Joi, 03.10.2024, 05:35
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Bebelusul la 11 luni



Cantitatea de lapte poate fi redusa la 400-500 ml. O alimentatie predominant lactata fara piureul de zarzavat cu carne il duce la anemie marcata si la receptivitate crescuta la infectii. In plus, trecerea la o alimentatie corespunzatoare dupa primul an de viata se face cu mare dificultate.

O alimentatie mai consistenta permite, la aceasta varsta, adaptarea continutului si orarului meselor copilului la programul familiei. In anotimpul cald si in caz de febra se creste aportul de lichide (nu lapte!) cu ceaiuri slabe (simplu sau anason, chimen, menla, musetel), apa fiarta sau fructe.

De la 10 la 12 luni se ofera alimente consistente. Se incearca sa se inlocuiasca treptat biberonul cu ceasca sau cu lingurita.



In practica insa, in continuare si chiar in al doilea an de viata, copiii prefera sa bea laptele din biberon.

Dimineata: lapte simplu cu fulgi de cereale sau un produs partial adaptat (Milupa 2, Nutrilon 2 etc.) sau o formula cu adaos (Similac); paine cu unt si gem.

La Ora 10: fructe, sucuri de fructe, morcovi sau nimic.

La ora 12-13: se renunta progresiv la piureul foarte fin pasat pentru a-i da legume zdrobite cu furculita. In functie de sezon si posibilitati, alaturi de cartofi, legume variate: morcovi, dovlecei, spanac, salata fiarta, fasole verde, mazare verde, conopida, sfecla. In sezonul rece se pot da din cand in cand paste fainoase sau orez bine fiert (pilaf).

La zarzavat se adauga unt, de 1-2 ori pe saptamana cate un galbenus de ou, iar de 4-5 ori pe saptamana carne (ficat) sau peste in cantitate de 60-70 g, sau peste slab de apa dulce. Se poate incheia cu un desert (fructe, compot).

Dupa-amiaza: fructe strivite, fulgi de cereale cu fructe sau biscuiti sau prajituri de casa; la sfarsit se poate da lapte, iaurt sau branza de vaci.

Seara (in jur de ora 20): budinci, papanasi cu lapte si cereale instant, fulgi de cereale, gris sau paine cu unt si branza de vaci + sunca slaba + un biberon cu lapte (sau ceaiuri slabe cu zahar), mamaliga cu unt si branza de vaci.

Pe masura ce copilul va deveni mai indemanatic, el va dori sa manance singur. Tendinta lui va fi sa apuce direct cu degetele sale. Lasati-l s-o faca. Este important in a-l lasa sa aiba un rol activ în alimentarea sa.

Acum, sau in luna urmatoare, se poate incepe sa i se dea sugarului, din cand in cand, din mancarea care se pregateste pentru restul familiei. La aceasta varsta, copiilor le plac mancarurile pe care le pot duce singuri la gura: legume fierte, cum ar fi morcovii, cartofii, fasolea pastai.

Se pot da si fructe crude: mere, zmeura, piersici decojite, afine, tomate etc, pasate, strivite, tocate fin sau sub forma de compot. Piureurile nu se sareaza si nu se condimenteaza.

Laptele (produse industriale sau de vaca) si/sau derivate (iaurt, branza de vaci) raman alimente de baza, prezente in "meniul" zilnic.

Bebelusul sta in picioare

Un alt progres remarcabil este ca sugarul sta in picioare. El reuseste sa se agate de grilajul patului sau tarcului, incearca sa se ridice si dupa multe eforturi si caderi, reuseste: sta drept in picioare. Statul in picioare ("pozitia bipeda") este proprie omului.

Este progresul cel mai important in dezvoltarea motorie a sugarului. Aceasta reusita o resimte si sugarul: fata lui este vesela, se uita cu mandrie in jur, incearca sa topaie, ridica bratele. Bucuria si miscarile cu mainile sunt peste masura fortelor sale. El poate cadea, lovirea ii franeaza si amana incercarile. Nu-l lasati sa stea prea mult in picioare, daca se clatina, sprijiniti-l, mangaiati-l daca nu a reusit.

Luati-l in brate, jucati-va putin cu el, nu-l lasati tot timpul in pat, ci puneti-l intr-un scaun inalt.

Gambele lui sunt inca slabe pentru a putea sustine multa vreme greutatea corpului. Tinut la inceput de axile, iar dupa 2-3 saptamani numai de varful mainilor, sugarul poate pasi. Curand invata sa se deplaseze sprijinindu-se de-a lungul patului, tarcului, apoi se tine de un fotoliu si reuseste sa mearga de la o mobila la alta.

Toate aceste incercari sunt insotite de multe caderi. Atunci cand cade de la o inaltime mica, nu se intampla nimic. Daca insa caderea s-a facut de la o inaltime mare sau daca a cazut pe un plan tare cu un segment al corpului mai sensibil (capul, rasucirea mainii) sugarul tipa, nu se mai "opreste din plans" si amana incercarile cu cateva saptamani sau chiar luni. Statul in picioare si deplasarea dau copilului prima traire a spatiului.

Bebe apuca

De-abia acum el ajunge sa prinda obiectele cu degetul mare(policele) si aratatorul(indexul). Datorita acestui progres, el apuca obiectele usoare cu precizie si finete si-i face placere sa le arunce. Aceasta ii da si o senzatie de putere. Asezat intr-un scaun inalt, el apuca un cub si-i da drumul.

