Boala zgarieturii de pisica
Boala zgarieturii de pisica este o boala des intalnita in randul copiilor ce detin o pisica drept animal de companie. Afla mai multe:
Pisicile sunt cele mai indragite animale de companie.
Mici, curate si indraznete, ele sunt o companie placuta in casa. Din nefericire, unele pisici poarta un organism numit Bartonella henselae, care poate provoca boala zgarieturii de pisica.
Aceasta boala nu este una foarte des intalnita si obisnuita, insa ea afecteaza in special pe copii.
De obicei simptomele sunt slabe, dar pentru cineva care are sistemul imunitar slabit, aceasta boala poate fi extrem de periculoasa.
Daca intelegi cum este transmisa aceasta boala si daca ii recunosti simptomele, poti sa-ti protejezi copiii si sa ai grija sa nu contracteze aceasta boala.
Provocata de un organism foarte mic numit Bartonella henselae, boala zgarieturii de pisica este zoonoza, o boala care poate fi transmisa de la oameni la animale si vice-versa.
In cazul acesta, pisicile infectate cu Bartonella nu se imbolnavesc ele insele de aceasta boala, ci pur si simplu constituie o sursa de depozitare pentru Bartonella.
Cercetatorii considera ca Bartonella se raspandeste la pisici prin puricii care sar de la o pisica la alta, inoculandu-se cu fiecare muscatura.
Pisicutele sunt cele mai susceptibile in contracararea organismului in comparatie cu pisicile adulte, iar stapanii pisicutelor infestate cu purici sunt de 29 de ori mai susceptibili de a contracta Bartonella decat cei care au pisici fara purici.
Riscurile ca un copil sa contracteze aceasta boala sunt scazute. Nu toate pisicile poarta acest organism si nu toti oamenii care au acest organism vor fi infestati.
Cercetarile publicate in decembrie 1998 in arata ca doar 25-40% dintre pisicile de companie poarta acest organism. In 1993, frecventa acestei boli a fost listata la mai putin de un caz la 100,000 de oameni, dar iata un fapt semnificativ pentru parinti, majoritatea dintre cazuri s-au raportat la copiii intre 5 si 14 ani.
Majoritatea persoanelor care contracteaza aceasta boala destul de rara prezinta doar simptome usoare. Primul semn al bolii zgarieturii de pisica este o zgarietura pe mana sau pe brat si care se transforma intr-o iritatie mica, aproape ca o muscatura de insecta.
Cand copilul tau a fost zgariat de o pisica, nu te impacienta, in mod normal, aceasta leziune se vindeca in cateva zile sau saptamani pentru copii. In orice caz, ganglionii limfatici din zona zgarieturii pot sa devina umflati si sensibili.
Majoritatea dintre cei care sufera de aceasta boala nici nu-si dau seama ca sunt bolnavi, dar aproximativ 30% dintre pacienti vor prezenta simptome asemanatoare cu gripa: dureri de cap, oboseala, dureri musculare si febra.
Acestea se vindeca singure dupa cateva saptamani, din fericire, intrucat, la fel ca in cazul gripei, nu prea este tratament disponibil.
Medicamentele de durere, odihna si compresele calde aplicate asupra ganglionilor limfatici, acestea sunt recomandarile generale.
Simptomele neurologice, dureri de cap, febra si confuzia, apar cel mai frecvent la copii, multi dintre ei facand de asemenea si gripa. Desi aceste simptome sunt mult mai dramatice, consecintele pe termen lung sunt inca rare iar vindecarea este de obicei rapida.
In ciuda aspectului ei benign, boala zgarieturii de pisica poate deveni o boala mult mai grava pentru un numar mic de pacienti, dintre care multi sunt incapabili sa lupte cu organismul datorita unui sistem imunitar slabit in urma unei boli precedente.
Din acest motiv, pana la 10% din cei care contracteaza aceasta boala vor face complicatii cum ar fi conjunctivita, amigdalita si inflamatii ale creierului.