Marţi, 26.11.2024, 16:50
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Bebelusul la 4 luni


Dezvoltarea psihomotorie

Dezvoltarea motorie continua sa progreseze de la cap spre extremitati. Acum sugarul isi tine capul, si chiar il intoarce de la dreapta la stanga. El se tine singur, cand este purtat in brate. La sfarsitul lunii a patra poate sta in sezut - usor sprijinit de un umar - pentru o durata scurta de timp, dar cu o curbura a spatelui, ca o cocoasa, care impresioneaza pe unele mame.

Sugarul poate sta pe spate in pozitie simetrica, bine destins. Participa la manevra de ridicare. Se prinde cu destula siguranta de mainile tale si participa la ridicarea pe sezut, tinand capul aproape vertical. Tine capul pe linia mediana, dar se intoarce preferential spre una din parti; sugarul isi poate schimba pozitia cu usurinta.

Mainile sunt aduse pe linia mediana si le urmareste cu privirea. Degetele de la maini sunt deschise. Membrele inferioare sunt in rotatie externa, inclinate in afara; pedaleaza alternant; genunchii sunt inca in flexie, dar din cand in cand ii tine si intinsi.

Picioarele sunt indoite din articulatia gleznei, care are o buna mobilitate. Asezat pe burta, sugarul se sprijina cu siguranta pe antebrate, fixate in fata, inalta capul fara efort si priveste inainte sau lateral. Intinderea trunchiului si a soldului este mai avansata. Schiteaza miscari de tarare, iar picioarele se misca mult, pedaland.

Sugarul devine atent la zgomote, incepe sa le deosebeasca si isi manifesta preferinta pentru unele din ele: cantece, muzica, vocea mamei. Sugarul poate fixa bine cu privirea obiecte si le urmareste dincolo de linia mediana miscand si capul.

Miscarile globilor oculari sunt coordonate; se mai uita uneori crucis. Daca mama plimba un obiect lucios la o distanta de 20-30cm sugarul il urmareste cu privirea in toate directiile: la dreapta, la stanga, in sus si in jos. Examinarea se face cu sugarul culcat pe spate. Cu buzele si cu limba el cerceteaza alcatuirea obiectelor.

Ganguritul devine din ce in ce mai expresiv si mai variat, dupa sentimentele pe care le exprima. Sugarul se joaca cu sunetele, zambeste cand i se vorbeste, gangureste, chiuie spontan. Se intoarce spre sursa de zgomote, devine linistit si atent. El incearca sa obtina ce vrea prin plans. Modularea vocii este de acum bine diferentiata.

Personalitatea sugarului se dezvolta: el o recunoaste bine pe mama. Daca i se vorbeste si este mangaiat, sugarul isi exprima bucuria mai mult decat prin zambet. Scoate sunete care seamana cu rasul. Priveste, urmareste si fixeaza fetele celor care-l privesc. Se manifesta mai rapid si mai "dirijat" la prezenta mamei.

Urmarind cum ii pregateste masa, isi va manifesta bucuria sau nerabdarea, deoarece stie ce inseamna aceste pregatiri. Poate fi linistit prin vorbit, mangaieri, mai ales prin luat in brate. Rade prietenos si nu face deosebire intre persoanele straine si rude. Rade zgomotos cand este gadilat.

Supraveghere si ingrijire

Prezenta tatalui trebuie sa se faca simtita in mod treptat in viata sugarului. Tatal va sta mai mult langa sugar, va invata sa-l tina in brate, va incerca sa-l cunoasca. Plimbarea de seara cu caruciorul este bine sa fie facuta de tata, si poate participa la baia zilnica.

La scurt timp dupa nastere, sugarul devine o mica personalitate, diferita de toti ceilalti sugari. Unii sugari se dezvolta mai rapid, iar altii mai incet (prematurii si sugarii bolnaviciosi). Dezvoltarea este in functie de factorul ereditar si de modul in care familia se ocupa de copil. Fiecare copil are propriile sale "performante" si "schema sa personala" de dezvoltare. Familia are datoria sa-l stimuleze cu dragoste si rabdare, fara a tinde sa obtina cu forta ce considera a fi normal.

Somnul de noapte este acum mai adanc si fara intrerupere. In timpul zilei sugarul are inca patru perioade de somn: doua dimineata si doua dupa-amiaza. Perioadele de veghe sunt mai lungi si mai active.

Dupa varsta de 3-4 luni, cand sugarul incepe sa pedaleze, se schimba tehnica de infasat. Pe de o parte, nu mai este necesar ca sugarul sa fie imbracat prea gros, deoarece corpul lui, perfectionandu-si treptat capacitatea de termoreglare, nu mai este amenintat atat de mult de racire; pe de alta parte, scutecele incep sa-l incomodeze: sugarul are nevoie de libertate in miscari.

Cea mai convenabila formula in acest moment este mentinerea scutecelor de unica folosinta si imbracarea cu pantalonasi sau salopeta.

Cresterea in greutate si lungime


Este bine sa-l cantaresti pe bebe in continuare saptamanal. Cresterea incepe sa incetineasca: media saptamanala este de 140-175g, respectiv 600-750g pe luna. Nu uita ca progresele greutatii sunt foarte diferite de la un sugar la celalalt. Cresterea in lungime este de 2 pana la 3cm (mai rar).

Alimentatia, ratiile zilnice si diversificarea

Daca sugarul este alimentat exclusiv la san, nu se produc schimbari semnificative in aceasta perioada. Ratia alimentara in 24 de ore ramane aceeasi in ceea ce priveste nevoia de lichide (circa 150ml/kg corp).

Daca sugarul este alimentat artificial este bine sa nu se schimbe produsul de lapte cu care s-a inceput. Alimentatia cu lapte de vaca diluat si imbogatit cu zahar, se poate face din luna a 4-a, fara incidente majore. Este mult mai putin costisitoare, dar sunt obligatorii o curatenie perfecta si o corectitudine riguroasa in pregatirea dilutiilor si a folosirii adaosurilor.

Se va folosi numai lapte pasteurizat integral (3,5 g la 100 ml lapte). Daca, la nevoie, se va folosi lapte degresat (1,8%), laptele nu mai trebuie diluat. Laptele procurat direct de la tarani este integral (3,5% grasimi); acesta trebuie fiert imediat, racit brusc si pastrat la frigider. Se prepara astfel: 2 parti lapte integral (3,5% grasimi), o parte apa, 4g (o lingurita rasa) zahar.

Prin diversificare se intelege introducerea in hrana sugarului, pe langa lapte (matern sau alt lapte), a altor nutrimente (fructe, zarzavaturi, carne etc.). Cu varsta, sugarul are nevoie si de vitamine, saruri minerale si substante de balast ("fibre" sau celuloza). Ultimele au rolul, printre altele, de a regla functiile tubului digestiv si de a stimula treptat sugarul sa mestece.

In primele luni de viata, organismul sugarului este capabil sa se hraneasca numai cu lapte, sistemul sau digestiv nu este inca pregatit pentru a primi si digera alte alimente. Abia in a doua jumatate a primului an de viata functiile aparatului digestiv si metabolismului sunt maturizate pentru digestia si transformarile metabolice ale altor alimente. Diversificarea prea timpurie este insotita la multi sugari de reactii alergice, de incetinirea cresterii in greutate si de tulburari digestive.

In cursul lunii a 4-a, daca nu s-a facut pana acum se va introduce, in functie de sezon si regiune, sucul de zarzavaturi (morcovi) sau fructe (mere, piersici, fructe de padure etc.) in cantitati crescande de 4-12-18 lingurite inainte de masa a 2-a sau a 4-a. Sucurile de morcovi sau de mere sunt foarte bine tolerate si se pot procura in toate lunile anului.

Dupa administrarea de sucuri de fructe multi sugari fac un eritem fesier mai mult sau mai putin persistent (mai ales dupa portocale). Sucul de capsuni produce urticarie la unii copii. Sucurile de cirese, prune, pere, struguri sunt mai laxative.


Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Noiembrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 35
Vizitatori: 35
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz