Marţi, 26.11.2024, 16:23
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Lipsa poftei de mancare la prescolari
Lipsa poftei de mancare la prescolari

Lipsa poftei de mancare poate fi o stare fiziologica normala la prescolari. Pana la aceasta varsta cresterea micutilor este accelarata.

Incepand cu etapa prescolara ei nu mai au un avant asa de mare in crestere si dezvoltare, astfel ca uneori pot manifesta o pofta de mancare crescuta, in timp ce in altele se confrunta cu pierderea apetitului.

Afla cand este scaderea poftei de mancare sau inapetenta o problema la prescolari!



Cresterea copilului este direct proportionala cu calitatea si cantitatea alimentatiei care ii este data, precum si cu modul de ingrijire si stilul de viata pe care il duce. Insa in acest proces copii au si perioade de stagnare sau de inapetenta care nu au cauze pataologice. Apetitul variaza in functie de nevoile nutritionale pe care le are intr-o anumita perioada.

Care pot fi cauzele scaderii apetitului?

Scaderea brusca a poftei de mancare poate avea mai multe cauze. De cele mai multe ori inapetenta este un simptom al unei boli. Copiii nu vor sau nu pot sa manance cand au un inceput de infectie respiratorie si sufera de dureri in gat, au febra, au o stare proasta, ii doare ceva etc. Daca observi orice fel de semne care indica prezenta unei boli mergi cu micutul la medic.



Alte cauze mai pot fi:

* faptul ca ciuguleste mereu cate ceva intre mese (in special dulciurile strica pofta de mancare);



* bea sucuri si alte lichide indulcite intre mesele principale;



* duce o viata sedentara (nu face miscare fizica);



* sunt supusi unui stres emotional;



* trec printr-o trauma emotionala sau fizica;



* vrea sa iti capteze atentia.

Ce trebuie sa faci?


Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iei copilul de manuta si sa mergi cu el la pediatru. Acesta va face mai multe investigatii pentru a depista daca exista vreo cauza medicala care sta la baza lipsei poftei de mancare. Va incerca sa isi dea seama daca micutul sufera de malnutritie sau nu. Daca se suspecteaza aceasta conditie, medicul recurge la analize de laborator pentru a descoperi posibile boli asociate malnutritiei: anemie, rahitism, avitaminoza etc.

Alte afectiuni comune responsabile pentru lipsa apetitului sunt racelile si gripele, dar si tulburarile metabolice, carentele psihosociale (poluare, frig, parasirea de catre parinti, divortul etc.)

In functie de cauza medicala care sta la baza inapetentei medicul poate prescrie un tratament adecvat. Acesta iti va oferi si o reteta pentru suplimente alimentare care sa suplineasca carentele nutritive.

Cum ajuti la stimularea apetitului copilului prescolar?


Daca lipsa poftei de mancare nu este asociata vreunei boli, atunci poti incerca cateva trucuri prin care sa il determini pe micut sa mananance mai mult:

* petrece mai mult timp cu cel mic si acorda-i atentia necesara (uneori copilul refuza sa mananance cand se simte neglijat);



* nu ii da copilului sa manance dulciuri si gustari foarte calorice intre mesele principale;



* ofera-i posibilitatea de a alege ce poate manca la o masa (la varsta prescolara se manifesta nevoia de independenta si autonomie);



* nu forta copilul sa manance daca nu vrea sau daca spune ca alimentul respectiv nu ii place;



* aranjeaza mancarea din farfurie intr-un mod atractiv pentru el;



* ofera-i portii mici de mancare si lasa-l pe el sa mai ceara daca vrea (copilul poate refuza mancarea si daca vede o portie imensa pe care trebuie sa o pape).

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Noiembrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 9
Vizitatori: 9
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz