Pregatirea sanului pentru alaptare poate face din acest ultim proces unul de succes.
Alaptarea este adesea o provocare pentru mamici, dar poate deveni o experienta foarte placuta pentru mama si bebelus daca se fac cateva pregatiri in aceasta privinta in ultima parte a sarcinii.
Chiar daca nu ai mai alaptat pana acum sau daca te sperie ideea, fii increzatoare: exista cateva solutii pentru minimizarea durerea de mamelon in timpul alaptarii.
Cum sa pregatesti sanul pentru o alaptare usoara
Pe langa metodele care presupun sa citesti carti despre alaptare si sa achizitionezi lucrurile de care ai nevoie in procesul de alaptare, te poti pregati si practic, de exemplu prin masajul sanilor.
Iata cateva sfaturi:
• Invata tot ce poti despre alaptare si despre efectele acestuia asupra mameloanelor si asupra corpului tau, inainte ca bebelusul tau sa soseasca pe lume. Vorbeste cu medicul, citeste carti pe subiect, consulta un specialist in lactatie. Cu cat vei fi mai bine informata, cu atat mai mult te vei simti relaxata, stapana pe situatie si cu sanse maxime de a reusi.
• Roaga medicul sa te examineze in vederea determinarii unor probleme areolare, de tipul mameloanelor plate sau ombilicate. Pentru ca viitorul tau bebelus sa fie alaptat corect, el trebuie sa apuce sfarcul si sa il traga spre cerul gurii, iar in cazul mamelonului plat sau ombilicat, acest lucru nu este posibil. Daca ai una din aceste probleme, cupele pentru mameloane te pot ajuta, ele ajutand sfarcul sa ajunga in pozitia normala. Acestea ar trebui purtate cat mai mult in ultimul trimestru, insa nu si noaptea.
• Desensibilizeaza-ti mameloanele prin expunerea acestora la aer si prin evitarea purtarii unui sutien pe sub haine o perioada. Nu iti freca mameloanele pentru "a le stimula" (pentru ca acest lucru nu va face decat ca alaptarea sa fie mai dificila, iar sanii mai durerosi), doar permite-le sa se obisnuiasca cu frecarea crescuta si stimularea in contact cu hainele.
• Hidrateaza mameloanele. Pe timpul sarcinii, glandele areolare se hidrataeaza si curata in mod natural. Evita sa speli areola cu sapun, care indeparteaza substantale hidratante secretate si usuca mamelonul. Daca zona areolara este deosebit de uscata, poti aplica lotiuni hidratante de fiecare data cand simti nevoia.
• Maseaza-ti sanii zilnic pentru a te familiariza cu noul lor aspect si cu ideea de alaptare.
Schimbari la nivelul corpului tau
Corpul gravidei se pregateste si singur pentru viitoarea alaptare, prin procesul de marire a sanilor – canalele galactofore si celulele producatoare de lapte de dezvolta, iar la nivelul sanilor ajunge mai mult sange ca de obicei, tocmai pentru a sustine aceasta dezvoltare.
Ideea ca sanii mari produc mai mult lapte este insa un mit: marimea sanilor nu are nicio legatura cu capacitatea de a alapta cu succes.
Multe mamici au reusit sa alapteze cu succes, perseverenta este solutia. Si documentarea in legatura cu alaptarea, desigur. Asa ca, odata ce vei sti care sunt problemele speciale ce apar in timpul alaptarii la san, vei sti cum sa le abordezi si sa le eviti sau sa iti usurezi experienta. Angorjarea sanilor la inceput si muscaturile de san ulterior sunt lucruri comune, insa cel mai important este sa nu uiti ca laptele tau este cel mai sanatos aliment pentru ca bebelusul tau sa creasca mare si sanatos.