Marţi, 26.11.2024, 16:43
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Bronsita acuta


Bronsita acuta


Bronsita acuta este o inflamare a mucoasei bronhiilor care sunt caile respiratorii care duc oxigenul la plamani.
Virusurile, cum ar fi virusul gripal, rinovirusul sau adenovirusul sunt cele mai raspandite cauze ale bronsitei la copii. Totusi, bacteriile cauzeaza rareori bronsita la copii. Majoritatea oamenilor vor avea bronsita la un moment dat in viata.
Copiii cu alergii sau astm si cei expusi la fumul de tigara sau poluare prezinta un risc mai ridicat de a se imbolnavi de bronsita.

Simptome si semne


Bronsita incepe de obicei ca o raceala obisnuita cu nas infundat si stranuturi. Dupa cateva zile, simptomele se muta in plamani. Incep cu o tuse seaca din cauza iritarii bronhiilor, dar se produce tot mai mult mucus in caile respiratorii, iar tusea incepe sa elimine mucus.
Ocazional, copiii cu bronsita vor avea febra, dureri de cap si dureri in piept, in special din cauza tusei.
Unii copiii vor avea simptome asemanatoare astmului si expiratie dificila. Copiii cu astm vor avea simptome mai severe atunci cand au bronsita. In cazul unei bronsite cronice, singurul simptom persistent va fi tusea.

Complicatii


Bronsita se poate transforma in pneumonie. Copilul va respira si mai greu, va fi mai bolnav si va avea febra. In acest caz trebuie sa contactezi medicul. Copilul va respira si mai greu iar la copiii cu astm medicamentele de astm nu vor functiona.


Tratament


Bronsitele cauzate de virus nu se trateaza cu antibiotice deoarece acestea nu ajuta.
Nu exista medicamente pentru a omori virusul. Exista totusi tratamente care il ajuta pe copil sa se simta mai bine.
Copilul trebuie sa bea cat mai multe lichide, deoarece acestea ajuta la eliminarea mucusului din bronhii. Bauturile calde ajuta la calmarea tusei seci si a durerii de gat.
Aerul umed ajuta la calmarea simptomelor, astfel ca este bine sa folosesti un umidificator sau sa pui niste prosoape umede pe calorifer.
Expectorantii sunt folositi pentru a ajuta la uscarea secretiilor, iar siropul de tuse il ajuta pe copil sa doarma linistit.
Trebuie sa contactezi doctorul daca respiratia copilului este dificila, starea sa se inrautateste sau daca febra este in crestere.
Daca are o infectie bacteriana, doctorul va prescrie antibiotice.

Prevenire

Nu este usor sa previi o bronsita deoarece poate aparea dupa o raceala sau dupa alta infectie respiratorie cauzata de un virus.
Totusi, din cauza ca aceste virusuri se transmit prin aer de la secretiile unei persoane infectate sau se transmit prin contactul direct cu persoana bolnava, se recomanda spalarea frecventa pe maini.
Nu lasa copilul sa mearga la scoala sau gradinita daca unii din colegii sai au febra sau sunt raciti pentru ca riscul de infectie de la alti copii este mare.
Copiii care cresc in medii in care se fumeaza vor contracta raceli mai des decat copiii care cresc in medii in care nu se fumeaza. Asadar, nu trebuie sa-l expui pe copil la fumatul pasiv.


Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Noiembrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 23
Vizitatori: 23
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz