Sinuzita
Sinuzita reprezinta infectia sinusurilor, cavitati aflate in spatele oaselor fetei. Sunt considerate componente ale sistemului respirator, sunt conectate cu nasul si permit scurgerea mucusului catre gat.
Cand sinusurile sunt inflamate si umflate, scurgerea mucusului este blocata. Acest blocaj permite adunarea bacteriilor in sinusuri, cauzand astfel infectii.
Bacteriile care cauzeaza infectii ale sinusurilor sunt streptococcus pneumoniae, moraxella catarrhalis sau haemophilus influenzae.
Sinuzita se intalneste mai des la adulti decat la copii, deoarece sinusurile nu sunt dezvoltate complet la copiii mai mici.
Simptome si semne
Boala debuteaza ca o infectie respiratorie normala care se manifesta prin curgerea nasului, stranut si tuse. Mucusul din nas este transparent, dar isi schimba culoarea si se ingroasa.
Apare durerea in zona sinusurilor din cauza presiunii crescande din aceasta zona. Durerea se agraveaza cand copilul se apleaca in fata.
Copilul poate sa aiba febra si dureri de cap.
Sinuzitele sunt dificil de diagnosticat. La copii, tusea combinata cu nasul care curge ce persista mai mult de 10 zile sunt considerate semne ale sinuzitei.
Cateodata sinuzita apare dintr-o data, manifestandu-se prin nas congestionat, mucus galben sau verde si febra mare.
Infectarea sinusurilor maxilare poate cauza dureri ce se confunda cu durerile de dinti.
Durerile cronice in zona fruntii pot fi cauzate de sinuzita.
Complicatii
Sinuzitele rareori cauzeaza complicatii. Totusi, aceasta se poate raspandi si in alte parti din jurul sinusurilor, inclusiv la ochi, creier sau oasele fetei. Copilul nu se va simti bine deloc. Va avea febra, se va plange de dureri faciale, va fi umflat si rosu in zona afectata. In acest caz, trebuie sa contactezi medicul de urgenta.
Tratament
Trebuie sa contactezi medicul daca ai observat manifestarea acestor simptome la copilul tau.
Daca acesta confirma diagnosticul de sinuzita, va prescrie un tratament cu antibiotice. Tratamentul trebuie respectat intocmai cu indicatiile medicului.
Picaturile nazale vor lubrifia membrana mucoasa din nas si va ajuta la deschiderea sinusurilor.
Poti sa-i administrezi copilului paracetamol sau ibuprofen pentru alinarea durerii si scaderea febrei.
Trebuie sa apelezi la un medic in cazul in care nu observi o imbunatatire a starii de sanatate a copiluui sau daca observi inflamarea pielii din jurul sinusurilor.
Prevenire
Sinuzitele apar ca niste complicatii ale racelilor si sunt dificil de prevenit.
Nu trebuie sa-l expui pe copil la fumul de tigara, deoarece acesta mareste riscul infectiilor respiratorii.
Foloseste un umidificator pentru a evita aerul inchis in timpul iernii. Acesta poate usca membranele mucoase ale sinusurilor.