Somnul bebelusului il ajuta pe acesta in primele luni sa se obisnuiasca cu noul mediu de viata. Vei observa ca bebelusul doarme foarte mult. Nou nascutul poate dormi in jur de 16 ore pe zi, in reprize de 3-4 ore. Cum doarme bebelusul si unde e cel mai bine sa il culcam?
Somnul sugarului
Unii sugari se trezesc de cateva ori in timpul noptii si plang: daca mama alearga imediat si ia sugarul in brate, il leagana sau il aseaza in pat langa ea, acesta se va obisnui sa simta bratele si compania mamei si se va trezi in continuare noaptea numai pentru a cere aceasta atentie, ceea ce va determina o oboaseala atat pentru mama cat si pentru sugar.
De aceea, este bine ca sugarul sa doarma in patutul lui toata noaptea. Daca se trezeste, nu alergati imediat sa-l luati in brate; asteptati cateva minute, poate se linisteste si adoarme singur.
Daca incepe sa planga, verificati daca are motive sa fie nemultumit: poate e prea cald in camera sau s-a dezvelit si-i e frig, poate scutecul trebuie schimbat; oferiti-i eventual putin ceai sa bea; mangaiati-l si asezati-l din nou in patut, dar in nici un caz nu-l mai asezati in pat cu dumneavoastra.
Sa doarma cu mama in pat este o mare placere pentru sugar si acest privilegiu trebuie oferit din cand in cand, dar trebuie sa ramana o exceptie si nu o regula.
De asemenea, pentru un somn linistit noaptea, pot fi de ajutor: scoaterea zilnica a copilului afara, plimbari mai lungi in cursul dupa-amiezii, respectarea baitei generale zilnice, masa de seara sa fie mai consistenta, culcatul sa se faca eventual putin mai tarziu, dupa un anumit ritual care poate include un cantecel sau o poveste; evitati agitatia si emotiile puternice in timpul zilei; asiguriti-va ca temperatura in camera este potrivita si sugarul este imbracat comod.
Somnul din timpul zilei la bebelusi
Multe mamici au probleme cu somnul din timpul zilei la bebelusii lor. De cele mai multe ori li se pare ca dorm prea putin sau ca nu pot sa creeze o rutina zilnica pe care sa o respecte.
Stabilirea unei rutine de dormit zilnice este esentiala. Pentru a-l ajuta pe bebelusul tau ca atunci cand se trezeste accidental sa adoarma singur la loc, pune-l in patut inainte sa fi adormit complet, pentru a capata obiceiul de a adormi singur. De asemenea, odata creata o rutina de somn si alaptat, este important sa se mentina pe cat posibil aceleasi ore in fiecare zi.
La sfarsitul primelor patru saptamani, rutina zilnica ar trebui sa arate aproximativ ca cea de mai jos. Prin faptul ca il hranesti pe bebelus putin si des in timpul zilei si este treaz pentru perioade scurte si dese de timp, il vei ajuta sa doarma mai mult in timpul noptii.
ora 7:00 – Trezirea si alaptarea
ora 8:30 – Somn
ora 10:00 – Trezirea si alaptarea
ora 11:30 – Somn
ora 14:00 – Trezirea si alaptarea
ora 16:00 – Somn
ora 17:00 – Trezirea si alaptarea
ora 18:00 – Baie si rutina de noapte
ora 19:30 – Somn
ora 22:00 - Trezirea si alaptarea
ora 22:30 – Somn
ora 2:00 – Trezirea si alaptarea
ora 2:30 – Somn
Rutina bebelusului de la 6 la 9 luni
ora 7:00 – Trezirea, hranirea cu biberonul urmata de alaptat
ora 9:00 – Somn (nu mai multe de 30-40 de minute)
ora 12:00 – Pranz
ora 12:30 – Somn (maxim doua ore)
ora 14:30 – Hranirea cu biberonul
ora 16:30 – Un somn scurt daca a dormit mai putin de o ora la pranz
ora 17:00 – Ceai
ora 18:00 – Baie si rutina de noapte
ora 19:30 – Somn
Idei pentru a-i ajuta pe bebelusi sa doarma mai mult in timpul zilei
• Incearca sa faci intuneric in camera cu ajutorul jaluzeleleor sau al draperiilor.
• Foloseste un zgomot de fundal care sa il linisteasca pe bebelus si sa acopere cat de cat zgomotele din casa. Poate constitui pentru bebelus si un semnal ca este timpul sa doarma. Poti cumpara cd-uri cu cantece de leagan speciale pentru bebelusi.
• Infasa-l! Il va face pe micut sa se simta mai confortabil si mai in siguranta. Iarna inafasatul foloseste si pentru a-i tine cald evitand si pericolul paturicilor care il pot sufoca.
