Alimentele nerecomandate copiilor sunt cele bogate in grasimi saturate, zaharuri, sare si alti aditivi care pun in pericol cresterea si sanatatea lor. Daca atunci cand sunt bebelusi lucrurile sunt mai simple in privinta alegerii alimentelor, incepand cu varsta prescolara si scolara, micutii cu greu pot fi opriti sa testeze tot soiul de alimente gustoase si aromate, dar care nu ajuta si reprezinta un pericol pentru dezvoltarea lor. Iata care sunt acestea!
Alimentele cu sare in exces
Exista o multime de alimente pe piata care contin cantitati foarte mari de sare. Consumul excesiv ale acesteia afecteaza dintii si tensiunea arteriala. Printre alimentele cele mai periculoase se numara:
* chipsurile;
* biscutii, covrigeii, sticksurile sarate;
* alunele sarate;
* mezelurile;
* muraturile;
* branzeturile sarate;
* semintele sarate etc.
Alimentele cu grasimi in exces
Orice cantitate de grasimi in exces este nociva organismului, indiferent ca este vorba de grasimi bune sau rele pentru organism. Insa cele mai periculoase raman grasimile saturate sau trans, care sunt continute de o multime de alimente care sunt date frecvent micutilor. Acestea cresc colesterolul din sange si favorizeaza aparitia bolilor de inima la maturitate.
Cel mai cunoscut si periculos aliment care contine grasimi trans si care trebuie evitat cu orice pret din alimentatia prichindeilor este margarina si implicit, toate produsele care o contin. Alte alimente cu grasimi periculoase pentru sanatatea copiilor sunt:
* cartofii prajiti (in general prajelile);
* produsele de patiserie (gogosile, pateurile, merdenele etc.);
* unele prajituri;
* hamburgerii (alimentele fast food);
* pizza;
* mezelurile;
* maioneza;
* branza topita sau alte tipuri de branzeturi tartinabile.
In general, produsele care contin peste 20% grasime/100 g de produs sunt considerate nocive pentru sanatatea copiilor.
Alimentele cu zaharuri in exces
Zaharul este folosit in prepararea si conservarea multor alimente. Il gasesti pe etichetele produselor de pe piata sub mai multe nume: sucroza, maltoza, dextroza, glucoza, fructoza, miere sau sirop de zahar.
Desi dulciuile sunt cele care au ca ingredient de baza zaharul, mai exista si alte alimente care il contin din plin si care trebuie evitate:
* sosurile din comert (ketchupul, bulionul, pentru pizza etc.);
* chipsurile;
* untul de arahide;
* cremele de diferite arome;
* bomboanele, dropsurile, acadelele;
* prajiturile;
* produsele de patiserie etc.
Orice aliment care depaseste 15 g zahar/100 g produs trebuie eliminat din meniul copilului fiind considerat un risc pentru sanatatea lui.
Bauturile racoritoare din comert
Nu are importanta ca sunt acidulate sau nu, sucurile imbuteliate pe care le gasim pe piata sunt bogate in zahar. Acesta, consumat in exces de copii, poate duce la afectiuni dentare, obezitate, diabet, probleme digestive si alte afectiuni periculoase.
De asemenea, bauturile racoritoare din comert reprezinta un factor de risc si din cauza continutului altor aditivi alimentari sau al cafeinei.
Alimentele ambalate care contin peste 300 de calorii/portie
Indiferent ca are 50 de grame sau 150 g, orice produs alimentar oferit copilului nu trebuie sa depaseasca 300 de calorii per produs/portie. Daca se intampla acest lucru, exista riscul dezechilibrului nutritional si aparitia problemelor de sanatate.
Medicii recomanda sa nu ii dai copilului alimente neamabalate, cu exceptia fructelor. Evita sandvisurile, covrigii si alte produse de patiserie ori de alt tip care nu au fost testate pentru siguranta de organe competente.