Din ce este alcatuit sanul?
Sanul este alcatuit din tesut glandular, grasos (bogat) si de legatura (conjunctiv). Tesutul glandular determina formarea laptelui matern si impreuna cu cel conjunctiv forma, marimea si duritatea mameloanelor de-a lungul celor 9 luni de sarcina si in perioada de alaptare.
Fiecare san cuprinde corpi glandulari, fiecare avand intre 15 si 20 de lobi glandulari, acestia facand legatura cu canalele prin care se scurge laptele in mamelon.
Formarea laptelui
In fiecare acid glandular se afla alveole (in numar cuprins intre 10 si 100), in ale caror celule secretorii are loc transformarea substantelor nutritive din sange in lapte. Acestea sunt acoperite de fibre musculare care se contracta, impingand laptele in canale sub actiunea oxytocinei (un hormon al glandei hipofize).
Pe durata sarcinii sanii se maresc si se ingreuneaza, ca urmare a cresterii in volum a tesuturilor grasoase, conjunctive si glandulare, iar datorita aportului suplimentar de sange venele sunt mai evidente.
Formarea laptelui este asigurata de prolactina (un alt hormon al glandei hipofize), care este secretata in sange in cantitati crescande.