Varsaturile la copii
Varsaturile sunt ceva obisnuit in primele luni din viata bebelusului tau. Nu trebuie sa te panichezi. Totusi, daca problema persista mult timp cere sfatul medicului.
Varsaturile sunt destul de des intalnite in primele saptamani de viata ale nou nascutilor deoarece corpul lor se dezvolta si se adapteaza la hrana pe care o primeste.
Iti dai seama daca copilul vomita in momentul in care cantitatea de lapte regurgitata e mai mare decat cateva firisoare de laptic scurse pe barbie.
Poate fi destul de traumatizant pentru bebelus asa ca probabil va incepe sa planga.
De la raul de masina si pana la o indigestie sau chiar o criza prelungita de plans sau tuse, orice poate provoca starea de voma a copilului, asa ca probabil iti vei vedea copilul vomitand destul de des in primii ani de viata.
Starea de voma va disparea intre 6 si 24 de ore de la inceperea ei fara un tratament special si doar cu cateva mici schimbari in dieta. Daca copilul continua sa se simta bine si sa ia normal in greutate nu trebuie sa-ti faci prea multe griji.
Cand trebuie sa te ingrijorezi
In primele luni de viata voma apare din cauza unor probleme de hranire sau daca burtica e prea plina. Dupa cateva luni, un debut brusc de varsaturi este cel mai probabil cauzat de un virus la stomac, cum ar fi gastroenterita, care este adesea insotita de diaree.
Copilul tau poate fi bolnav si daca prezinta urmatoarele simptome:
- Este racit;
- Are o infectie urinara;
- Are o infectie la urechi.
Odata ce copilul mai creste putin, poate fi vorba si de o boala mai serioasa.
Cheama de urgenta doctorul daca vezi ca manifesta una sau mai multe simptome de mai jos:
- Este deshidratat, are gurita uscata, lipsa lacrimilor;
- Face febra mai mare de 38 de grade C daca are sub 3 luni sau peste 39 de grade C daca are peste 3 luni;
- Refuza sa suga sau sa-si bea laptele din biberon;
- Vomita de peste 12 ore;
- Prezinta o eruptie albicioasa care atunci cand pielea este atinsa nu se estompeaza;
- Este letargic sau din contra, mult prea iritat;
- Prezinta respiratie accelerata;
- Abdomenul ii este umflat;
- Voma se prezinta cu sange sau fiere de culoare verzuie;
- Nou nascutul prezinta varsaturi puternice dupa mai putin de jumatate de ora de la ultima masa.
Daca observi sange sau fiere prezente in voma nu trebuie imediat sa te panichezi. Se poate intampla ca forta de regurgitare care este foarte mare sa cauzeze mici iritari ale esofagului, de aici firisoarele de sange prezente in voma.
De asemenea poate voma cu sange atunci cand are o rana in gurita sau in decursul ultimelor 6 ore i-a curs sange din nasuc.
Totusi apeleaza la un doctor daca observi ca varsaturile cu sange persista sau cantitatea lor creste.
Chiar daca e un lucru mai neobisnuit, ar trebui sa pastrezi putina voma ca sa i-o arati doctorului pentru ca acesta sa poata da un verdict.
Varsaturile verzui, ce contin fiere pot indica un blocaj intestinal, care necesita atentie imediata.
Daca bebelusul tau prezinta varsaturi puternice dupa mai putin de jumatate de ora de la ultima masa: acest lucru se poate datora stenozei pilorice, o boala destul de rara care debuteaza in primele saptamani de viata si pana copilul implineste 4 luni.
Copilul vomita atunci cand peretele pilorului se ingroasa si lumenul sau se subtiaza progresiv, ingreunand trecerea mancarii dinspre stomac spre intestin.
Aceasta problema necesita atentie imediata insa se poate rezolva printr-o mica operatie chirurgicala.
Tratamentul in cazul varsaturilor
Orice copil se va imbolnavi mai devreme sau mai tarziu si de obicei nu e nimic ingrijorator. Ca parinte te vei obisnui dar iata mai jos cativa pasi care sa-l ajute pe copil sa se simta mai bine:
- Mentine-l cat mai hidratat. Cand copilul vomita, pierde lichide esentiale asa ca e vital sa le inlocuiesti pentru a nu se deshidrata. Da-i saruri de hidratare, lapte matern sau lapte praf precum si apa. Nu-i da sucuri de fructe sau bauturi carbogazoase.
- Refa-i programul obisnuit. Daca nu a mai vomitat in ultimele 12-24 de ore poti sa-l aduci inapoi, incet la rutina zilnica, dar continua sa-l hidratezi. Poti incepe cu alimente usoare cum ar fi cerealele sau iaurturile.
- Ajuta-l sa se odihneasca. Somnul il poate de asemenea ajuta pe copil. Stomacul se goleste in intestine in timpul somnului si il va ajuta sa nu mai verse.
Nu-i da copilului medicamente anti greata decat la recomandarea medicului. Daca frecventeaza cresa sau gradinita tine-l acasa cel putin 48 de ore de la ultimul episod de voma.