Marţi, 26.11.2024, 16:51
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Cum inveti copilul la olita
Cum inveti copilul la olita?

Olita reprezinta un pas important in dezvoltarea copilului. Pentru a-l determina pe micutul tau sa stea pe olita, trebuie sa stii cateva lucruri astfel incat sa poti face din aceasta deprindere una interesanta pentru copil! Noi te invatam cum!

Creeaza o rutina in a-l pune la olita in momente-cheie!

Observa cu atentie orele la care face de obicei copilul tau treaba mare si in jurul acelei ore, pune-l mereu la olita! Nu va face din prima, dar, in timp si cu ajutorul tau, va realiza ca acolo este locul in care trebuie sa-si faca nevoile!
De asemenea, pe masura ce creste, iti poti da seama cand este timpul sa il asezi pe olita! Atunci cand se pregateste sa faca treaba mare micutul face anumite grimase specifice.

Parca te anunta ca este momentul!

Ligiafodorean: "cred ca fiecare copilas e unic; am citit mult pe aceasta tema si parerile sunt impartite; am asezat-o prima data pe olita in jurul varstei de 11 luni si 1 saptamana, dupa ce a inceput singurica sa umble... nu am fortat-o niciodata sa stea mai mult decat si-a dorit... in primele zile statea doar cateva secunde, insa pe urma a inceput sa o accepte...



I-am urmarit programul de caca si am incercat sa o asez pe olita la ora respectiva... erau zile cand facea de 2-3 ori insa cunosteam deja programul ei asa ca in timp a prins deprinderea sa faca caca doar pe olita... aveam un "ritual" precis - mergeam impreuna dupa olita, o aplaudam de fiecare data, la final spalam impreuna olita... "



Pune olita intr-un loc strategic din casa!



Oriunde, atata timp cat copilului ii place sa stea acolo si poate ajunge cu usurinta la ea! Daca o pui printr-un dulap in baie sau undeva unde el nu poate avea acces, scotand-o doar cand crezi tu ca este nevoie, nu il vei face sa deprinda un obicei din a sta pe olita.



Pozitioneaz-o intr-un loc agreat de copil si las-o mereu acolo, pentru ca el sa aiba acces usor la ea! Cine stie, poate te va surprinde mergand singur la olita!



Foloseste tehnica exemplului!




Copiii au cel mai mult de invatat din puterea exemplului. Ca sa inteleaga mai bine semnificatia olitei si ce trebuie sa faca cu ea, arata-i chiar tu cum se face acest lucru, simuland activitatea ce are loc pe olita. Copilul va avea tendinta sa te imite!



Vorbeste-i mereu despre rolul olitei!




Daca un copil vede in fata o olita si atat, fara sa i se dea nicio explicatie despre ea, nu va intelege ce este ea si cel mult o va considera o jucarie.



Explica-i mereu ce rol are olita, cum copiii de varsta lui fac la olita si ca este un copil maricel de acum etc. Ii poti citi chiar carti despre olita (pentru copii) sau ii poti spune povestioare despre alti micuti care deja fac asta, pentru a-l motiva.



Nu face din olita o jucarie!



Daca ii cumperi bebelusului o olita complicata cu multe accesorii, el o va transforma intr-o jucarie si va avea tendinta mai degraba sa o analizeze si sa se joace cu ea decat sa se concentreze asupra a ceea ce trebuie facut in ea. Trebuie sa primeze confortul si siguranta in alegerea olitei potrivite pentru bebelusul tau!



De asemenea, nu il lasa sa se joace cu ea, chiar daca asta vrea – explica-i mereu pentru ce sta acolo si ce trebuie sa faca! Si mamicile din comunitatea noastra sustin acelasi lucru:



Ligiafodorean: "am citit ca e e important ca bebelusul sa nu ia totul in joaca, de aceea am preferat sa nu o las sa se joace cu olita prin casa, ci sa o pun pe ea numai cand trebuie sa faca caca... "



Fii perseverenta: doar repetitia este mama invataturii!



Pune-l pe olita de cate ori crezi ca este cazul, chiar daca procesul nu se finalizeaza cum ai vrea tu! Constanta este importanta pentru a-si crea aceasta deprindere! La un moment dat tot se va nimeri sa faca in olita si atunci este un moment bun sa ii arati cat de mult te bucuri ca a facut asta.



In timp, va invata ce trebuie sa faca si de ce. Acest lucru se va realiza si cu mult ajutor din partea ta: vorbindu-i de fiecare data despre rolul olitei. Chiar daca vei avea impresia ca vorbesti in zadar, nu te lasa pagubasa!



Lauda-i progresele!

Arata ca te bucuri de fiecare data cand reuseste sa faca la olita si felicita-l: da-i un pupic, o imbratisare etc. Va constientiza ca ceea ce face este bine si ca pentru a mai beneficia de mici recompense emotionale din partea mamicii sau a taticului trebuie sa mai faca si altadata.



Toata familia sau toate persoanele din jurul lui trebuie sa ii recunoasca meritele si sa-i laude progresele, participand activ si cu succes la educarea lui in acest sens!



Cand trebuie sa il pui la olita?




Din pacate, nu exista un raspuns cert cu privire la aceasta intrebare. In literatura de specialitate se regasesc mai multe variante:



*

unii spun ca din momentul in care incepe sa stea in fundulet;



*

altii sustin ca intre 18-30 de luni este perioada optima pentru a incepe sa il pui pe olita;



*

exista voci care spun ca cel mai bun indiciu este momentul in care un copil poate sa urce o scara mica fara sa se tina de nimic (cam la 2 ani).



Pentru a-l putea pune la olita in deplina siguranta este important de retinut ca trebuie sa existe o dezvoltare matura la nivel neuromuscular. Aceasta incepe sa se dezvolte cu adevarat pe la 18 luni, de aceea se spune ca incepand cu aceasta perioada este bine sa introduci olita in rutina zilnica a copilului.


Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Noiembrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 35
Vizitatori: 35
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz