Copii si supradoza de antibiotice
In fiecare an cel putin un membru al familiei raceste sau are o infectie mai mult sau ma putin banala. Cu toate ca raceala este rareori alarmanta, cum reactionezi cand copilul tau este bolnav?
Multi parinti se asteapta ca la cel mai mic semn de raceala copilului sa ii fie prescrise antibiotice. Unii parintii sunt chiar revoltati daca parasesc cabinetul medical fara o reteta.
Cum functioneaza antibioticele
Antibioticele, folosite pentru prima data in 1940, sunt una dintre cele mai utile descoperi ale medicinei. Insa supradozarea cu acestea duce la dezvoltarea de bacterii care devin imune la orice tip de tratament antibiotic care a functionat in trecut.
In plus, copii care iau antibiotice in mod constant sunt susceptibili la diaree si la probleme cu stomacul.
Pentru a intelege cum functioneaza antibioticele trebuie sa stii care sunt grupele principale de microbi care imbolnavesc oamenii: bacteriile si virusii.
Bacteriiile sunt organisme care traiesc ca o celula singulara. Bacteriile se afla peste tot si majoritatea nu ataca sistemul imunitar, ci chiar din contra. Lactobacilul care se afla in intestinul uman, ajuta la digerarea mancarii.
Insa unele bacterii au un efect negativ si invadeaza organismul uman, inmultindu-use si amestecandu-se in procesele organismului.
Antibioticele sunt eficace impotriva bacteriilor deoarece omoara aceste microorganisme si le opresc cresterea si reproducerea.
Virusii pe de alta parte sunt particule care contin material genetic infasurat in proteine. Virusii traiesc si se reproduc doar dupa ce au invadat celulele umane.
Cel mai adesea virusii sunt omorati de sistemul imunitar inainte de a cauza boli. Este totusi important de stiu ca virusii nu raspund la interventia antibioticelor.
De ce trebuie evitat supradozajul cu antibiotice?
A lua antibiotice pentru raceala sau alte infectii virale nu doar ca nu functioneaza, dar creeaza de asemenea bacterii care devin mai puternice la efectul antibioticelor.
Bacteriile rezistente au nevoie de medicamente mai puternice pentru a fi tratate.
Pentru a miscora riscul supradozajului cu antibiotice:
Trateaza doar infectiile bacteriene. Intreaba medicul daca raceala copilului este bacteriala sau virala si alege optiunea de a lasa sistemul imunitar sa se lupte daca infecta este una virala.
In cazul in care infectia este una bacteriala urmeaza tratamentul cu antibiotice la orele fixate si nu refolosi antibioticele ramase la urmatoarea raceala.
Foloseste medicamente in mod corespunzator. Nu te astepta ca copilul sa se faca bine in primele doua zile. Efectul antibioticelor se face resimtit in medie cam la 3 zile dupa inceperea tratamentului.
Ia masuri din timp pentru a combate infectiile . Incurajeaza spalarea mainilor inainte de masa si convinge copilul sa consume multe fructe si legume.