Otravirea accidentala a copilului
Toti copiii, mai ales cand sunt foarte mici, au tendinta sa bage lucruri in gura din dorinta de a explora si a invata mai multe despre lumea care-i inconjoara.
De aceea, de multe ori se pot otravi accidental. Parintii pot preveni aceste accidente punand materialele toxice intr-un loc sigur unde copilul nu poate avea acces la ele.
In cazul in care totusi ia contact cu ele, ar trebui sa stii cum sa actionezi. Trebuie stiut ca nu orice substanta toxica este si letala.
Pentru copiii sub 6 ani, de exemplu, sunt considerate substante foarte toxice: pastilele care contin fier (in supradozaj, pesticidele, substante din petrol sau fluide inflamabile.
Nu la fel de periculoase dar tot toxice, pot fi: cosmeticele, produsele de ingrijire, solutiile de curatare si unele plante.
Cum pot sa-mi protejez copilul?
Cel mai sigur este sa fii extrem de precauta cand vine vorba de copilul tau. Toate produsele de curatat din casa sau din garaj si cosmeticele sunt foarte periculoase pentru el.
De aceea depoziteaza-le in dulapuri care pot fi incuiate si unde copilul tau nu poate avea acces. Nu lasa medicamente prin casa si nici in buzunarele gentii tale.
Nu-l lasa sa se joace cu flacoane goale de medicamente, astfel poate invata singur cum sa le deschida capacul de siguranta.
Metode de prevenire in caz de otravire accidentala
In vacante sau cand mergeti intr-o casa straina, aminteste-ti sa observi daca prin apropiere sunt medicamente sau substante periculoase- nu toata lumea are casa organizata pentru un bebelus care merge de-a busilea sau un copilas care vrea sa descopere cat mai multe.
Fii inspirata si fa o lista care sa cuprinda toate substantele periculoase din fiecare camera. Pune-le etichete si aseaza-le undeva unde copilul sa nu ajunga.
Esential este sa iei in considerare cele mai frecvente cauze de otravire:
Produsele de curatat
Trebuie stiut ca toate sunt destul de periculoase, acestea incluzand : produse de curatat aragazul si rugina, dezinfectanti pentru toalete, detergentii de orice tip si multe altele de care trebuie ferit copilul tau.
Chiar daca nu inghite substanta respectiva isi poate pulveriza pe piele sau in ochii , ducand la arsuri foarte grave.
Medicamentele
Considera ca orice pastila pe care o ia copilul tau, fie ea prescrisa pentru un adult sau pentru un copil, poate fi periculoasa. Chiar si complexele de vitamine in supradozaj pot fi letale.
Ai grija la medicatia care se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala precum antidepresive si antipsihotice care au un efect cumulativ in timp. Cel mai bine e sa le depozitezi intr-un dulap care sa fie incuiat.
Cosmeticele
Sunt si ele foarte periculoase daca sunt inghitite de cel mic si de aceea nu trebuie lasate la indemana lui.
Plantele de apartament cum este Philodrendon sau alte plante de gradina: anumite specii de feriga si semintele de Laburnum sunt otravitoare iar copilul tau nu trebuie sa intre in contact cu ele.
Diluantii si solventii pentru curatarea vopselei, petrolul, parafina sau lacurile este indicat sa fie tinute in garaje, debarale, unde copilul sa nu aiba acces.
Pesticidele este recomandabil sa fie tinute in locuri de depozitare incuiate.
Trebuie avut mare grija si la tigari si bauturile alcoolice deoarece daca sunt ingerate in cantitati mari de catre copil pot provoca moartea.
Alte metode de prevenire
Citeste ambalajele tuturor produselor de curatare inainte sa le cumperi si incearca sa le alegi pe cele mai putin toxice.
Poti considera mai putin periculoase inalbitorii ce nu contin clor, otetul, boraxul, ceara sau dispozitivele de desfundat instalatii cu aer comprimat in locul lichidelor corozive.
Incuie toate dulapurile in care tii medicamentele si substantele periculoase chiar daca ele sunt expirate deoarece copilul tau poate foarte usor sa se urce pe un scaun pe care si l-a adus singur si sa ajunga si la dulapurile pozitionate mai sus.
Nici un dop nu este special facut in asa fel incat copilul tau sa nu aiba acces la continutul sticlei. De fapt nu exista o siguranta ca acesta nu-l va putea deschide.
Nu este exclus ca un copil de numai 2 ani, in 30 de minute in care este lasat singur, sa deschida si cel mai sigur mecanism al unei sticle.
Pentru o evidenta mai buna a produselor care le ai in casa, pastreaza medicamentele, pesticidele si detergentii in cutiile lor originale. Inlocuieste toate etichetele care nu mai sunt lizibile cu altele noi.
Nu depozita substante otravitoare sau toxice in recipientele pentru mancare sunt deseori confundate si de adulti!
Nu ii spune niciodata copilului tau ca medicamentele sunt dulciuri sau alimentele lui preferate chiar daca incerci sa-l convingi sa le ia mai usor.
Si pentru ca ei invata prin imitatie, nu-ti lua medicamentele in fata copilului, s-ar putea data viitoare sa faca si el la fel.