Cum creste copilul tau in saptamana a 39-a de sarcina
Putin peste 50 de centimetri lungime, bebelusul tau continua sa creasca si poate sa cantareasca acum aproape 3300 de grame. Asa lenes cum este el, bebelusul tau nu poate sta inauntru pentru toata viata. Pentru siguranta copilului tau, medicul va vorbi cu tine despre inducerea travaliului daca bebelusul nu se va naste in urmatoarea saptamana – chiar mai devreme daca exista ceva probleme.
Pana acum bebelusul a pierdut mare parte din vernix si lanugo, desi la nastere s-ar putea sa mai gasesti niste urme din ele. El are acum suficiente straturi de tesut adipos sub piele pentru mentinerea temperaturii corpului, cu putin ajutor si din partea ta.
Aceste straturi de grasime in ofera copilului un aspect "grasut" la nastere.
Capul continua sa ramana cea mai voluminoasa parte a corpului, desi este bine dezvoltat si in rest. Din aceasta cauza este cel mai bine cand bebelusii se nasc cu capul intai.
Placenta continua sa furnizeze anticorpi copilului (substante proteice care ajuta la protectia impotriva bacteriilor si virusilor), ce ii ajuta sistemul imunitar al copilului in lupta cu infectia in primele 6 luni de viata. Dupa nastere acesta va primi anticorpi prin laptele matern.
Cand un bebelus nu a fost hranit cu lapte matern, dureaza cam o luna pana acesta poate sa isi dezvolte un sistem imunitar eficient. In timpul acestei luni, daca bebelusul se imbolnaveste, anumite imunitati s-ar putea sa nu i se mai dezvolte niciodata pentru ca sistemul sau ar putea fi atat de suprasolicitat de acest microb incat ar putea sa inceapa sa creada ca virusul este un lucru normal ce circula prin sange.
Nu uita: Expertii spun ca fiecare bebelus se dezvolta diferit - chiar si in uter. Aceste informatii au rolul de a va da o idee generala despre cum creste copilul in interiorul tau.
Riscurile nasterii dupa termen
Majoritatea medicilor nu te vor lasa sa astepti mai mult de 2 saptamani dupa ce ai depasit termenul deoarece acest lucru creste riscul de complicatii pentru tine si pentru copilul tau. Cam 5-6% dintre gravide au sarcini prelungite care se extind cu 3 sau mai multe saptamani peste termenul estimat.
In afara de faptul ca te simiti foarte incomfortabil si nu mai ai rabdare, sunt si cateva probleme asociate cu sarcina peste termen. Dupa 42 de saptamani incep sa apara complicatiile cu privire la bebelus. Mai precis, exista un risc un pic crescut ca fatul sa se nasca mort (un caz din 1.000). Exista dovezi care spun ca inducerea travaliului poate minimiza acest risc.
Bebelusii nascuti la 42 de saptamani sau mai mult pot avea pielea uscata, asemanatoare pergamentului si sunt adesea supraponderali. Prelungirea atat de mult a nasterii poate avea ca efect cresterea riscului de infectii intrauterine ce poate fi periculoasa pentru copilul tau sau a decesului antepartum (inainte de nastere).
Mai mult, sunt sanse mari ca daca ai un travaliu prelungit, tu si copilul sa aveti un risc crescut de complicatii in timpul unei nasteri pe cale vaginala, ceea ce iti dubleaza riscul de a necesita o operatie cezariana.
Cum se schimba viata ta
Este greu sa nu fii ingrijorata cand termenul ti se aproprie si apoi trece iar tu esti inca uriasa (mai ales atunci cand prietenii si familia, binevoitori, te tot intreba cum mai stai!). Dar nu te speria – nu vei fi insarcinata pentru totdeauna. Este o probabilitate destul de mare ca tu sa intri in travaliu spontan pana la sfarsitul acestei saptamani, iar daca nu, ti se va induce travaliul pana la sfarsitul saptamanii 42 sau mai devereme daca tu sau copilul tau aveti probleme.
Exista mai multe modalitati prin care poate fi indus travaliul iar medicul tau o va alege pe cea care ti se potriveste, in functie de antecedentele tale medicale, starea colului, varsta sarcinii etc. Daca colul tau nu a inceput sa se immoaie, sa se stearga (sa se subtieze), sau sa se dilate (sa se deschida), este considerat nepregatit pentru travaliu.
In functie de situatie, metodele pot include ruperea membranelor, sau folosirea de medicamente cum ar fi oxytocina pentru a-ti declansa aparitia contractiilor. Daca acestea sau alte metode nu functioneaza, vei naste prin cezariana.
Intre timp, asigura-te ca il anunti pe medicul tau imediat ce miscarile bebelusului tau se diminueaza sau pierzi orice fel de fluid pe cale vaginala.
Activitatea saptamanii: Alegerea numelui bebelusului
In timp ce astepti sa inceapa travaliul poti sa incepi sa te gandesti la ce nume ai vrea sa poarte copilul tau. Pentru ca procedeul sa fie mai simplu, ai mai jos cateva sfaturi pentru alegerea numelui:
• Cauta in resurse online, (Ce nume aleg?), intreba-ti rudele de nume speciale in familia voastra si citeste carti de onomastica. Chiar daca vrei ca sexul copilului sa fie o surpriza la nasteresi ai ales sa nu il stii inca, poti cauta nume si pentru fete si pentru baieti. Scrie numele care iti plac intr-o lista, si taie-le incet incet pe cele care nu iti plac.
• Alege un nume care sa se potriveasca si cu numele de familie. Nu incerca sa faci o poveste din cele doua nume (ex. Mos Craciun). Cauta doar un nume care sa sune bine alaturat celui de familie. Ai grija si cum se aud numele rostite impreuna, mai intai prenumele si apoi numele de familie si invers, pentru a nu forma din ultimele si primele silabe combinatii ciudate. Fii atenta la initialele pe care le va forma numele, mai ales daca vrei sa ii pui copilului doua prenume.
• Alege un nume cu o semnificatie speciala.
• Poti include daca vrei un nume al unui membru de familie care iti este drag, Nu lasa lucrul acesta insa sa degenereze intr-o cearta cu partenerul pentru numele de familie din partea fiecaruia. De asemenea, nu lasa familia sa faca presiuni asupra ta sa-ti numesti copilul intr-un anume fel (pe motiv de religie, traditie, obligatie etc). Decizia asupra numelui va apartine, in ultima instanta, exclusiv tie si partenerului tau, ca parinti.
• Numele care au o ortografiere deosebita pot fi interesante, dar pot sa si fie greu de scris pentru copilul tau, atunci cand va merge la scoala.
• Nu alege nume prea populare. Cauta un top 5 al celor mai populare nume de la noi si sterge-le din lista din principiu.
• Nu ii pune fetitei tale un nume de baiat sau baiatului tau un nume de fata. Este ciudat si intotdeauna vor exista confuzii.
• Nu lua o decizie definitiva inainte sa-ti vezi copilul pentru ca s-ar putea sa te rasgandesti cand il vezi.
• Alege un nume care sa se potriveasca si pentru cand va creste ( ex. Domnul Mugurel nu prea suna bine).
• Nu alege un nume care sa aiba o poanta, care poate fi scurtat intr-un diminutiv tendentios, sau care rimeaza cu obscenitati.
Sfat pentru sarcina: o primire calduroasa
Daca ai si alti copii, lasa-i sa te ajute sa planuiesti o mica petrecere pentru nou-nascut, cu tort si cu decoratii. Din punctul lor de vedere acest lucru se va numara printre avantajele de a avea un bebelus nou in casa.