Dermatita de contact
Dermatita este o iritatie comuna a pielii care afecteaza copii. Afla ce declanseaza si cum se trateaza aceasta iritatie la nivelul pielii.
Dermatita de contact provoaca inflamarea pielii din cauza contactului cu unele lucruri.
Exista doua tipuri de dermatita de contact: iritanta si alergica.
La dermatita iritanta inflamarea pielii este cauzata de lucruri care irita pielea. Iritantii des intalniti sunt sapunurile, detergentii, dezinfectantii, solutiile de curatare si alte substante chimice. Iritatia cauzata de scutec este un exemplu de dermatita iritanta cauzata de contactul prelungit cu scutecele ude si murdare.
La dermatita alergica pielea are o reactie alergica la un obiect care intra in contact cu pielea.
Substantele care determina o reactie alergica a sistemului imunitar se numesc alergeni.
Alergenii des intalniti care cauzeaza dermatita de contact sunt nichelul (in ceasurile de mana, bijuterii sau curele), iedera, latexul, cauciucul, medicamentele si diferite tipuri de parfumuri si cosmetice.
Dermatita de contact apare cel mai adesea pe maini si se numeste in acest caz dermatita mainilor. Dermatita de contact poate aparea la orice varsta, dar este mai des intalnita la adulti decat la copii.
Simptome si semne
In cazul dermatitei iritante, pielea se usca si se inroseste. Mainile sunt cel mai adesea afectate, iar simptomele apar imediat dupa contactul cu agentul iritant.
Dermatita alergica se prezinta cu mancarimi, roseata si umflarea zonelor unde pielea a fost expusa alergenului. De exemplu, alergia la nichel provoaca o reactie sub cureaua de metal sau sub bijuterii.
Eliberarea vopselelor si a substantelor chimice din imbracaminte din cauza transpiratiei abundente cauzeaza eruptii in zona axilara. Reactiile la cosmetice sau parfumuri pot cauza eruptii in jurul ochilor, pe fata sau pe gat. Materialele din sosete si pantofi pot cauza eruptii la nivelul picioarelor.
La dermatita alergica, reactia alergica poate apare chiar si dupa cateva ore dupa contactul cu alergenul deoarece sistemul imunitar nu reactioneaza imediat. Intarzierea simptomelor face dificila identificarea tipului de alergen.
Complicatii
In cazurile severe de dermatita de contact se poate forma o infectie bacteriana.
Stafilococii si streptococii pot sa cauzeze aceste infectii si provoaca formarea puroiului. In plus, zona afectata devine rosie si dureroasa la atingere. Copiii pot sa aiba si febra.
Tratament
La dermatita de contact trebuie sa speli zona afectata cu apa si sapun pentru a indeparta iritanul sau alergenul. Nu este necesar alt tratament in plus.
Daca eruptia este deranjanta, este necesara o crema care reduce inflamatia si opreste simptomele.
Compresele cu apa rece si cremele hidratante pot sa ajute. Daca exista semne de infectie trebuie sa contactezi medicul. Acesta va prescrie o crema cu antibiotice sau niste pastile.
Prevenire
Daca suspectezi dermatita de contact la copilul tau, trebuie sa identifici alergenul sau iritantul si sa-l eviti.
Baile excesive pot cauza uscarea pielii copilului si sa-i faca pielea sensibila. Trebuie sa folosesti un sapun hipoalergenic pentru rufe pentru a evita reactia alergica a copilului la imbracamintea spalata cu detergenti puternici.
Trebuie sa folosesti lotiuni hidratante si uleiuri de baie pentru a mentine pielea hidratata. Este bine sa-i aplici copilului o lotiune hidratanta imediat dupa baie.
Unghiile copilului trebuie sa fie taiate scurt pentru a nu irita pielea cand se scarpina. Antihistaminele luate inainte de culcare calmeaza senzatia de mancarime si il ajuta pe copil sa doarma linistit.
Evita imbracamintea prea stransa pentru a nu inrautati senzatia de mancarime.