Marţi, 26.11.2024, 16:40
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Dezvoltarea copilului intre 1 si 2 ani, ce schimbari apar?



Intre 1 si 2 ani, bebelusul tau incepe sa-si dezvolte din ce in ce mai mult capacitatile motorii si senzoriale, invatand treptat sa mearga, sa alerge sau sa tina un creion in mana pentru a desena.

Si la nivelul cognitiv, lingvistic, emotional sau chiar social apar o multime de tranformari menite sa il ajute sa se integreze armonios si treptat in societate. Practic se face tranzitia de la prima copilarie (sugar) la stadiul de copil mic. Afla principalele directii de dezvoltare din viata copilului tau intre 12 si 24 de luni!

Dezvoltare fizica


Trebuie sa te astepti ca micutul tau sa creasca in inaltime intre 7.5 – 13 cm intre 12 si 24 de luni.

Aportul de greutate pe parcursul celui de-al doilea an de viata trebuie sa se situeze undeva intre 1.5 kg si maxim 3 kg. Cifrele variaza in functie de sex si de mediul de viata in care traieste.

Dezvoltare cognitiva



Abilitatea copilului de a gandi, invata si a-si aminti lucruri. Copilul incepe sa isi aminteasca evenimente si actiuni facute recent, sa inteleaga anumite simboluri, sa imite si sa-si dezvolte creativitatea. La 24 de luni memoria copilului incepe sa inteleaga chiar si notiuni abstracte, iar imaginatia este din ce in ce mai fertila aventurandu-se in jocuri extrem de creative,



Dezvoltare emotionala si sociala



Copilul mic este foarte puternic atasat emotional de cei dragi, iar separarea treptata odata cu cresterea il face sa devina usor nelinistit. Pe de alta parte, este varsta la care vrea sa faca multe lucruri de unul singur, conform dorintelor lui. Acesta este stadiul in care apar conflictul, confuzia si caderile emotionale.



Dezvoltare limbaj




Intre 15 si 18 luni, un copil mic cu varsta cuprinsa intre 1-2 ani intelege de 10 ori mai multe cuvinte decat poate rosti. Pana la aniversarea celor doi anisori, copiii mici devin capabili sa rosteasca intre 50 si 100 de cuvinte.



Dezvoltare motorie si senzoriala



Abilitatile motorii incep sa se dezvolte la copil pe masura ce muschii si nervii incep sa lucreze si sa functioneze impreuna. Copiii mici incep sa fie capabili sa isi coordoneze miscarile si sa isi mentina echilibrul in timp ce merg. Tot in decursul celui de-al doilea an apar cataratul, alergatul si saritul.



Cand trebuie sa aiba loc vizitele medicale de rutina?



Programul vizitelor de rutina la medic pentru a evalua starea de sanatate a copilului, precum si modul in care s-a dezvoltat pana la o anumita varsta se stabileste impreuna cu pediatrul.



De regula, pe parcursul celui de-al doilea an de viata vizitele la medic ale copilului vor avea loc la 12, 15, 18 si 24 de luni.



Pediatrul inevstigheaza daca copilul se dezvolta cum trebuie si cresterea este in parametri normali pe baza controlului fizic, dar si al chestionarii tale cu privire la ceea ce a aparut nou in viata lui. De asemenea, in urma examinarii, acesta incearca sa depisteze daca exista semne de autism si ii va administra vaccinele aferente acestei varste.



Cand trebuie sa iti faci griji cu privire la cresterea si devoltarea copilului?



Inainte de a masura cresterea si dezvoltarea copilului conform sabloanelor clasice stabilite de specialisti, trebuie sa ai in vedere faptul ca fiecare copil este unic si se dezvolta in felul lui. Nu trebuie sa te sperii daca nu isi dezvolta anumite abilitati conform tabelelor: un copil care-si dezvolta mai greu capacitatile motorii, si-ar putea dezvolta mai repede decat ar trebui abilitatile lingvistice. Exista si compensari ale unor deficiente de dezvoltare prin altele.

Trebuie sa iti faci probleme atunci cand:



*

nu reuseste sa se inteleaga deloc cu ceilalti copii, cu tine sau cu bona;



*

are anumite miscari necontrolate, repetate si ciudate;



*

pare ca nu reactioneaza la stimuli;



*

il strigi si nu raspunde sau nu reactioneaza la zgomote puternice (ti se pare ca nu aude bine).



Cum il poti ajuta?



Iti poti ajuta micutul sa se dezvolte armonios daca intelegi ca are nevoie de o oarecare independenta si de a fi lasat sa exploreze lucruri noi . Orice retezare a acestor initiative ale lui, care survin in urma curiozitatii mari care apare la aceasta varsta, inseamna ingreunarea dezvoltarii lui.



Trebuie sa ai rabdare cu el si sa il ajuti explicandu-i toate lucrurile noi cu care intra in contact. Fiecare obiect nou sau activitate trebuie inteleasa de cei mici. Acestia se pot simti coplesiti de toate lucrurile noi pe care incepe sa le descopere ca urmare a tranformarile ce au loc la nivel cerebral, de aceea este nevoie ca micutul tau sa se odihneasca suficient si in liniste, sa simta in permanenta iubirea neconditionata a parintilor si sa creasca intr-un mediu in care sa se simta sigur.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Noiembrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 24
Vizitatori: 24
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz