Ochii, ce se formeaza initial pe partile laterale ale capului, incep sa se apropie unul de celalalt la nivelul fetei si urechile sunt aproape in pozitia finala, pe partile laterale ale capului.
ntestinele bebelusului, care au crescut atat de rapid incat patrund in cordonul ombilical, vor incepe sa migreze spre cavitatea abdominala incepand din aceasta saptamana.
Rinichii incep sa secrete urina ce se acumuleaza in vezica urinara. Celulele nervoase incep sa se multiplice rapid si incep sa formeze sinapsele (legaturi neuronale la nivelul creierului).
Cea mai importanta modificare in dezvoltarea bebelusului tau de aceasta saptamana o reprezinta reflexele. Micutul tau invata acum sa stranga pumnul si sa-l deschida, stie sa-si indoaie degetele, poate face cu gurita miscari care imita suptul, iar muschii oculari se incordeaza. Bebelusul tau tresare daca tu ii dai un imbold prin burtica, doar ca tu nu il poti simti inca.
Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.
Cum se schimba viata ta
Uterul tau a crescut, depasind oasele pelvisului si medicul tau poate simti acum fundul uterului la nivelul etajului abdominal inferior. Din aceasta cauza, presiunea asupra vezicii urinare nu mai este atat de mare.
Desi probabil nu ai nevoie inca de haine speciale pentru gravide, vei observa fara dubiu ca talia ta s-a ingrosat si ca te simti mai confortabil in haine mai largi, mai putin restrictive.
Insumand greutatea fatului, a placentei, a lichidului amniotic, a volumului sangvin crescut produs de organism, lichidele acumulate in tesuturi si uter si sanii mariti, obtii un gastig in greutate de 900 de grame pana la sfarsitul saptamanii 12.
Vei incepe sa ai epigastralgii (arsuri la nivelul stomacului) – denumite ingestie acida – o senzatie de arsura ce incepe de la nivelul epigastrului (zona substernala) si merge spre esofagul inferior. Ele sunt cauzate de schimbarile fizice si hormonale din organismul tau si o sa te priveze de placerea de a manca sau de a dormi.
Este recomandat sa mananci cu inghitituri mici si sa eviti alimentele ce iti accentuaza durerea cum ar fi prajelile, condimentele sau alimentele grase.
Ar trebui sa fac o amniocenteza?
Amniocenteza este un test prenatal ce se efectueaza in jurul saptamanii 16. Are o acuratete de peste 99% in a identifica anumite anomalii in dezvoltarea bebelusului tau cum ar fi sindromul Down si aproape toate afectiunile cromozomale.
Amniocenteza poate evidentia cateva sute de alte boli genetice cum ar fi fibroza chistica, boala membranelor celulare si boala Tay-Sach, precum si defecte de inchidere a tubului neural (cum ar fi spina bifida sau anencefalia). Va trebui insa sa pui in balanta dorinta ta de a sti mai multe despre sanatatea copilului tau cu riscul (de la 1 la 200 pana la 1 la 400) ca acest test sa duca la pierderea sarcinii.
Factori de luat in considerare
Vei avea 35 de ani sau mai mult cand vei naste? Riscul de a avea un copil cu un defect cromozomial creste odata cu varsta. Conform unui sondaj, 49% dintre femeile chestionate care au optat pentru o amniocenteza au avut ca factor decizional varsta.
Ai avut un rezultat pozitiv (anormal) la un test general de screening? Daca rezultatul unui test screening cu markeri multiplii (triplu test) sau o ecografie au aratat ca ai un risc crescut pentru o problema genetica, o amniocenteza iti poate spune cu siguranta daca este ceva in neregula cu bebelusul tau.
Ai mai avut un copil cu un defect din nastere? Daca tu sau partenerul tau aveti anomalii cromozomiale sau o boala genetica sau sunteti amandoi purtatori ai unei boli ereditare cum ar fi fibroza chistica sau boala membranelor celulare sau daca vreunul dintre voi are istoric familial ce poate determina un risc crescut de a avea un copil cu probleme genetice, o amniocenteza te poate linisti.
Ce ai face daca rezultatul ar fi anormal? Unele femei opteaza pentru intreruperea sarcinii, in timp ce altele aleg sa o continue. Dar chiar daca esti sigura ca nu ai intrerupe niciodata evolutia sarcinii indiferent ce arata amniocenteza, faptul ca stii dinainte ca bebelusul tau va avea nevoi speciale, va poate da tie si echipei medicale timp sa va pregatiti pentru provocarea ce va urma.
In plus, unele probleme, cum ar fi dependenta de biotina si acidemia cu acid metilmalonic (MMA), chiar pot fi tratate intrauterin odata ce au fost depistate. Oricum, daca planuiesti sa continui sarcina indiferent de rezultatul amniocentezei, s-ar putea sa nu vrei sa te expui unui risc in plus (de altfel mic) de a pierde sarcina, ce este asociat cu amniocenteza.
Daca te decizi sa faci o amniocenteza, procesul va dura circa 30 de minute (extragerea fluidului in sine ar trebui sa dureze mai putin de 30 de secunde). Doctorul va folosi ultrasunetele pentru a gasi un spatiu ce contine lichid amniotic la o distanta care este sigura atat pentru bebelus cat si pentru placenta. Apoi sub ghidare ecografica continua, doctorul va insera un ac lung si subtire prin peretele abdominal si cel uterin pentru a permite extragerea unei mici cantitati de lichid amniotic.
Este posibil ca in timpul procesului sa simti crampe, ciupituri sau presiune. Gradul de disconfort variaza de la o femeie la alta si chiar de la o sarcina la alta.
Amniocenteza este cea mai sigura metoda de a identifica un defect congenital ca sindromul Down, dar in cazuri rare poate sa determine pierderea sarcinii. Ai facut sau ai face o amniocenteza?
Ce trebuie sa faci saptamana asta
Planuieste bugetul pentru bebelus: discuta cu partenerul tau in aceasta saptamana despre cum va veti descurca cu aceste noi cheltuieli legate de bebelus – haine, alimente, scutece, jucarii si alte echipamente care se pot adauga repede. Gandeste-te cum vei ajusta bugetul tau pentru a face loc necesitatilor bebelusului. Exerseaza facand unele modificari de buget de pe acum si incepe sa faci economii pentru bebelus.