Marţi, 26.11.2024, 16:20
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Oreionul


Oreionul (Parotidita epidemica)


Descriere oreion

Oreionul este o boala infectioasa si contagioasa, provocata de virusul urlian. Este una dintre bolile copilariei, relativ usoara, ce apare indeosebi la copii cu varste intre 3-10 ani.

Se intalneste mai rar la bebelusi, adolescenti sau la adulti. Are o durata de aproximativ 5-15 zile, dupa o perioada de incubatie de 14-21 zile.

Oreionul se transmite direct de la o persoana bolnava, prin saliva sau secretii nazo-faringiene. Acestea ajung la copii prin nas sau gura.

Apare indeosebi in perioade de epidemii, spre sfarsitul iernii si inceputul primaverii. La varste mici, in cele mai multe cazuri, oreionul nu are consecinte grave, iar dupa consumarea bolii organismul devine imun.

Oreionul afecteaza in primul rand, glandele parotide (salivare), dar rareori, pot aparea complicatii si la organele genitale, pancreas, meninge.

Forme de manifestare a oreionului


- cresterea febrei, 38-39 grade, uneori poate fi chiar mai mare, cu frisoane si varsaturi;
- dureri de gat sau urechi;
- dureri de cap, cefalee;
- stare generala proasta cu slabiciune si oboseala;
- pierderea poftei de mancare;
- umflarea unilaterala sau bilaterala a glandelor parotide (salivare), situate intre ureche si maxilar;
- dureri musculare;
- dureri la mestecarea si inghitirea hranei;
- secretie salivara redusa;
- limba incarcata.

Complicatii ce pot aparea din cauza oreionului


Riscul de aparitie a complicatiilor este mai mare la adolescenti si adulti. Complicatiile sunt rare, dar uneori pot fi destul de grave:

- orhita apare la baieti si se manifesta prin inflamarea testiculelor. Este dureroasa, dar rareori are urmari, cea mai grava fiind infertilitatea;

- ooforita (ovarita) apare la fete, consta in inflamarea ovarelor, dar nu are urmari in ceea ce priveste fertilitatea;

- pancreatita urliana - afectarea pancreasului, anuntata prin dureri abdominale, greturi, varsaturi;

- pierderea temporara sau definitiva a auzului (mai rar). Atentie la dureri de urechi si pierderea echilibrului!

- meningita urliana - cefalee, greata, varsaturi, convulsii.

Sunt manifestari ce trebuie urmarite cu atentie si comunicate medicului.

Tratamentul copilului bolnav de oreion


Nu exista tratament specific pentru oreion. Ca si in cazul celorlalte boli ale copilariei, nu se vor administra antibiotice.

Pentru scaderea febrei se va administra paracetamol, supozitor sau sirop (cantitate in functie de varsta copilului si de sfatul medicului).

NU se va administra aspirina, este asociata cu sindromul Reye.

Se vor pune comprese reci la nivelul parotidelor( glandelor salivare) si comprese calde (daca e necesar) la nivelul testiculelor.
Foarte importanta este odihna, copilul bolnav trebuie sa stea la pat.

Profilaxie

Nu exista decat o singura metoda sigura de prevenire a oreionului si anume vaccinul R.O.R. (rujeola-oreion-rubeola), vaccin ce contine o tulpina atenuata a virusului, inducand la formarea de anticorpi. Vaccinul se va administra copiilor sanatosi, la varsta de 12-15 luni. Se poate face si al doilea, la 3-6 ani si al treilea, la 10 ani.


Regimul alimentar al copilului bolnav de oreion


Avand in vedere ca poate afecta pancreasul, glanda aflata in abdomen, cu rol important in digestie, regimul alimentar este obligatoriu si se va adresa atat simptomelor bolii, cat si protejarii functiei digestive a pancreasului.

In primele zile, cand copilul este febril si masticatia dureroasa, alimentele se vor da sub forma semilichida, pastoase, usor digerabile.

Recomandam supe, paste fainoase cu lapte, carne sub forma de tocaturi, preparate dietetic, perisoare, budinci, zarzavaturi sub forma de piureuri, fructe crude, paine.

In urmatoarele 4-5 zile, alimentatia va reveni la normal, dar se vor evita abuzul de dulciuri concentrate (dulceturi, ciocolata, bomboane, creme de cofetarie) si grasimile, mai ales de provenienta animala, sub forma de sosuri prajite, carne de porc grasa, slanina.

Se vor servi 4-5 mese pe zi.

Regimul va dura 8-10 zile.


Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Noiembrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 6
Vizitatori: 6
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz