Tratarea bronsitei
Cand copilul tau este bolnav administreaza-i doar medicamentele care ti-au fost recomandate de medic sau de farmacist. Urmareste si indicatiile de pe eticheta.
Cele mai multe cazuri de bronsita se vindeca intr-o saptamana sau doua, iar in cazurile usoare doctorul iti va recomanda tratament similar cu cel pentru o raceala comuna.
Incurajeaza copilul sa bea mai mult lapte, iar daca copilul mananca deja solide e bine sa bea multa apa.
Datorita respiratiei greoaie nu va vrea sa manance mult o data, de aceea e bine sa-i dai mancare mai putina si de mai multe ori. Acest lucru il va scadea febra si va preveni deshidratarea.
Poti sa-i dai copilului paracetamol sau ibuprofen pentru copii, dar numai daca este de 3 luni sau mai mare. Verifica informatiile de pe prospect sau intreaba medicul sau farmacistul in legatura cu doza potrivita care trebuie administrata.
Paracetamolul sau ibuprofenul va ajuta la scaderea febrei si va ajuta la calmarea durerilor de gat si astfel copilul va putea manca mai usor.
Daca bebelusul nu se poate hrani corespunzator din cauza nasului infundat e bine sa-l tii in pozitie verticala cand ii dai de mancare. Poti sa incerci si picaturi pentru nas, care pot ajuta. Cumpara-le de la farmacie si aplica-le cu 15 minute inainte de mancare.
Inhalatia cu aburi il poate ajuta pe copilul tau la desfundatul cailor respiratorii si in cazul tusei.
Ai grija sa nu tii copilul prea aproape de apa calda sau de abur deoarece risti sa-l arzi, mai sigur e sa-l duci in baie, sa pornesti apa calda si sa inchizi usa si sa stai cu el in abur cateva minute. Nu uita sa-l schimbi in haine uscate dupa aceea.
Nu-i da bebelusului medicamente pentru raceala sau tuse. Acestea nu sunt recomandate copiilor sub 6 ani, din cauza reactiilor adverse.
Daca micutul tau are bronsita severa e posibil sa aiba nevoie de doua sau trei zile de spitalizare pana simptomele cele mai grave ale bolii dispar.
In aceste zile i se va administra oxigen si va fi hranit printr-un tub daca nu se simte bine si este deshidratat. Daca bronsita copilului tau este foarte severa acesta va necesita spitalizare pentru o perioada de timp.
Complicatii ale bronsite la copii
Dupa bronsita, unii bebelusi pot sa suiere cand respira si sa tuseasca o perioada de timp, in special in timpul unei raceli. Astmul si alte probleme respiratorii care apar mai tarziu au fost legate de bronsita.
Foarte rar bebelusii cu bronsita pot sa faca pneumonie, o infectie a plamanilor, iar la cei care au probleme pulmonare sau cardiace se agraveaza starea lor de sanatate.
Prevenirea imbolnavirii copilului
Deoarece se transmite prin atingere, bronsita se raspandeste foarte repede in gradinite, birouri sau chiar acasa, Virusul poate sa traiasca pe maini sau pe suprafete pana la 6 ore, dar o igiena buna poate sa previna imbolnavirea copilului tau.
Spala-te des pe maini cu apa si sapun si insista ca oricine il tine pe copilul tau in brate sa se spele si el. Incearca sa-l tii pe bebelusul tau departe de oricine este racit.