Joi, 03.10.2024, 05:44
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Saptamana 28 de sarcina
In saptamna 28 de sarcina bebelusul tau ar trebui sa cantareasca cam 1000 de grame si sa aiba cam 38 de centimetri in lungime. Bebelusul poate sa clipeasca si ii mijesc deja genele. Vazul inca se dezvolta si poate vedea lumina filtrata in burtica.

Daca l-ai putea vedea ai observa culoarea ochilor lui, desi nuanta lor se poate inca schimba. Nuanta ochilor se definitiveaza in primele 6 luni de viata, mai ales daca s-a nascut cu ochii albastri sau gri-albastrui.
Creierul continua sa se dezvolte si sa creasca producand miliarde de neuroni in saptamana 28. Sub piele incepe sa i se acumuleze grasime. El doarme acum dupa un orar regulat.

Programul sau nu seamana insa cu cel al unui adult sau al unui nou nascut. El doarme cam 20-30 de minute odata.

Ce trebuie sa stii:
Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.

Cum ti se schimba viata


Esti deja pe ultima suta de metri! Cel de-al treilea trimestru incepe saptamana aceasta. Daca esti ca majoritatea femeilor, probabil ca te vei ingrasa cu cam 5 kilograme in trimestrul acesta.

In perioada aceasta, probabil ca iti vei vizita doctorul la fiecare doua saptamani. Apoi, la 36 de saptamani, o sa incepi sa te duci in fiecare saptamana. In functie de factorii de risc, doctorul s-ar putea sa-ti recomande repetarea testului pentru depistarea HIV si sifilis, si sa faca culturi pentru testele de chlamidia si gonoreea, pentru a fi sigur de starea ta de santate inainte de nastere.

Daca primul test de sange pe care l-ai facut a aratat ca ai Rh negativ, ti se va face o injectie cu imunoglobina pentru a preveni producerea de anticorpi de catre corpul tau, care ar putea ataca sangele bebelusului. Daca bebelusul este Rh pozitiv, vei mai face o injectie de imunoglobina dupa ce ai nascut.

3 intrebari despre...Preeclampsie


Preeclampsia este un termen pentru hipertensiune (cresterea presiunii sangelui in sistemul arterial sau cel venos) ce are complicatii in timpul sarcinii. De cele mai multe ori doctorii folosesc termenul de " hipertensiune indusa de sarcina" ceea ce inseamna acelasi lucru. In general preeclampsia apare la femeile tinere care sunt la prima sarcina, in special in ultimul trimestru.

Care sunt simptomele preeclampsiei?

Cele trei simptome sunt:


• Prezenta unei edeme patologice (la maini sau la picioare)

• Cresterea presiunii sangelui (mai mare de 140/90)

• Proteina in urina (proteinuria)


Umflaturile din partea de jos a piciorului sunt cele mai frecvent intalnite, pe perioada sarcinii, dar nu sunt foarte ingrijoratoare. Cu toate ca si aceasta situatie este dureroasa nu face parte din sindromul preeclampsia. Ingrijorarea apare atunci cand edema (umflatura) ajunge la fata sau la maini

Va trebui sa-ti suni doctorul imediat si daca ai vreunul dintre urmatoarele simptome:

• Dureri de cap persistente

• Durere sub coaste, in partea dreapta

• Vedere in ceata

• Umflare brusca a mainilor si picioarelor


Toate acestea sunt semne ca pre-eclampsia se inrautateste. Daca acest lucru se intampla vei fi probabil internata in spital unde ti se vor da medicamente pentru a tine situatia sub control.

Care sunt factorii de risc in cazul preeclampsiei?


Se stie ca exista un risc mai mare de preeclampsie daca te afli la prima nastere. Cu toate acestea Alti factori de risc sunt:

• Hipertensiunea cronica

• Anumite boli care au legatura cu coagularea sangeliu, diabetul, probleme cu rinichii, bloi autoimune ca lupus.

• O ruda apropiata (mama, sora, matusa, bunica) care a avut preeclampsie

• Obezitatea

• Sarcina cu gemeni sau mai multi feti

• Sarcina inainte de 20 de ani sau dupa 40


Exista metode prin care preeclampsia poate fi evitata?

Nimeni nu stie exact cum sa previna preeclampsia, desi s-au facut multe studii in aceasta privinta. Pentru moment, cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa faci toate testele si controalele prenatale si sa ai grija de tine. Trebuie sa mergi sa iti testezi frecvent presiunea arteriala si urina pentru a depista proteina ce cauzeaza preeclampsia.

Activitatea saptamanii

Alege un doctor pentru bebelusul tau. Fa o lista cu doctorii recomandati de prieteni, colegi si familie sau intra pe sectiunea de utile a site-ului nostru pentru mai multe optiuni. Alege un doctor care are ore de program care iti convin si este si relativ aproape de tine ca locatie.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 41
Vizitatori: 41
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz