Epiglotita
Epiglotita acuta este o infectie bacteriana rara a epiglotei. Aceasta este o membrana cartilaginoasa care deschide si inchide calea catre laringe si trahee. Epiglotita este cauzata cel mai adesea de bacteria Haemophilus influenzae B (Hib).
Aceasta infectie provoaca imflamarea rapida a epiglotei, care cade si blocheaza intrarea aerului in trahee si plamani. Apar astfel probleme grave cu respiratia si, cel mai grav, insuficienta respiratorie.
Epiglotita poate afecta copiii si adultii la orice varsta si era cel mai des intalnita la copiii intre 2 si 6 ani. Din fericire, epiglotita este acum o afectiune rara datorita introducerii unui vaccin impotriva bacteriei Hib.
Simptome si semne
Epiglotita debuteaza cu febra si durere de gat care cauzeaza rapid probleme respiratorii. Copilul va incerca sa stea drept sau sa se aplece pentru a incerca sa inspire. El va vorbi greu, nu va putea inghiti si va saliva deoarece nu va putea sa-si inghita saliva.
Respiratia va fi insotita de un fluierat, iar copilul va fi letargic. Pielea si limba se vor albastri, semn ca nu primeste destul oxigen in sange.
Complicatii
Epiglotita este o boala care ameninta viata copilului din cauza pericolului de blocaj complet al cailor respiratorii. Trebuie sa contactezi un medic urgent.
Copilul trebuie transportat la spital unde doctorii ii vor administra oxigen. Radiografia gatului trebuie realizata pentru a cerceta simptomele epiglotitei. Pe langa oxigen, copilul va primi antibiotice intravenos.
In unele cazuri, copilul va trebui intubat pentru a primi destul oxigen. Un tub este plasat in trahee dincolo de epiglota inflamata.
Prevenire
Vaccinarea copilului impotriva bacteriei Hib este cea mai buna cale de prevenire a epiglotitei.
Aceeasi bacterie este cauza meningitei la copii.