Igiena
Performante
Prescolarului i se pretinde un minimum de "performante" Astfel, la 3 ani: se joaca impreuna cu alti copii , se imbraca cu ajutor , face un pod din 3 cuburi, isi spune numele si prenumele, copiaza un cerc, arunca o minge, se tine pe un picior timp de o secunda.
Pe plan social schimbarile constau intr-o oarecare independenta fata de mama, constientizarea sexului, iar din punct de vedere motric este capabil sa mearga in 3 directii (inainte, inapoi, la dreapta, etc), sare pe loc si sare inainte.
La 4 ani: arata linia cea mai lunga, isi incheie nasturii, deseneaza un chip de om (in mod grosolan) din 3 parti, copiaza o cruce este capabil sa inteleaga conceptele "pe", "inauntru", "in afara"; sare pe un picior, isi cunoaste numele, prenumele, varsta, face deosebirea dintre mana dreapta si mana stanga, iar la 5 ani se imbraca fara ajutor si se mentine pe un picior 10 secunde.
Deprinderile igienice
Au un rol fundamental in educarea si pastrarea sanatatii. Este bine ca actiunile de igiena sa fie efectuate sub forma de joc sau alte activitati specifice varstei astfel incat sa capete sens si placere.
Pentru a ajunge la chiuveta se va pune la indemana copilului un mic scaunel, care sa aiba stabilitate. Obiectele personale de toaleta (sapun, burete, prosop, crema, pasta de dinti) se aseaza pe o policioara corespunzatoare taliei copilului. Oglinda plasata la inaltimea potrivita ii permite sa se priveasca in timpul efectuarii deprinderilor igienice (spalat, pieptanat etc.) sa-si desavarseasca cunoasterea schemei corporale si sa se bucure de aspectul sau ingrijit.
Copilul va fi indemnat sa pastreze ordine intre obiectele personale de toaleta si imbracaminte.
Cu tact si calm se va instrui copilul ca incepand de la 3 ani sa poata face urmatoarele:
- sa se spele singur; intr-un lighenas pus pe o masuta scunda sau pe o ladita in camera de baie sau in bucatarie; in apartamentele moderne, dupa 4-5 ani va fi invatat sa manuiasca robinetele si sa se spele la chiuveta;
- spalarea dupa folosirea closetului si dupa joaca;
- folosirea apei si sapunului din abundenta;
- sa se dezbrace singur - el poate sa-si descheie nasturii, sa-si desfaca sireturile; - scoaterea imbracamintei de corp (tricouri etc.) se va face cu ajutor pâna la 4 - 5 ani;
- sa se imbrace singur(performanta pe care el o doreste);
- sa aseze in ordine hainele;
- sa mearga singur la closet; dupa "ce-si fac nevoile" (mai ales dupa scaun), unii mai au nevoie de ajutorul unui adult, desi ei ar dori sa rezolve singuri si aceasta "problema". (noaptea, unii copii se scoala singuri pentru a merge la "olita" sau la closet)
- spalarea pe maini si pe dinti inainte si respectiv dupa masa;
- golirea completa a farfuriei, punerea de o parte a veselei cu care a mancat.
Dimineata, dupa ce se trezeste, copilul se va scula din pat; lasarea in pat il predispune la lene. Daca trebuie sa plece dimineata devreme este bine sa fie trezit cu blandete din timp pentru a incepe in tihna ziua si a avea timp sa manance linistit. Personalitatea lui va fi subminata daca mama sau bunica il pregateste singura, sub cuvant ca nu este timp sau ca este inca mic.
Bunele deprinderi se capata acum. Dintre acestea, trebuie sa se stabileasca intre copil si apa o "prietenie" care trebuie sa dureze toata viata. Spalarea de dimineata trebuie sa devina o placere.
Tonul folosit de parinti, exemplul lor, temperatura apei, calitatea sapunului, conditiile de confort pentru spalare (temperatura din camera, curatenia si ordinea din baie, obiecte de toaleta si spalat la indemana etc.) si evitarea pisalogelii sunt elemente care trebuie luate in seama pentru a stimula pe copil ca toaleta de dimineata sa devina o deprindere placuta si permanenta.
Toaleta de dimineata include nu numai spalarea mainilor si a fetei, ci si a jumatatii superioare a corpului ("de la brau in sus") insistand mai ales in zonele cu transpiratie abundenta (subtioara, cutele gatului).
Spalarea pe dinti si pieptanatul parului sunt obligatorii. Spre 5-6 ani, unii copii ajung sa faca un dus "de dimineata" care, pe langa curatirea mai eficace a corpului, are o contributie si mai mare de calire a copilului si infrumusetare a pielii.