Joi, 03.10.2024, 05:40
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Bebelusul la 12 luni


Greutatea se tripleaza fata de cea de la nastere; la cei nascuti cu greutate mica, se tripleaza mai devreme.

Baieti:
- mediul urban: 9100 - 9 900g;
- mediul rural: 9200 - 9800g.

Fete:
- mediul urban: 9100 - 9300g;
- mediul rural: 9000 - 9300g.

Aceste praguri sunt medii, deviatiile de plus sau minus 700-900g se apreciaza ca normale.

Talia

Baieti:
- mediul urban: 75,32cm (+/- 3,11cm);
- mediul rural: 74,88 cm (+/- 3,37cm).

Fete:
- mediul urban: 73,91cm (+/- 3,01cm);
- mediul rural: 73,28cm (+/- 3,23cm).

Perimetrul cranian

Baieti:
- mediul urban: 46,23cm (+/- 1,54cm);
- mediul rural: 45,96cm (+/- 1,66cm).

Fete:
- mediul urban: 45,24cm (+/- 1,55cm);
- mediul rural: 44,81cm (+/- 1,74cm).

Perimetrul toracic



Baieti:

- mediul urban: 47,26 cm (+/- 2,22cm);
- mediul rural: 47,30cm (+/- 2,44cm).

Fete:
- mediul urban: 46,29cm (+/- 2,04cm);
- mediul rural: 46,06cm (+/- 2,39cm).

Dentitia

La un an copilul are in medie 6 dinti (4 sus si 2 jos). Exista foarte multi copii perfect normali la care primul dinte apare de-abia acum sau chiar mai tarziu.

Supraveghere si ingrijiri

Copilul implineste in curand un an. Dupa aceea nu se mai discuta despre varsta copilului in luni, ci in ani. Ajunsa la acest moment, orice mama priveste inapoi asupra anului scurs. Copilul a facut progrese uriase, a devenit o mica personalitate, ce poate face multe lucruri cu corpul sau si care are o vointa proprie. Satisfactia cea mai mare a unei mame este de a fi constienta de increderea copilului in ea si de faptul ca el o cunoaste.

Orice mama ia o multime de hotarari, din instinct, fara a reflecta prea mult. Cand este nesigura, copilul ii arata prin reactiile lui daca solutia adoptata este cea mai nimerita. Incercarile si greselile fac parte din viata parintilor si nici o carte sau nici un medic nu o pot scuti pe mama de emotii sau de situatii neprevazute.

Medicul si cartile sunt totusi ajutoare obligatorii in cresterea si educatia copilului. In pragul trecerii in al doilea an de viata al copilului, mama simte ca nu mai este singura, ca sotul sau a intrat tot mai mult in rolul de tata. De acum ambii parinti vor avea ca scop permanent ingrijirea sanatatii fizice si educatiei copilului; cu acesta vor deveni si ei copii, vor trai din nou etapele copilariei, vor incerca sa faca din copil mai mult decat au fost ei si vor visa ca acesta sa nu repete greselile lor.

Pentru aceasta este nevoie de devotament, de daruire permanenta, de stradania de a fi asa cum ar vrea sa devina copilul lor, prin puterea exemplului lor. In vederea acestui deziderat, este nevoie de instruire permanenta. Se contureaza din ce in ce mai mult personalitatea si caracterul copilului. In functie de acest caracter se vor adopta si atitudinile adultilor.

Timidul are nevoie de o protectie mai mare, de mangaieri, de vorbe dulci, de blandete. In schimb, nu se vor executa ordinele celui pretentios. Cei care incep sa speculeze dragostea
maniei prin crize de plans trebuie sa simta ca cei din jur nu se supun manifestarilor lor de manie. Au drept la mangaiere, dar in limite rezonabile si pe baza de reciprocitate.

Tatal trebuie sa fie prezent zilnic in viata copilului ca sa-l simta alaturi de el si sa participe la toate activitatile lui. Oricat ar fi de ocupat trebuie sa-si gaseasca timp pentru familie si cu atat mai mult pentru copil. Prezenta tatalui este necesara la plimbarea de seara si absolut obligatorie in zilele de sarbatoare si de vacanta.

Consultul medical este obligatoriu. Chiar daca sugarul este sanatos, la sfarsitul anului are nevoie de un consult medical amanuntit, care sa faca bilantul dezvoltarii fizice si psihice din perioada de sugar si sa fixeze jaloanele pentru etapa urmatoare. La un an se administreaza vitamina D oral in cazul in care nu s-a facut profilaxia rahitismului prin administrare zilnica. Se continua, la cei la care s-a inceput, administrarea de fluor.



La un an (si nu mai inainte) se pot da o mare parte din mancarurile ce se gatesc pentru fratii mai mari. Atata timp cat primeste zilnic legume, fructe, carne si lapte, se poate tine seama de preferintele copilului. Bineinteles ca se va intocmi un mediu echilibrat. Majoritatea copiilor prefera o alimentatie simpla, bine pregatita, necondimentata. Este recomandat sa se renunte la biberon.

In realitate, marea majoritate a copiilor chiar si dupa varsta de un an prefera sa primeasca laptele (cu sau fara adaosuri) cu biberonul. Dimineata se da lapte simplu, iar seara imbogatit cu faina de fructe sau cereale. Unii parinti prefera sa dea inca lapte partial-adaptat. Organismul copilului de un an este insa maturat sa primeasca lapte praf integral sau lapte de vaca de buna calitate.

La masa de pranz potrivit traditiei culinare romanesti, multe mame dau mai intai copilului supa sau ciorba cu multe zarzavaturi si apoi piureul cu carne. Daca se tine mult si la supa, se va incepe cu piureul cu carne si supa va fi felul al doilea. Piureul este de preferat din cartofi sau morcovi cu unt. Se pot da si alte zarzavaturi (dovlecei, conopida, sfecla, albituri etc).

Se prefera carnea rosie de vitel sau manzat. Se poate da si carne de vaca, peste slab; oul se poate da si prajit sau chiar omleta. Ca variatie se poate da mamaliguta cu branza de vaci sau iaurt, ciulama, pilaf, paste fainoase fine. Se poate da si branza topita. Masa se poate incheia cu compot, suc de fructe sau o prajitura de casa.

La gustarea de la ora 10: nimic sau numai fructe.


La gustarea de dupa-amiaza: iaurt, branza de vaci sau branza topita, fructe strivite (mere, banane, piersici etc.) simple sau cu biscuiti si branza de vaci. Mamele care au timp pot da creme, budinci, prajiturele de casa etc.

Alimente interzise


Nu se dau copilului cafea naturala, ceai rusesc concentrat, mancaruri condimentate, salamuri afumate, slanina, peste afumat, bauturi alcoolice, muraturi. De asemenea, nu sunt indicate leguminoasele uscate (lintea, fasolea, mazarea), varza acra.

Excesul de sare

In mod fiziologic sugarul si copilul mic nu au nevoie de sare in mancare. Excesul de sare favorizeaza aparitia hipertensiunii la adult. In unele tari (S.U.A., Anglia, Tarile Scandinave, Germania) este interzis adaosul de sare la fabricarea conservelor pentru copiii mici.

Sandvisurile la 11-12 luni

Sugarilor care au invatat sa mestece bine, li se poale da dimineata, la masa cu lapte, o tartina cu unt sau cu o pasta moale de fructe (macese, mere, gutui). Este important sa li se dea paine proaspata, alba, taiata in felii subtiri. Spre sfarsitul lunii a 12-a, se incearca si painea neagra. Pe paine se poate da, pe langa unt, branza de vaca, branza topita, partea slaba din sunca presata, parizer de buna calitate,crenwursti. De acum inainte, unii copii prefera variatia in alimentatie.

Excesul de dulciuri trebuie evitat. Adaosul de zahar nu mai este obligatoriu la laptele de vaca. Dulciurile si prajiturile se vor da numai dupa mese, nu intre mese. La masa de seara este bine sa nu se dea deloc dulciuri. Excesul de dulciuri (zahar, miere, dulceata, bomboane, gemuri, prajituri) are un rol incontestabil in aparitia cariilor dentare.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 25
Vizitatori: 25
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz