Joi, 03.10.2024, 05:33
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Bebelusul la 3 luni



Dezvoltarea psihomotorie

Parintii trebuie sa fie foarte atenti la pozitia pe care o are sugarul ca sa evite anumite complicatii. Sugarul poate sta culcat pe spate in pozitie simetrica, insa are tendinta de a se intoarce pe ambele parti si atunci apare pericolul de a cadea de pe masa de infasat sau de pe alte suprafete fara margini inalte.

Capul micutului poate sta pe linia mediana, dar el si-l intoarce frecvent, pozitionandu-se asimetric, ceea ce poate dauna dezvoltarii corecte a trunchiului. Mainile, spre sfarsitul lunii a treia, pot fi aduse pe linia mediana.

Membrele superioare sunt primele parti ale corpului pe care bebelusul descopera ca le are si, treptat, incepe sa-si dezvolte motricitatea; pe la sfarsitul lunii a treia el incepe sa-si deschida pumnul, sa-si miste degetele, sa si le inchida si deschida, iar daca i se pune in mana o jucarioara colorata el o apuca si o tine strans cateva minute.

Acesta este inceputul coordonarii intre simtul tactil si vaz, caci are tendinta de a cuprinde obiectul cu ochii si de a lw aduce la gurita. Membrele inferioare se gasesc in rotatie externa, indoite usor si indepartate. In timpul somnului, sugarul da din picioare, fiind culcat pe burta (decubit ventral).

Daca micutul este ridicat de maini, el poate sa-si ridice capul, insa acesta mai penduleaza din cand in cand dintr-o parte in alta. Nu este un motiv de ingrijorare. Insa dupa ce bebelusul a fost bine ridicat, capul lui nu mai cade inainte sau inapoi. In cazul in care il ridici pe bebe de subsuoara, el se va sprijini pe picioare pentru scurt timp, trunchiul lui fiind in extensie si cu flexie in articulatia soldului. Astfel, capul este bine controlat si se pozitioneaza bine in spatiu.

Motricitatea fina si apucarea

Din momentul in care micutul isi vede mainile, el le ridica desupra capului si nu mai introduce toata mana in gura, ci doar un deget. El poate deja sa apuce degetul mamei sau orice obiect din campul sau vizual. Apucarea lui este inca palmara sau simiana si mai mult cu degetele mici. Jucaria pe care o primeste este tinuta strans si muscata, iar din cand in cand cade neintentionat. Nu poate sa-i dea drumul voluntar.

Supraveghere si ingrijiri

Prezenta tatalui trebuie sa se faca simtita in mod treptat in viata sugarului. Respectand somnul si linistea sugarului, tatal va sta mai mult langa sugar, va invata sa-l tina in brate, va incerca sa-l cunoasca; plimbarea de seara cu caruciorul este bine sa fie facuta de tata. Fa-l pe tatic sa participe la baia zilnica.

Ce fac daca sugarul se dezvolta mai incet decat ar fi normal?

Daca iti faci probleme de acest fel este recomandat un consult medical. Nu trebuie sa uiti insa, ca fiecare sugar se dezvolta diferit. La scurt timp dupa nastere, sugarul devine o mica personalitate, diferita de toti ceilalti sugari. Si toata viata va fi astfel. Dupa cum am mai spus, copilul "normal" sau "mediu" (sablon) nu exista in realitate.

Abaterile de la mediu sunt de fapt regula, si nu exceptia. Unii sugari se dezvolta mai rapid si altii mai incet. Prematurii si sugarii bolnaviciosi se dezvolta mai incet. De asemenea, dezvoltarea are loc in functie de factorul ereditar, precum si de modul cum stie familia sa se ocupe de copil.

Parintii nu trebuie sa devina nerabdatori daca sugarul nu a realizat una sau alta din treptele de dezvoltare expuse. Fiecare copil are propriile sale "performante" si "schema sa personala" de dezvoltare.

Familia are datoria sa-l stimuleze cu dragoste si rabdare, fara a tinde sa obtina cu forta ce considera a fi normal. Cu numeroase incercari, unele esecuri si mici succese se ajunge sa se inregistreze trepte noi de dezvoltare. Medicul pediatru care a urmarit sugarul de la nastere este cel mai in masura sa se pronunte in aceste probleme.

Somnul de noapte este acum mai adanc si fara intrerupere. In timpul zilei sugarul are inca patru perioade de somn: doua dimineata si doua dupa-amiaza. Perioadele de veghe sunt mai lungi si mai active.

Infasatul sugarului mare

Dupa varsta de 3-4 luni, cand sugarul incepe sa pedaleze, se schimba tehnica de infasat. Pe de o parte, nu mai este necesar ca sugarul sa fie imbracat prea gros, deoarece corpul lui, perfectionandu-si treptat capacitatea de termoreglare, nu mai este amenintat atat de mult de raceala; pe de alta parte, scutecele incep sa-l incomodeze: sugarul are nevoie de libertate in miscari.

Pentru sugarii din mediul urban, cea mai convenabila formula in acest moment este mentinerea chilotilor impermeabili (scutece de unica folosinta) si imbracarea cu pantalonasi special confectionati sau salopeta.

Peste body, se adauga obiecte de imbracaminte in functie de anotimp, temperatura sau prilej (stat in casa, plimbare etc). Se vor alege cele din tesaturi de bumbac, cu marimi corespunzatoare, usor de imbracat, durabile si adaptate la sezon.

Cresterea

Copilul tau creste in jur de 25 sau 30g pe zi, respectiv 750 sau 900g pe luna. De exemplu, daca micutul s-a nascut cu 3200g, pe la inceputul celei de-a patra luni ar trebui sa aiba in jur de 5300 sau 5750g, ceea ce inseamna ca bebelusul a crescut normal.

In ceea ce priveste lungimea, daca s-a nascut cu 50-52cm, inseamna ca la sfarsitul celei de-a treia luni va avea cu 10 cm mai mult. Este bine sa ai un caiet in care sa notezi toate aceste schimbari pe care le suporta corpul bebelusului.

Alimentatia

Indiferent de felul alimentatiei (naturala, mixta sau artificiala), sugarul primeste cam cinci mese pe zi si doar unii sugari mai au nevoie de 6 mese pe zi pana la 3 luni. Ratia alimentara difera in functie de greutatea sugarului, unii se multumesc si cresc cu 650 sau 700ml in 24 de ore, iar cei cu 6 mese pe zi cresc cam 850 sau 1000ml in 24 de ore, insa doar medicul poate sa adapteze aceste ratii alimentare dupa nevoile nutritive ale fiecarui sugar.

In ceea ce priveste sugarii care se hranesc cu produse adaptate sau partial adaptate, se va folosi concentratia indicata pe cutie. In cazul sugarilor hraniti cu lapte de vaca nemodificat si nedegresat, concentratia va fi de 2 parti lapte, 1 parte apa, totul indulcit cu 5 % zahar; la cei predispusi la diaree, solutia se va dilua cu 3 % apa de orez, iar pentru cei care nu cresc, solutia trebuie sa contina 3 parti de lapte si o parte apa, indulcite cu o lingurita rasa de zahar si se mai adauga si un sfert de lingura de ulei de floarea soarelui, toate acestea fiind fierte impreuna.

In cazul meselor naturale, este posibil ca sugarul sa nu se sature. Se intampla ca aceasta obsesie sa afecteze secretia lactata. De aceea, nu trebuie sa te ingrijorezi daca dupa terminarea alaptarii copilul inca plange. Poti introduce, pe langa masa initiala, un preparat de lapte dintre produsele adaptate sau partial adaptate, bineinteles cu sfatul medicului.

Mai nou, in tara noastra au inceput sa se introduca sucurile de fructe sau zarzavat, insa cercertarile recente au demonstrat ca sugarul nu este dezvoltat fiziologic (masticatie, inghitire, digestie) si nu are nevoie de ele decat mai tarziu, asa ca nu te grabi sa i le introduci in meniu.

Vitaminele

Micutul primeste din lapte cantitatile necesare de vitamina A, precum si vitamine din grupul B, pe cand vitamina D nu se gaseste in cantitati suficiente in niciun aliment, cu exceptia ficatului de morun. Din acest motiv, copilului trebuie sa i se administreze vitamina D de-a lungul primului an de viata in doza specificata de medic.

Lipsa aportului de vitamina D poate duce la aparitia semnelor de rahitism, care se instaleaza in luna a 4-a de viata.

Aceste forme de rahitism apar adeseori la gemeni, sugarii care s-au nascut cu greutate mica, prematuri etc. De aceea, pentru mai multa siguranta, incearca sa faci cat mai des controale la medic si sa tii cu strictete cont de sfaturile acestuia.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 5
Vizitatori: 5
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz