au calea spre ovar blocata.
Masuri de prevenire a cancerului ovarian
Aceasta boala are de obicei o evolutie silentioasa adesea fiind detectata de-abia in stadii avansate cand tratamentul e dificil, traumatizant si cu eficienta scazuta. Printre factorii cel mai adesea implicati in aparitia bolii numaram predispozitia genetica (ce poate insemna tulburari hormonale, umorale, functionale, imunologice, statusuri mostenite sau nu), infertilitatea si unele tratamente impotriva ei sau alte tratamente hormonale, unele afectiuni ginecologice si tratamentul lor, fumatul, obezitatea, utilizarea pudrei de talc etc.
Scad riscul aparitiei bolii:
• utilizarea pilulei contraceptive,
• aducerea pe lume a unuia sau mai multor copii si alaptarea lor la san,
• un trai sanatos cu dieta echilibrata mai saraca in grasimi animale si bogata in fructe si legume care contin factori antioxidanti etc.
Si daca tot am vorbit de pudra de talc, e bine sa o evitam pe cat posibil.
Sansele de recuperare sunt mari daca boala e descoperita intr-un stadiu incipient, deci cea mai eficienta metoda de a lupta impotriva ei este consultul ginecologic regulat. Chiar daca nu te supara nimic, e o idee buna sa beneficiezi de un consult ginecologic macar o data pe an.