Joi, 03.10.2024, 05:43
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Saptamana 15 de sarcina
Cum creste copilul tau in saptamana 15

La o lungime de 10 cm (de la vertex la sezut) copilul tau are o greutate de 50-70 grame. Acum este preocupat de inhalarea lichidului amniotic, acest proces il va ajuta la dezvoltarea alveolelor din plamanii sai.

Membrele inferioare cresc mai mult decat cele superioare si isi poate misca toate articulatiile si toate membrele. Aceasta presupune ca mainile sunt mult mai active. Se formeaza si glandele sudoripare.
In saptamana 15 incep sa apara si sprancenele si firele de par de pe scalpul copilului. Daca este brunet, in acest moment foliculuii pilosi pot incepe sa formeze pigmentul care este responsabil de culoarea inchisa a parului.
Urechile, care aproape au ajuns in pozitia lor finala (inca sunt pozitionate ceva mai jos), incep sa arate ca cele ale unui bebelus. Si ochii capata un contur mai pronuntat. Copilul are acum o piele atat de subtire incat i sa vad vasele de sange.

Pe parcursul acestei saptamani continua sa i se formeze oasele si maduva osoasa (ce alcatuiesc sistemul osos). Si muschii continua sa se dezvolte.

Desi pleoapele sunt inchise poate sa simta lumina. Daca indrepti o sursa de lumina catre abdomenul tau copilul se va indeparta de sursa de lumina. Desi nu are ce sa guste in acest moment, papilele gustative sunt in formare.

Daca mergi la un consult ecografic incepand din acest moment poti sa afli sexul copilului tau. Nu fi dezamagita daca ecografia nu reuseste sa dezlege acest mister. Sunt mai multi factori care concura la aflarea sexului: claritatea imaginilor, pozitia fatului in timpul ecografiei, ar putea sta intr-o pozitie in care sa nu se poata determina sexul.

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cum se schimba viata ta

Pana acum ar fi trebuit sa iei in greutate circa 2,3 kg. Daca ai luat in greutate un pic mai mult sau mai putin nu iti face foarte mari griji. Femeile se ingrasa in moduri diferite. In aceasta perioada pot sa apara diferite simptome normale in sarcina. De exemplu: daca ai nasul infundat, aceasta se poate datora cantitatii crescute de estrogen care poate provoca edem la nivelul mucoaselor si aceasta poate da o crestere a productiei de mucus.

Un alt motiv ar fi acela al vaselor care se dilata (deci si cele de la nivelul mucoasei nazale) datorita cresterii volumului de sange; acest fenomen poate sa dea episoade de epistaxis.

De asemenea, cauza ar putea fi aparitia unei raceli sau a unei alergii. Sarcina altereaza functia sistemului imun, afectiunile mentionate mai sus putand fi mai frecvente. Oricare ar fi motivul, trebuie sa te feresti de substante iritante cum ar fi: fumul de tigara, aerosolii si alcoolul.

Pentru a umidifica mucoasa nazala foloseste noaptea un vaporizator si bea multe lichide. Poti folosi drops-uri sau spray nazal cu solutie salina. (Daca te simti foarte rau este bine sa te adresezi medicului, acesta poate sa iti recomande o medicatie pentru congestia nazala).

Nu iti face griji daca tu si partenerul tau sunteti putin stresati. Multe dintre femeile gravide si partenerii lor isi fac griji in legatura cu sanatatea copilului si cu educarea lui. Incearca sa te bucuri de acest moment al sarcinii. Acest trimestru este pentru majoritatea gravidelor o perioada minunata.

Infectiile in timpul sarcinii

ITU (Infectiile tractului urinar) sunt cele mai frecvente infectii bacteriene in timpul sarcinii. De obicei, bacteriile de la nivelul anusului ajung la nivelul uretrei de unde urca spre vezica urinara, unde continua sa se multiplice. Astfel, ele pot uneori sa duca la infectia vezicii urinare, denumita cistita. Nivelul mare de progesteron este un factor adjuvant, deoarece progesteronul relaxeaza tractul urinar si vezica urinara, iar staza urinei ajuta la cresterea bacteriilor.

Simptomele ITU sunt: durere sau usturimi la mictiune si dureri abdominale sau la nivelul pelvisului. Urina poate fi tulbure, si poti sa ai mictiuni imperioase.

Vaginita bacteriana (VB): Aceasta infectie este cauzata de cresterea in exces a bacteriilor care exista in mod obisnuit in vagin. Aceasta poate fi sau nu simptomatica. Simptomele pot fi: secretie alba sau gri urat mirositoare (mirosul este mai intens dupa actul sexual), iritatie sau prurit la nivelul vaginului si vulvei. Cel putin 50% dintre femeile cu vaginita bacteriana nu au simptome.

Micozele sunt infectii frecvente la femeile gravide. Ele sunt infectii cauzate de fungi din clasa Candida. Acestea se gasesc in vagin la circa 33% dintre femei.

Fungii devin o problema atunci cand cresc foarte rapid si astfel inhiba cresterea altor germeni saprofiti din flora vaginala. Nivelul crescut de estrogen din timpul sarcinii duce la cresterea productiei de glicogen de la nivelul vaginului, ceea ce favorizeaza multiplicarea fungilor. (Unele studii arata ca estrogenul are un efect direct asupra fungilor ajutand la multiplicarea lor si la o mai buna atasare de peretii vaginali).

Cat de mult afecteaza aceste infectii fatul?

Vaginita bacteriana este asociata cu o frecventa mai mare a nasterilor premature si a rupturilor de membrane premature. Daca deja exista un alt risc pentru nasteri premature, medicul va face un test screening pentru infectii si daca acesta este pozitiv va indica un tratament cu antibiotice. Daca nu esti o pacienta cu un risc cunoscut si nu ai nici un simptom, acest test nu se va face.

O infectie de tract urinar tratata nu va crea alte probleme. Daca aceasta afectiune ramane netratata poate sa se agraveze si sa determine alte infectii la nivelul tractului urinar superior, de exemplu: pielonefrita, o afectiune serioasa care poate creste riscul de nasteri premature.

Daca ai o infectie de tract urinar, medicul iti va prescrie antibiotice care pot fi administrate in timpul sarcinii. Simptomele se vor ameliora in cateva zile. Este important sa urmezi tot tratamentul cu antibiotice pentru ca bacteria sa fie eliminata in totalitate din organism.

O infectie cu fungi (o micoza) nu afecteaza copilul. Daca ai o infectie cu fungi, in timpul nasterii, exista posibilitatea ca nou-nascutul sa contacteze boala. Aceste infectii sunt denumite afte si pot fi recunoscute ca leziuni albe la nivelul mucoasei bucale. Nu este o afectiune grava si poate fi tratata usor.

Cum pot preveni aceste infectii?

Poarta haine din bumbac si evita pantalonii stramti;


Dormi fara lenjerie intima pentru ca zona genitala sa fie aerisita;


Evita dusurile lungi, jacuzzi, si nu ramane timp indelungat intr-un costum de baie umed;


Evita sapunurile parfumate, detergentii parfumati, spray-urile si gelurile de dus;


Intotdeauna sa te stergi dinspre partea anterioara spre cea posterioara;


Mananca iaurt care contine Lactobacillus acidophilus, care te va ajuta la refacerea unui echilibru la nivelul florei vaginale;


Bea cel putin 8 pahare de apa pe zi;


Bea suc de merisor, ajuta la stoparea inmultirii bacteriilor;


Urineaza de fiecare data cand ai senzatia. Cand urinezi apleaca-te inainte pentru a ajuta la golirea completa a vezicii urinare.


Ce trebuie sa faci saptamana asta

Vorbeste cu copilul tau. Este un mod ideal de a crea o legatura puternica cu copilul tau. Daca ti se pare ciudat sa ai o conversatie cu el poti incepe prin a povesti ceea ce ai facut in acea zi, citeste o carte, o revista sau un ziar, sau spune-i dorintele tale in legatura cu el. Acesta este un exercitiu perfect pentru perioada de dupa nastere.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 36
Vizitatori: 36
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz