Bebelusul continua sa ia in greutate si sa adauge straturi suplimentare de grasime. Din saptamana aceasta si pana in saptamana 37 el va lua in greutate cam 225 de grame pe saptamana.
In saptamana 30 bebelusul poate sa exerseze miscarile respiratorii printr-o succesiune regulata a diafragmului. Aceste miscari succesive pot sa il faca sa sughite. Pe masura ce el face aceste miscari din ce in ce mai puternice, poti observa mici zvacniri ale uterului, ca niste spasme.
Bebelusul poate clipi, este capabil sa distinga intre intuneric si lumina si poate chiar urmari o sursa de lumina inainte si inapoi. Odata ce se naste, isi va tine ochii inchisi o buna parte din zi.
Atunci cand ii deschide, va raspunde la modificarile intensitatii luminoase, dar va avea o acuitate vizuala de doar 20/400 – ceea ce inseamna ca el poate vedea doar obiectele aflate la cativa centimetri de fata lui. ("Normal", vederea unui adult este de 20/20.)
Ce trebuie sa stii: Fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau in aceasta saptamana de sarcina.
Cum se schimba viata ta
Te poti simti usor epuizata in aceste zile, mai ales daca ai probleme cu somnul. Poti sa te simti neindemanatica, lucru ce este usor de inteles. Datorita hormonilor de sarcina esti mai grea, echilibrul tau este afectat si articulatiile sunt instabile. Aceste articulatii laxe pot determina cresterea piciorului tau cu un numar la pantof – permanent.
Iti amintesti de acele schimbari de dispozitie de la inceputul sarcinii? O combinatie de simptome neplacute si hormoni are ca rezultat reaparitia acelor modificari de stare pe care le-ai simtit in primele luni de sarcina.
Este normal sa te ingrijorezi cu privire la cum va decurge travaliul sau daca vei fi un bun parinte, dar daca nu te poti descotorosi de starea de tristete sau daca simti ca senzatia de anxietate si de iritabilitate creste, vorbeste cu doctorul tau.
Te poti numara printre cele 10% dintre femeile insarcinate care sunt afectate de depresie usoara sau moderata in timpul sarcinii.
Daca crezi ca vei avea nevoie de analgezice in timpul travaliului si al delivrentei, acum este momentul potrivit de a vedea ce optiuni ai si ce poti alege.
Factori surprinzatori: teama comuna de travaliu
Esti nelinistita in legatura cu travaliul? Nu esti singura! Iata cateva motive obisnuite de neliniste in legatura cu travaliul si cum le poti combate.
Nu voi putea suporta durerea.
Este adevarat ca travaliul si delivrenta sunt dureroase pentru majoritatea femeilor, dar exista medicatie antialgica eficienta si nu trebuie sa te simti vinovata ca recurgi la aceasta. Marea majoritate a femeilor insarcinate folosesc unele forme de medicatie antialgica in timpul travaliului. Daca ti se pare ca metodele de control al respiratiei si alte tehnici de relaxare nu sunt suficiente, nu mai sta pe ganduri si cere ajutor doctorului.
Voi avea nevoie de epiziotomie sau voi sfarsi cu fisuri.
O epiziotomie este o taietura chirurgicala in zona musculara dintre vagin si anus ce se efectueaza chiar inainte de delivrenta pentru a largi deschiderea vaginala. Unele femei sufera fisuri spontane la nivelul acestei zone in timpul delivrentei, iar rupturile pot varia de la aproape nedetectabile la severe (necesitand un numar mare de suturi pentru reparatie).
Initial, epiziotomia era aproape standard, dar acum este in declin.
Vorbeste cu medicul tau despre cat de des si in ce conditii practica el epiziotomii si cum te poate ajuta sa eviti epiziotomia si fisurile.
Voi simti nevoia sa merg la toaleta in timpul travaliului.
Desi este greu de crezut acum, daca iti faci nevoile in timpul travaliului, nimeni nu va clipi macar. Asistentele si doctorii vor curata probabil chiar inainte ca tu sa stii ce se intampla.
Daca esti extrem de ingrijorata in legatura cu asta, roaga o infirmiera sa-ti faca o clisma atunci cand ajungi la spital. Un alt gand incurajator: travaliul precoce stimuleaza diareea.
Daca aceasta este unul dintre simptomele tale, intestinele tale vor fi probabil golite.
Voi intra prematur in travaliu.
Pentru a-ti reduce sansele de nastere prematura, ai mare grija de tine: mananca bine, odihneste-te suficient, fa vizite regulate la ginecolog, controleaza-ti nivelul de stres si fii atenta la igiena dentara. Poti fi insa linistita stiind ca, chiar daca bebelusul soseste in saptamana aceasta, el are sanse excelente de supravietuire si cu fiecare zi de sarcina sansele de a avea un bebelus sanatos cresc.
Voi fi impotriva interventiilor medicale inutile.
Cel mai bun mod de a-ti combate aceasta teama este de a avea o conversatie sincera cu medicul tau. Daca ai incredere si iti respecti doctorul, poti sa stai linistita cu gandul ca ei vor face ceea ce este mai bine pentru tine si pentru bebelusul tau in timpul travaliului. Daca ei sunt la curent cu dorintele si preferintele tale, vor face tot posibilul pentru a adera la ele.
Va trebui sa fac o cezariana.
Din moment ce una din 5 femei insarcinate ajunge sa faca o cezariana pentru a duce nasterea la bun sfarsit, aceasta teama este de inteles. Vestea buna este ca aceasta procedura chirurgicala este destul de sigura si majoritatea femeilor se recupereaza complet in cateva saptamani. Daca are loc o urgenta in timpul travaliului si bebelusul tau este afectat, aceasta este o operatie care salveaza vieti.
Nu voi ajunge la spital la timp.
Travaliul de urgenta la domiciliu este extrem de neobisnuit, in special la primul bebelus. Dar daca nu te poti debarasa de aceasta teama, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te pregatesti si pentru aceasta eventualitate.
Activitatile acestei saptamani
Asambleaza orice lucru pentru bebelus. Aceasta este ocupatia perfecta pentru partenerul tau sau pentru un prieten care vrea sa ajute. Patutul copilului, cosul pentru nou-nascuti si caruciorul pot fi destul de dificil de asamblat asa ca poti sa incepi de pe acum.
Este un bun moment sa incepi sa sterilizezi obiectele ce au legatura cu alimentatia (elemente ale pompei de muls sau biberoane).
Leaganele, telefoanele mobile si monitoarele functioneaza cu baterii, asa ca asigura-te ca sunt suficient incarcate. Sfat: achizitioneaza acumulatori sau un incarcator pentru baterii.