• Pune-l in patut inainte sa fi adormit complet, pentru a capata obiceiul de a adormi la loc singur si atunci cand se trezeste.
• Pastreaza o temperatura confortabila in camera.
• Imbraca bebelusul cu sosete sau pantaloni cu sosete. Cateodata picioarele reci ii distrag de la somn.
• Pune-l sa doarma de cum il vezi obosit. Fii atenta la semnele care iti spun ca este somnoros, inainte de a incepe sa planga, sau sa devina supra-obosit.
• Incearca sa ii schimbi locul de dormit. Unii bebelusi prefera sa schimbe locul in care dorm din cand in cand, asa ca poti incerca un leagan pentru bebelusi, caruciorul, patutul sau orice alta locatie in care crezi ca el ar putea sa se simta confortabil.
• Foloseste miscarea. Unii bebelusi prefera sa fie leganati in timp ce dorm, asa ca foloseste un patut care se leagana sau un leagan pentru bebelusi.
• Dormi si tu cu bebelusul. Unii bebelusi dorm mai mult daca ii au alaturi pe parintii lor. Plus ca asa ai si tu timp sa te odihnesti. Nu uita de regulile de siguranta atunci cand dormi cu bebelusul tau.
Pozitiile de somn la bebelusi
Pozitionarea bebelusului pentru somn ii sperie pe multi parinti care se tem de sindromul mortii subite sau Sudden Infant Death Syndrome (SIDS). Acest sindrom se manifesta la copiii cu varste intre o luna si un an.
Se pare ca cercetatorii au stabilit faptul ca bebelusii care sunt pusi la somn pe burtica sunt mult mai expusi riscului de moarte subita. Numit si sindromul de apnee in somn (SAS), acesta se manifesta prin oprirea episodica e respiratiei pentru cateva secunde pe durata somnului.
Pozitia pe spate, cea mai sigura
Expertii sustin ca pozitia de somn pe spate este cea cu cel mai scazul risc de SAS. Nu e confortabil pentru bebelus sa doarma drept, pe spate, asa cum nu este nici pentru tine, insa este recomandat sa doarma asa in primele sase luni.
Daca refuza sa doarma pe spate si se rostogoleste singur pe burtica, il intorci la loc. Fii sigura ca in patut:
• Ai o saltea mai tare;
• Nu sunt obiecte cu suprafete spongioase sau pufoase;
• Nu sunt perne sau paturi in plus;
• Exista o paturica rulata pentru sprijin atunci cand doarme intr-o parte.
Cand cei mici dorm pe spate, parintii cred ca exista pe de alta parte riscul de inecare sau de aplatizare a capului. Sansele ca bebelusul sa se inece dormind pe spate nu sunt mai mari decat la alte pozitii. Totusi, pentru un copil care regurgiteaza des este mai indicat sa stea pe burtica, tocmai pentru a reduce riscul inecarii.
In ceea ce priveste aplatizarea capului, este indicat sa ii schimbi usor pozitiile capului pe durata somnului, dar si cand este treaz.
Dormitul intr-o parte
Este indicat doar daca il ai sub supraveghere constanta, pentru ca se poate intoarce foarte usor pe burtica din pozitia aceasta, dar este bine sa diversifici pozitiile corpului bebelusului. Lasa-l sa stea pe burtica atunci cand se joaca, pentru ca il ajuta sa isi dezvolte si sa isi intareasca muschii, mai ales cei ai umerilor. In plus, va avea o noua perspectiva asupra lumii.
Dormitul cu bebelusul in pat
Este mai sigur ca cel mic sa doarma in patutul lui pana in jurul varstei de 12 luni, pentru ca evita contactul cu asternuturile din patul tau. Acestea sunt prea moi pentru el si se pot intampla accidente. Daca totusi doresti sa il ai sub supraveghere langa tine, o sa ii fii de ajutor pentru ca o sa actionezi ca o perna uriasa ce il impiedica sa se rostogoleasca. Nu dormi niciodata cu el in pat daca sotul tau a consumat alcool sau daca unul dintre voi fumeaza.
Ai grija sa aiba un somn odihnitor
Daca bebelusul tau este agitat noaptea, este posibil sa fie din cauza temperaturii prea mari din camera. Nu pune pe el prea multe haine, o bluzita si niste pantalonasi moi sunt numai bune. Copiii nu au nevoie de o temperatura foarte mare in camera, 20 de grade sunt suficiente pentru confort. Daca iti face probleme cand vine vorba de adormit, nu uita leganatul sau hranitul pe spate, ca sa nu mai fii nevoita sa schimbi pozitia cand il asezi in patut si astfel sa il scoti din starea premergatoare somnului.
Cat trebuie sa doarma bebelusii?
Stim cu siguranta ca bebelusii mai mult dorm decat sunt treji in primele luni de viata. Insa ca proaspat parinte nu poti sa nu te intrebi cam de cate ore de somn are nevoie zilnic, de cate ori e normal sa se trezeasca noaptea si cum evolueaza programul de somn pe masura ce creste! Iata cateva informatii utile legate de somnul bebelusilor!
Fiecare bebelus este unic si are un ritm propriu de crestere si dezvoltare
In niciun caz ritmul si periodicitatea orelor de somn ale beblusului tau nu se vor potrivi cu ale copilului prietenei sau altei cunostinte. Important este sa cunosti in mare parametri de somn specifici fiecarei varste si sa te raportezi la ei pentru a constata daca micutul tau doarme prea mult sau prea putin si daca este cazul sa mergi cu el la medic.
Numarul de ore de somn la bebelusi in functie de varsta
Un nou-nascut doarme in general intre 16 si 19 ore pe zi si se trezeste cam la 2-3 ore (inclusiv pe timpul noptii) pentru a manca. Pentru ca senzatia de foame este cea care ii trezeste cel mai adesea, un nou-nascut nu va dormi mai mult de 4-5 ore odata. 1 luna - 15 1/2 ore (dintre care 8 1/2 ore pe timpul noptii); 3 luni - 15 ore (dintre care 10 ore pe timpul noptii); 6 luni - 14 1/2 (dintre care 11 ore pe timpul noptii); 9 luni - 14 ore (dintre care 11 ore pe timpul noptii); 12 luni - 13 3/4 ((dintre care 11 1/4 ore pe timpul noptii); 18 luni - 13 1/2 (dintre care 11 1/4 ore pe timpul noptii); 2 ani - 13 (dintre care 11 ore pe timpul noptii).
Numarul reprizelor de somn pe timpul zilei la bebelusi 1-6 luni - 3; 5-12 luni - 2; 18 luni- 3 ani - 1 Acestia sunt parametri estimativi. Retine ca bebelusul tau este unic si nu trebuie sa respecte intocmai aceste tipare. Adesea, atunci cand un bebelus refuza sa adoarma inainte de ora 23:00 sau doarme mai putin pe timpul zilei sau noptii, parintii considera ca acestia pur si simplu nu au nevoie de somn si ca atat cat dorm le este suficient. Atentie, copilul ar putea suferi de probleme care ii afecteaza somnul si poate nu doarme atat cat ar trebui pentru varsta lui si pentru a creste si se dezvolta armonios.
Cum iti dai seama ca bebelusul nu doarme suficient?
Este foarte greu sa iti dai seama daca bebelusul tau doarme sau nu suficient, chiar si cu acesti parametri in fata. Insa daca numarul de ore de somn dormite de copil pe timp de zi difera foarte mult de cel corespunzator pentru varsta lui si daca raspunzi cu "da" la vreuna din urmatoarele intrebari, inseamna ca bebelusul tau are probleme cu somnul: Bebelusul tau adoarme aproape de fiecare data cand merge cu masina?; Esti nevoita sa il trezesti tu aproape in fiecare dimineata?; Bebelusul tau pare iritat, moroconos, apatic si obosit pe timpul zilei? In unele seri copilul tau adoarme mai devreme decat de obicei?.
Daca raspunsurile sunt afirmative, atunci micutul tau nu doarme suficient de mult. Pentru a schimba acest lucru trebuie sa ii creezi un program sau o rutina stabila de somn si sa ii programezi o ora la care sa adoarma seara de seara. In acest fel, somnul copilului se modeleaza dupa programul pe care i-l stabilesti si se implementeaza in rutina, asigurand numarul suficient de ore de somn intr-o zi.
Rutina de somn a copilului trebuie implementata inca din primele saptamani dupa nastere la copii
Aceasta include cativa pasi esentiali: stabileste o ora de somn si respect-o in fiecare seara; trezeste-l in fiecare dimineata la aceeasi ora, pana cand se obisnuieste sa se trezeasca singurel; alapteaza-l cu aproximativ o ora inainte de culcare; stabileste un program de activitati constant in fiecare seara inainte de culcare (spalat, masaj, citit poveste) - ii va induce copilului ideea ca se apropie ora de somn si ca trebuie sa se culce; creeaza-i un mediu propice pentru somn (in liniste, pe intuneric, cu o temperatura adecvata in camera etc.).
8 metode de adormit bebelusii
I-ai facut baita, l-ai schimbat, i-ai pus un scutec nou si a servit si ultima masa. Uneori este ora de dormit, dar micutul tau pare sa fie mai activ ca niciodata. Alteori, este tafnos si morocanos si plange, numai sa adoarma nu vrea. In astfel de cazuri este indicat sa ai la-ndemana cateva tehnici si metode de adormit bebelusii.
1. Infasatul
In primele luni de viata bebelusii adora sa doarma bine infasati intr-o paturica de bumbac. Se pare ca le confera un sentiment de siguranta si protectie. In plus, ii impiedica sa isi miste manutele si picioarele aleatoriu in timpul noptii, sa se zgarie sau sa se loveasca si astfel sa sse trezeasca peste noapte.
2. Sunete sau zgomote "albe"
Exista unele sunete care calmeaza bebelusii atunci cand sunt agitati si moroconasi si care pot il pot aduce pe Mos Ene pe la genele bebelusului cand acesta intarzie sa il viziteze. Specialistii sustin ca sunetele albe sunt cele linistitoare pentru micuti. Acestea pot fi din natura: sunetul valurilor curgand, al vantului, al ploii, dar si alte sunete ambientale. Chiar si ceasul care ticaie, masina de spalat in functiune sau caruselul patului pot fi utile in adormirea copilului. In cazuri mai ciudate, chiar si ventilatorul, robinetul care curge sau un simplu zumzait reprezinta o solutie.
3. Muzica
Diferita de sunetele calmante pentru copii, muzica este o alta metoda de adormit bebelusi. Daca sunetele sunt ritmice, monotone, de frecventa joasa si repetitive, muzica este alta poveste. Poti alege cd-uri cu cantece de leagan pe care sa le pui pe fundal, care sa se deruleze continuu, luand-o mereu de la capat si dand volumul aproape de minim. In situatia in care copilul se trezeste peste noapte, muzica de pe fundal il ajuta sa se reseteze singur pentru a adormi la loc. Este un fel "somnifer" natural administrat sistematic pe timpul noptii.
4. Plimbatul cu masina
Cu siguranta ca ai apelat nu o data, ci de mai multe ori la acest truc pentru a-l adormi, insa in special pe timpul zilei. De ce nu si seara? Pune copilul in scaunul de masina, iar daca toate celelalte tehnici esueaza, fa cateva ture cu masina pana adoarme. De cele mai multe ori se dovedeste a fi cea mai rapida si economicoasa (atat de timp, cat si de efort) metoda de adormit copiii.
5. Liniste
Multi bebelusi pot dormi foarte bine si in galagie, insa altii sunt foarte sensibili si la cel mai mic zgomot. De aceea, trebuie sa te asiguri ca locatia in care doarme bebelusul nu este frecventata sau tranzitata des si ca nu este in apropiere de alte camere de unde se pot auzi zgomote puternice. Unii bebelusi nu reusesc sa adoarma nici macar cu muzica pe fundal, insa acest lucru depinde foarte mult de modul in care il obisnuiesti de dinainte de nastere si in primele saptamani de viata.
6. Intuneric in camera
Este important sa ii asiguri un ambient propice de somn. Si cum somnul pare sa vina mai repede pe la gene cand se lasa intunericul, asigura-te ca la somnul din timpul zilei tragi draperiile sau blochezi intr-un fel sau altul lumina care patrunde in camera lui. Nu trebuie sa fie foarte intuneric, poti folosi nuante opace pentru a bloca lumina.Acest lucru ajuta si la castigarea macar a unei ore in plus de somn in zorii diminetii, pentru bebelusii care sunt treziti de prima raza de lumina a zilei.
7. Lasa cu el o "bucata" din tine!
In mod cert bebelusii ar dormi daca ar putea numai in bratele tale! Este cel mai sigur, iubitor si linistitor loc din lume pentru el. Atunci pacaleste-l putin si dupa ce il alaptezi, lasa-i in patut, langa el, un tampon de bumbac imbibat cu putin lapte sau batistuta cu care ti-ai sters sanii cand sugea. In felul asta va simti ca esti mereu langa el, chiar daca nu fizic.
Poti face acelasi lucur inregistrandu-ti vocea pe un cd cand fredonezi cantece de leagan si punandu-l continuu pe fundal. Si vocea mamei este cea care il linisteste foarte mult pe copil.
8. Leganatul
Fie ca este clasicul leganat cu o perna pusa pe picioare, fie ca te folosesti de un balansoar (in care probabil ca il si alaptezi) leagana-l pana adoarme. Cand il pui in patut, pentru a evita sa se trezeasca, lasa-i un obiect de-al tau langa (o batistuta, o hainuta etc.) pentru a te simti aproape.