Reguli de prim ajutor pentru copii
Inima unui om inceteaza sa bata in 4 minute de la oprirea respiratiei, iar echipa de interventie nu reuseste sa ajunga intotdeauna in timp util pentru a impiedica acest lucru. Cursurile de prim ajutor te pot invata cum trebuie sa reactionezi in acest timp extrem de scurt pentru a salva o viata. Poate chiar pe cea a copilului tau.
Tu stii cum sa reactionezi in situatii de urgenta care privesc viata copilului tau?
Atunci cand vine vorba de sanatatea copiilor nostri si de situatii limita in care acestia ar putea fi pusi, cu totii ne gandim ca "nu ni se poate intampla noua". Dar ce se intampla atunci cand situatia atat de nedorita apare, iar noi ne gasim in imposibilitatea de a ne ajuta copilul?
Un curs de prim ajutor adresat parintilor, cu reguli de prim ajutor pentru copii iti va fi cu siguranta de folos.
Ventilatia sau respiratia gura la gura
Trage aer adanc in piept, acopera gura copilului cu gura ta si sufla cu putere de 5 ori.
In cazul nou-nascutilor si al sugarilor mici (dar si in cazul in care gura este inclestata) se face respiratie gura la gura si nas, gura parintelui acoperind atat gura cat si narile copilului.
Masajul cardiac
Apasa pieptul copilului in zona dintre mameloane. La sugari, tehnica se aplica cu doua degete (aratator si mijlociu), la copiii de peste 1 an, cu podul palmei, tinand mana intinsa (nu se indoaie cotul).
Copiii de peste 8 ani sunt tratati ca si adultii, masajul cardiac facandu-se cu ambele maini, suprapuse.
Ce fac cand copilul are febra?
Primele masuri pe care trebuie sa le iei atunci cand copilul tau face febra sunt administrarea de antitermice si baia hipotermizanta. Baia hipotermizanta se face la o temperatura a apei cu 2 grade Celsius mai putin decat are copilul in momentul respectiv (la o febra de 39, temperatura apei trebuie sa fie de circa 37 grade Celsius).
Nu ai nevoie de un termometru de baie pentru a testa temperatura apei, foloseste cotul, ca atunci cand testezi apa pentru baia bebelusului.
Daca nu ai posibilitatea sa ii faci o baie hipotermizanta copilului, uda un cearceaf sau un prosop, stoarce-l si inveleste copilul in el. Tine cont de faptul ca se va incalzi repede si va trebui sa-l schimbi.
Ce fac daca copilul se ineaca cu mancare?
Tine copilul pe antebratul tau, cu fata in jos, sprijinindu-i barbia cu degetele. Capul copilului trebuie sa fie mai jos decat restul corpului – iti poti sprijini mana pe genunchiul ridicat (vezi foto).
Cu cealalta mana, folosind podul palmei, bate-l cu putere pe spate, intre omoplati, de 5 ori.
Intoarce-l apoi cu fata in sus si apasa-l pe piept (masaj toracic) de 5 ori.
Ce fac daca copilul s-a intoxicat?
Daca copilul a inghitit substante toxice, este foarte important sa ajungi la spital cat mai repede cu putinta.
NU ii da lapte si NU ii incerca sa il faci sa vomite!