Apuca succesiv toate obiectele din jurul sau si se distreaza privindu-le cum cad. Asteapta laudele si aplauzele mamei pentru noua lui reusita, se necajeste daca nu i se dau inapoi obiectele cazute. Cand i se redau, le pipaie, le duce la gura, le priveste si apoi le arunca din nou. Intre mama si copil, aceasta mica manevra este un joc, adesea cei din jur se irita, isi pierd rabdarea, il apostrofeaza, ii indeparteaza jucariile si-l parasesc. Este o greseala.

Memoria bebelusului

Memoria bebelusului continua sa se dezvolte. Copilul recunoaste persoanele din anturajul imediat si isi cauta obiectele pierdute. Inteligenta practica se manifesta prin aceea ca poate deschide o cutie, poate executa unele ordine simple: deschide gura sau intinde manuta la comanda.

Bebelusului tau i se contureaza personalitatea

Copilul devine din ce in ce mai mult o mica personalitate. Preferintele si repulsiile se exprima prin manifestari din ce in ce mai pregnante. Este dibaci in anumite actiuni si ramane stangaci in unele gesturi, care par simple, dar care lui nu-i reusesc. Parintii sunt datori sa urmareasca toate componentele fizice, spirituale si emotionale, care contureaza o personalitate.

Trasaturile de comportament care nu sunt pe placul parintilor nu se vor combate prea repede, se incearca mai intai sa se inlature ceea ce a aparut in mod nedorit. Daca un copil este vioi, nu se va incerca sa se faca din el un copil linistit, obligandu-l sa stea cuminte.

Contactul social al bebelusului

Incepe sa inteleaga daca este laudat sau certat, inventeaza trucuri. Strainii sunt priviti (selectiv) cu suspiciune. Rade tare sau zambeste, isi exprima placerea sau disconfortul, dar atentia poate fi abatuta, incepe sa se joace cu altii, nu numai alaturi de ei.

Simte nevoia de societate. La sfarsitul primului an de viata, copilul isi manifesta evident nevoia de companie. Vrea sa se joace in incaperea in care se afla ceilalti membri ai familiei si asteapta sa i se vorbeasca, iar daca este lasat singur, reactioneaza deseori prin plans.

Limbajul bebelusului

Spune bisilabe in lanturi: "ma-ma", "papa", "ta-ta" fara adresa. Reactioneaza cand este strigat pe nume si cand i se solicita sa dea un obiect. Imita zgomote auzite sau pe care le emite el singur. Moduleaza vocea tare, incet si soptit. Se joaca cu limba, cu saliva pentru a produce zgomot.
Supraveghere si ingrijiri



Somnul bebelusului tau


Ca si la adult, nevoia de somn prezinta mari variatii individuale. Unii copii sunt foarte vioi, dorm mult, pentru a-si reface energia. Altii, mai linistiti, au nevoie de mai putin somn.

In medie, spre varsta de un an, sugarul doarme 10 - 12 ore noaptea si circa 2 ore ziua.

Unii sugari mari si copiii mici refuza sa mai doarma dupa-amiaza. Daca dorm in cursul noptii 11 - 12 ore sau daca dorm mai mult in cursul diminetii, nu mai este nevoie sa doarma dupa-amiaza.

Chiar daca seara sunt foarte obositi si mai iritabili, inseamna ca fac parte din categoria de copii care nu au nevoie decat de un singur somn. Daca adorm seara greu, mai tarziu se va scoate copilul la plimbare spre seara si, in continuare, in familie se va evita excesul de impresii (jocuri, musafiri, agitatie).

Incaltamintea bebelusului

Nici la aceasta varsta, sugarul nu are nevoie de incaltaminte de protectie pentru picioare. Numai in cazurile in care este dus in curte sau sta pe o podea rece si cu asperitati are nevoie de incaltaminte. Se procura ghetute de dimensiuni mai mari, cu varful larg, cu talpa flexibila.

Incaltamintea cu talpa tare accentueaza tendinta la picior plat, cu care, de fapt, sugarul se naste si care se mentine fiziologic si la copilul mic. Pentru cei mai multi copii, ghetele nu reprezinta un ajutor, dar nici nu le strica, cu conditia ca pielea sa fie foarte moale si cu talpa flexibila.

Cum se ridica sugarul in brate

Petreceti mainile in jurul toracelui sau pe sub axile (subsuoara) si ridicati-l astfel incat greutatea corpului sa fie purtata de ambele articulatii ale umerilor. Nu-l ridicati niciodata si nu-l invartiti de maini, bratele lui trebuind sa sustina in acest caz intreaga greutate a corpului.

Ce trebuie facut daca sugarul se serveste cu predilectie de mana stanga? Chiar daca parintii au impresia ca va deveni stangaci, nu-i interzice folosirea mainii stangi, obligandu-l sa foloseasca mana dreapta.

Folosirea preferentiala a unei maini este dictata de conformatia si dezvoltarea creierului si reprezinta o particularitate biologica ce nu trebuie interpretata ca un defect si de aceea nu se combate prin pedepsirea copilului.

Este gresit si dificil sa fie obligat sa se foloseasca de mana dreapta, cand pentru el este mult mai natural sa o foloseasca pe cea stanga. Fortarea pentru folosirea mainii drepte poate determina o forma de nevroza la copilul mare. Majoritatea indivizilor stangaci nu au dificultati serioase in viata si in meserie.

Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 7
Vizitatori: 7
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz