Joi, 03.10.2024, 05:46
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Regurgitarea laptelui. Stenoza pilorica


Regurgitarea laptelui. Stenoza pilorica


E normal ca bebelusul tau sa regurgiteze lapte, din cand in cand, dar varsaturile sunt simptomele clasice ale stenozei pilorice, o afectiune in care muschiul partii inferioare a stomacului (pilorul), blocheaza trecerea hranei catre intestinul subtire.

Aceste simptome inconfundabile apar la cateva saptamani dupa nastere. Daca bebelusul vomita, du-l imediat la medic. Copiii care nu pot inghiti mancarea au nevoie urgent de asistenta medicala. Pe langa varsaturi, stenoza pilorica poate duce la deshidratare, pierderi in greutate si alte complicatii.

Aproximativ 1 din 500 de bebelusi sufera de aceasta boala, insa stenoza pilorica tinde sa apara mai rar la bebelusii cu varsta de peste sase luni. Este mai comuna la baietei (mai ales la nou-nascuti) decat la fetite. Daca parintele a suferit de aceasta afectiune, riscurile ca si copilul sau sa sufere de stenoza pilorica sunt mai mari.


Simptomele stenozei pilorice




Da, daca bebelusul tau are stenoza pilorica, poate sa mai sufere de:

*

Deshidratare: gura uscata, letargie, pot trece chiar si sase ore fara sa urineze
*

Foame exagerata
*

Pierderi in greutate
*

Eructatii
*

Contractii stomacale (Dupa ce bebelusul mananca – si inainte sa vomite – partea de sus a abdomenului se contracta, in timp ce muschii stomacului incearca sa impinga hrana dincolo de pilor)
*

Mai putine scaune sau excremente mai moi decat de obicei
*

Abdomen umflat



Pe langa aceste simptome, vei observa ca bebelusul tau devine nerabdator inainte de-a manca si se hraneste cu pofta, dupa care, inainte de-a vomita, devine anxios si irascibil.


Cum poate fi tratata stenoza pilorica?




Dupa ce te va intreba despre simptomele bebelusului tau si-i va face un control medical, probabil ca doctorul ii va face o ecografie abdominala. Aceasta procedura este rapida si nedureroasa.



Apoi, majoritatea medicilor comanda cateva analize de sange, pentru a verifica nivelul electrolitilor serici. In unele cazuri, se cere si o radiografie cu bariu: bebelusul tau va trebui sa bea un lichid ce contine bariu, dupa care un aparat va surprinde imagini ale pilorului in actiune.



Daca pacientul are stenoza pilorica, va trebui sa fie operat. Piloromiotomia este o operatie relativ simpla, prin care se face o singura incizie la nivelul muschiului piloric. Aceasta procedura il va ajuta sa se relaxeze si sa functioneze normal.

Inainte de operatie, bebelusul va petrece 24 de ore conectat la un tub intravenos, prin care va primi lichide, glucide si alte substante nutritive, pentru a-i intari organismul, inainte de operatie.


Stenoza pilorica. Cat de riscanta e piloromiotomia?




Piloromiotomia nu este o operatie foarte riscanta si nici prea complicata. In principiu, este o operatie de rutina la nou-nascuti.

De obicei, bebelusul poate fi externat intr-o zi sau doua. Tubul intravenos este indepartat la o zi dupa operatie, iar pacientului i se administreaza medicamente pe cale orala. Va avea mici probleme la stomac, dar va simti mai degraba discomfort decat durere.



In cateva zile, bebelusul tau poate reveni la mesele obisnuite, de dinainte de operatie. Ocazional, va mai varsa cate putin, dar asta nu trebuie sa te ingrijoreze. Totusi, daca au trecut mai multe zile de la operatie si bebelusul continua sa verse, trebuie sa te intorci la medic. Din nefericire, la 1-2% dintre pacienti, operatia trebuie repetata.



Stenoza pilorica nu are efecte pe termen lung. Dupa operatie, pilorul ar trebui sa functioneze normal, fara complicatii sau anomalii.


Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 49
Vizitatori: 49
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz