Daca s-ar putea ca micutul tau sa se nasca stiind deja vreo 2-3 limbri straine ar fi perfect, nu-i asa? Se observa o tendinta actuala a parintilor de a incerca sa ii invete pe copii de la varste foarte mici o limba straina. Chiar si la 1-2 ani, cand abia invata sa foloseasca bine cuvintele in romana, parintii ridica pretentia si standardele la nivelul unei limbi straine.
Care este varsta cea mai potrivita pentru o limba straina la copii?
Invatarea unei limbi straine de catre copil depinde foarte mult de dezvoltarea creierului si a abilitatilor cognitive ale acestuia.
Parintii trebuie sa inceapa sa le adreseze cuvinte intr-o alta limba inca de cand sunt foarte mici, spun expertii. Incepand cu varsta de 6 luni ii poti vorbi micutului alternand din cand in cand si cu notiuni simple de limba straina.
Copiii mici pot pronunta primele cuvinte intr-o limba straina la varsta prescolara. Incepand cu varsta de 4 ani, poti incerca sa il inveti pe micut cateva cuvinte simple. Acesta are capacitatea de a face legatura intre cuvantul in limba romana si cum se spune el in limba in care vrei sa il initiezi. De exemplu, daca i-ai repetat mereu zilele saptamanii in engleza, mai mult timp la rand, incepand cu aceasta varsta il poti intreba pe micut cum se zice la iarna in engleza sau la primavara sau vara si acesta este apt sa faca asocierea si sa pronunte termenul, poate mai incalcit si neinteligibil, dar corect.
Capacitatea lui maxima de a absorbi informatii cu cuvinte ale unei alte limbi decat cea natala apare cam pe la 13 ani. Copiii trebuie initiati pana la aceasta varsta in tainele unei limbi straine. Specialistii considera ca dupa aceasta varsta, copilul va invata mult mai greu o limba straina.
Cum il inveti pe copilul mic o limba straina?
Pentru ca aceasta sa fie absorbita cat mai usor in vocabularul si obisnuinta copilului, ea trebuie introdusa intr-un mod cat mai firesc si cat mai pe placul lui. Este cert faptul ca trebuie sa ii suscite cumva interesul pentru a fi interesat sa o invete.
*
invata-l o limba straina pe care o stapanesti bine; daca nu, informeaza-te foarte bine si, de ce nu, invata impreuna cu el o limba straina;
*
introdu-o firesc, in discutiile zilnice cu el sau profitand de situatiile uzuale prin care trece; de exemplu, cand e la masa si mananca, ii poti spune ca in engleza la masa se spune "table", la pahar "glass", la portocala "orange" etc. La aceasta varsta copilul trebuie sa aiba exemple concrete pentru a putea retine informatiile mai usor;
*
cumpara-i cd-uri si dvd-uri cu desene animate in limba pe care vrei sa o invete;
*
achizitioneaza-i jocuri care folosesc limba straina dorita si invata-l sa se joace cu ele (papusi, laptop pentru copii, masinute vorbitoare etc.);
*
joaca-te cu el, folosinduute de comenzi simple in limba pe care o vizezi; de exemplu daca urmeaza sa va jucati cu papusile, poti spune in alta limba "adu-mi, da-mi, ia, stai, du-te, mergi" etc. si il poti invata astfel, repetandu-le mereu, cateva notiuni esentiale; numeste si jucariile astfel, pronuntand mai intai numele lor in romana si apoi in limba pe care o doresti pentru a accentua asocierea. De exemplu, spune "aceasta este o papusa, adica "doll" in engleza;
*
incurajeaza-l sa foloseasca constant cuvintele invatate, pentru a le asimila mai usor in memoria de lunga durata;
*
participa cu el la evenimente pentru copii (muzica, teatru, dans) ale culturii limbii respective;
*
citeste-i copilului povesti foarte scurte in limba respectiva.
Beneficii ale invatarii unei limbi straine la o varsta frageda:
*
ii dezvolta o placere in a comunica cu ceilalti;
*
apreciaza mai usor diversitatea;
*
invatarea unei limbi straine ii ajuta sa isi imbunatateasca abilitatile lingvistice ale limbii materne;
*
au capacitatea de a invata mai multe limbi straine odata, fara a le confunda; pune creierul "la munca".