Joi, 03.10.2024, 05:48
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Infertilitate
Infertilitate

Infertilitatea este o problema a tot mai multor cupluri. Determinarea cauzelor infertilitatii este prima masura ce trebuie luata in astfel de cazuri. Tratamentul pentru infertilitate este urmatorul pas pentru ca in final sa poti ramane insarcinata.

Un cuplu din zece are probleme de sterilitate


Daca dupa doi ani de viata sexuala fara protectie nu ai reusit sa ramai insarcinata, ori tu, ori partenerul suferiti de sterilitate. Trebuie sa mergeti la un medic specializat in tratarea sterilitatii pentru a face investigatii aprofundate care sa identifice cauza ce impiedica conceperea unui copil.

Specialistul va face un istoric al sterilitatii cuplului, va incerca sa identifice cauza si va trasa drumul pe care trebuie sa-l urmati.

Specialistii sustin ca din ce in ce mai multi oameni au probleme de sterilitate, iar aceasta se intampla la nivel mondial.

In societatea persista ideea ca femeia este aceea care trebuie sa mearga in primul rand la medic, iar daca la ea nu se descopera nici o cauza de sterilitate, atunci poate merge si barbatul.

Analiza care ofera cele mai multe indicii despre starea fertilitatii unui barbat este spermograma. In cadrul acestei analize se cauta mai multi parametri, si anume: numarul de spermarozoizi/ml, vitalitatea, mobilitatea, morfologia lor etc.

Acesti indicatori pot orienta catre o investigatie mai aprofundata daca medicul o considera necesara. O spermograma era considerara drept normala la un numar de 20 milioane spermatozoizi/ml.

In timp ce sterilitatea feminina se mai poate trata, cea masculina, daca este reala si profunda, este greu reversibila.

Sunt si situatii in care in urma investigatiilor nu se descopera nici o cauza evidenta a sterilitatii. In astfel de cazuri, de multe ori responsabile de lipsa aparitiei sarcinii sunt probleme de natura psihica.


Infertilitatea in cuplu

Cazurile de infertilitate trebuie privite ca ansamblu si nu separat, iar investigatiile trebuie facute ambilor parteneri (cauza de infertilitate poate fi doar la unul dintre ei sau la amandoi).

Ce este infertilitatea?

Sterilitatea, sau infertilitatea, este o boala care afecteaza aparatul reproducator si care impiedica una dintre functiile de baza ale corpului uman: procreerea. Se vor avea in vedere mai multe criterii de urmarire a unei sarcini normale:

• Productia de spermatozoizi la barbat si de ovule la femei;

• Mobilitatea spermatozoizilor;

• Capacitatea de fecundare a spermatozoizilor;

• Nidarea corespunzatoare a oului fecundat in cavitatea uterina;

• Dezvoltarea normala a oului (embriogeneza).

Obstructia trompelor uterine, sindromul ovarului polichistic si endometrioza. Pierderile repetate de sarcina sunt cauzate in mare parte de afectiunile congenitale (cu predispozitie genetica) care implica malformatii in structura uterului sau aparitia fibromului uterin.


Reproducere umana asistata

Atunci cand un cuplu elimina toate posibilitatile de conceptie pe cale naturala, de stimulare si inducere a fertilitatii prin diverse tratamente apeleaza la tehnicile de reproducere care lupta impotriva infertilitatii cuplului.



Procedurile se bazeaza pe folosirea ovulelor si spermatozoizilor proveniti de la cuplul in cauza sau a embrionilor unor donatori.



Fertilizarea are loc in uterul femeii sau in laborator (fertilizarea in vitro).



Dupa ce ai ales clinica de fertilizare la care vrei sa mergi, pachetul cuprinde toti pasii necesari si intreg procesul de desfasurare - de la analize, recoltare, fecundare si introducere in organismul femeii, plus tratamente speciale care ajuta la fertilizare.


Inseminarea artificiala




Este cea mai cunoscuta, simpla si practicata metoda de reproducere umana asistata. Se apeleaza la ea doar in cazurile de infertilitate care nu prezinta complicatii majore, rata succesului fiind astfel mai mare.



Care sunt etapele?



administrarea de medicamente fertilizante pentru femeie;



recoltarea spermei de la barbat, atunci cand femeia se afla la ovulatie;



proceduri de spalare a spermatozoizilor;



introducerea in cavitatea uterina.



In ce consta?



La inseminarea artificiala sperma se introduce in mod artificial prin doua metode:




in cervix (inseminare intracervicala – ICI);



in uter (inseminare intrauterina – IUI – este cea mai utilizata).



Particularitati ale metodei:



s-a constatat ca rata de fertilizare in cazurile de IUI poate ajunge si pana la 17% (in cazurile in care e combinata cu superovulatia);



este o metoda ieftina;



prezinta riscuri mici fata de alte tehnici.

Fertilizarea in vitro (FIV)



La aceasta metoda se apeleaza cand alte metode naturale sau semi-artificiale esueaza.



In ce consta?



Este o metoda de reproducere umana asistata artificiala (ovulul este fertilizat in vitro – adica in afara organismului femeii).



Care sunt etapele?



stimularea ovariana (se administreaza tratamentul in a 3-a zi a menstruatiei);



recoltarea ovulelor (cand se constata maturarea completa a foliculilor);



fertilizarea (ovulul si spermatozoizii sunt incubati impreuna intr-un mediu special – iar dupa maxim 72 de ore se constata daca a avut loc fecundarea);



selectia (cand s-au format embrionii, sunt selectati doar cei care ajung la stadiul de 6-8 diviziuni);



transferul embrionar (cel mai viabil embrion este transferat in uterul femeii prin vagin pentru a fi nidat si a dezvolta sarcina).



Care sunt cele mai bune candidate pentru FIV?



Exista situatii speciale in care se impune fertilizarea in vitro si in care exista sanse mai mari de obtinere a sarcinii:



cand femeia are leziuni grave ale trompelor uterine;



in cazuri de infertilitate fara cauze cunoscute;



cand infertilitatea apartine barbatului.



Rata de fertilizare prin FIV este de 27% per ciclu (cu aproximativ 33% de sarcini), iar aceasta reusita variaza in functie si de varsta partenerilor.



Injectarea intracitoplasmatica de spermatozoizi (ICSI)



Aceasta tehnica se foloseste in cazurile de infertilitate masculina.



Care sunt etapele?



se prinde si se fixeaza ovulul cu ajutorul unei pipete;



se penetreaza membrana ovulului (cu o alta pipeta);



se introduce un spermatozoid in interiorul ovulului;



oul se plaseaza apoi intr-un mediu special de cultura unde se monitorizeaza constant pentru a vedea daca a avut loc fertilizarea (abia apoi este implantat).



In ce consta si care sunt particularitatile?



Particularitatea acestei metode consta in injectarea intraovulara directa a unui singur spermatozoid. Inainte de a se face procedura, ovulul este obtinut prin fertilizare in vitro.



s-a observat o frecventa mai mare a utilizarii acestei metode in ultimul deceniu;



in cazurile in care infertilitatea nu apartine barbatului aceasta metoda nu functioneaza;



inainte de recoltarea ovulului, femeia urmeaza un tratament hormonal specific pentru stimularea ovarelor, iar ovulul matur este recoltat in timp de 36 de ore.



Tranferul intra-tubal de gameti (GIFT) de zigoti (ZIFT) sau chiar embrioni (TET)




Pentru a se putea realiza una din aceste tehnici trebuie indeplinita o conditie obligatorie: femeia sa aiba cel putin una dintre trompe in stare de functionare buna si si sa fie integra din punct de vedere biologic.



In ce consta?



Transferul intra-tubal de gameti se realizeaza prin introducerea unor mixuri de gameti feminini pentru fecundarea in organismul pacientei, iar cele de zigoti si de embrioni presupun transferul embrionilor in trompele uterine dupa ce au fost fertilizati in afara organismului femeii.



Caile prin care se fac aceste transferuri sunt:



laparoscopice;



histeroscopice.



Maturatia in vitro



Este una dintre cele mai noi metode de fertilizare. Ea nu implica administrarea niciunui tratament fertilizant.



Se bazeaza pe maturarea in vitro a foliculilor ovarieni. O particularitate a procesului o reprezinta faptul ca foliculii trebuie recoltati in etapa de folicul antral pentru a putea fi folositi in procedeu.



Transferul de blastocisti




Este o tehnica noua care, conform specialistilor, promite mult. Aceasta consta in implantarea intrauterina a blastocistilor, adica a unor embrioni deja dezvoltati.



Daca in cazurile clasice de implantare de embrioni acestia erau folositi la varsta de 2-3 zile, aceasta tehnica presupune ca embrionii sa aiba varsta de 5 zile.



Particularitati ale metodei:



implica transferul unui numar mic de embrioni;



exista o probabilitate mare de nastere a unor gemeni;



frecventa sexului masculin la feti;



36% rata de fertilizare la prima incercare.


Teste hormonale pentru depistarea infertilitatii

Testele hormonale sunt printre primele pe care medicii le recomanda cand se confrunta cu probleme de infertilitate in cuplu. Afla ce hormoni sunt implicati in procesul de fertilitate atat la femei, cat si la barbati si cum pot pune ei piedici capacitatii de a concepe.



Testele hormonale pentru depistarea infertilitatii se fac simplu si sunt minim invazive, prin analiza sangelui recoltat din vena pacientilor. Ele permit medicilor sa evalueze hormonii implicati in procesul de fertilitate si sa depisteze anomaliile si dezechilibrele. Unele dintre aceste teste sunt comune, adica se fac si barbatului si femeii, in timp ce altele sunt specifice fiecarui sex.



Hormonul luteinizat (LH)



Hormonul luteinizat este produs de glanda pituitara sau hipofiza si are ca rol si producerea hormonilor glandelor sexuale si ai hipotalamusului.

Este un test hormonal care se efectueaza si la femei si la barbati pentru depistarea cauzelor infertilitatii. De obicei, acesta se face impreuna cu alte teste (FSH, testosteron, estradiol si progesteron) pentru a se stabili neregularitati care pot interfera cu capacitatea cuplului de a concepe copii.



Hormonul de stimulare foliculara (FSH)




Acest hormon este produs de glanda pituitara si productia lui survine in urma unui proces complex care implica atat hormonii glandei pituitare, cat si alti hormoni:



ai glandelor gonade (testicule si ovare);



ai hipotalamusului.



Rolul FSH la femei este acela de a stimula si maturiza foliculii ovarieni care apar in timpul unui ciclu menstrual, iar la barbati stimuleaza testiculele pentru producerea spermei.



Si acest test se realizeaza impreuna cu alte teste pentru depistarea infertilitatii in cuplu. Cu ajutorul lui se diagnosticheaza deficitul de sperma sau dereglarile menstruale, precum si problemele glandei pituitare si a ovarelor sau testiculelor.



Prolactina



Testarea nivelului de prolactina din sange la ambii parteneri furnizeaza informatii esentiale cu privire la capacitatea cuplului de a concepe. Atunci cand se suspecteaza dereglari ale menstruatiei sau infertilitate, precum si impotenta la barbati, testul prolactinei este o analiza hormonala obligatorie.



Prezenta unor niveluri marite ale prolactinei in organism interfereaza cu capacitatea cuplului de a concepe copii, iar testarea prin recoltarea sangelui evidentiaza in mod clar daca prezenta sa este depasita in corp sau nu.



Progesteronul



Progesteronul este un hormon feminin produs de ovare si are un rol important atat in sarcina, dar mai ales in obtinerea ei.



Testarea acestui hormon se face numai la femei, iar unul dintre motivele pentru care se realizeaza este infertilitatea. Se masoara nivelul de progesteron din sange pentru constatarea eventualelor dereglari ale ovulatiei care stau in calea capacitatii femeii de a concepe.



Testosteronul



Este un hormon androgen produs de testicule la barbati. Acesta stimuleaza dezvoltarea caracteristicilor sexuale la barbati (cresterea penisului, muschilor, a pilozitatii etc.). Testul se face atunci cand un barbat este suspectat de infertilitate.



Testosteronul apare si la femei, dar este transformat in estradiol, principalul hormon sexual al femeii. Cantitatea de testosteron produsa de ovare este infima. Testul poate fi recomandat totusi pentru depistarea cauzelor infertilitatii feminine. Acesta poate depista anumite afectiuni care stau in calea capacitatii de concepere a unui copil:



tumori ovariene;



insuficienta ovariana;



dereglari ale ciclului menstrual;



ovare polichistice.



Estrogenul



Estrogenul este un hormon produs atat de femei, cat si de barbati. Testarea lui se face prin analiza sangelui si a urinei. Analiza se realizeaza pentru a se stabili ce nivel au in organism principalii hormoni de estrogen:

estradiol;

estriol;

estron.

Estradiolul este cel vizat pentru depistarea problemelor de infertilitate feminine si masculine. Concentratia lui variaza in organism pe toata perioada in care o femeie este fertila, iar determinarea anumitor niveluri ale lui poate sugera aparitia unor probleme de stimulare ovariana, cancer ovarian sau disfunctii ovariene. La barbati acesta poate depista probleme la nivelul testiculelor.


Probleme de infertilitate la barbati

Aproximativ 50% dintre problemele de infertilitatate cu care se confrunta un cuplu sunt cauzate de probleme regasite la barbat. Exista mai multe cauze care stau la baza problemelor de conceptie ale barbatilor. Acestea sunt incadrate ca factori de risc sau afectiuni medicale ce impiedica conceptia.



Probleme de obstructie



Infertilitatea barbatului poate fi cauzata de un blocaj la nivelul canalelelor deferente prin care circula sperma. Acesta poate fi cauzat de o interventie chirurgicala, de traume la nivelul scrotului, infectii sau o vasectomie anterioara. De asemenea, malformatiile congenitale localizate la acest nivel pot sta in calea fertilitatii barbatului.



Afectiuni sau leziuni la nivel testicular



O lovitura mai puternica suferita la nivelul testiculelor care poate aparea in timpul unui sport sau al unei lupte poate determina inflamarea testiculelor sau chiar sangerarea lor. Aceasta determina alimentarea insuficienta cu sange la nivelul lor si are ca rezultat deteriorarea permanenta a mecanismului de productie a spermatozoizilor.



Afectiuni ale testiculelor care pot cauza infertilitatea sunt:



torsiunea testiculara;



infectiile virale;



oreionul;



testiculele necoborate (criptorhidia).



Varicocelul



Varicolelul reprezinta dilatarea vaselor de sange din canalul seminal al testiculelor. Mai exact, acest lucru inseamna ca venele cresc, iar testiculele se micsoreaza. Aceasta este o afectiune ale carei cauze nu sunt cunoscute, este una dintre bolile care maresc riscul de sterilitate masculina.

Afectiuni ale spermei



Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii barbatilor sunt localizate la nivelul spermei si al caracteristicilor acestora. Barbatii care au probleme cu mobilitatea, cantitatea sau calitatea spermei au probleme de conceptie. Lichidul seminal trebuie sa indeplineasca toate cele 3 caracteristici pentru a-si atinge scopul in conceptie.



Pentru ca un barbat sa fie considerat fertil cantitatea de sperma ejaculata trebuie sa se incadreze intre valorile 2.5. – 5 mililitri/ejaculare.



Medicii considera ca ca fiind o valoare normala daca un procent de peste 60% dintre spermatozoizi prezinta caracteristicicile de sens de miscare si viteza adecvate penetrarii ovulului.



Tulburari genetice




Intre 2 si 20% dintre barbati dezvolta probleme cromozomiale care stau la baza infertilitatii. Acestea pot afecta fertilitatea barbatilor in 2 feluri:



afecteaza dezvoltarea testiculelor (tulburari de cromozomi sexuali);



anomalii cromozomiale (care intrerup diviziunea celulara si productia de sperma).



Probleme cu erectia si ejacularea




Problemele de natura sexuala sunt principala cauza de infertilitate la aproximativ 5% dintre cupluri. Aceasta poate aparea la barbati din cauza:



disfunctiei erectile (impotenta - incapacitatea de a atinge sau a mentine o erectie adecvata pentru contactul sexual);



ejaculare prematura;



esecul de a ejacula;



incapacitatea de a obtine o penetrare vaginala din alte motive.



Probleme hormonale

Deficientele de testosteron pot afecta fertilitatea barbatului si pot conduce la probleme cu productia adecvata a acestuia sau cu glanda pituitara ori hipotalamusul din creier care controleaza secretia lui.



Producerea in exces de prolactina, un alt hormon produs de glanda pituitara, poate reduce de asemena fertilitatea.

Afectiuni fiziologice
febra;



diabetul;



hipertensiunea arteriala;



boli coronariene;



boli renale;



cancer;



alcoolismul;



stresul;



boli renale.


Metode de depistare a infertilitatii

Infertilitatea este de departe una dintre cele mai complexe si misterioase probleme cu care se confrunta medicii specializati in reproducere umana.



Atunci cand un cuplu incearca in mod repetat sa conceapa un bebelus si nu reuseste, primul gand este acela ca unul din ei sau ambii ar putea suferi de infertilitate. Din acel moment incep adevarate perindari prin cabinetele medicilor pentru realizarea diverselor metode de diagnosticare a infertilitatii.



Teste de sange (hormonale)



Testele uzuale de sange pot identifica probleme de infertilitate pe baza verificarii hormonilor de ovulatie care include:



hormonul foliculostimulant

hormonul luteinizat

prolactina



Biopsia endometriala



Acest test se face intre zilele de 7-12 dupa ovulatie. Acesta este un test esential care are rolul de a depista problemele endometriale (ale mucoasei uterului) care ar putea sta in calea fertilitatii.



Ultrasunete (ecografie)



Ultrasonografia foloseste undele sonore pentru vizualizarea organelor reproductive, cum ar fi uterul si ovarele. Aceasta se poate realiza prin abdomenul pacientei sau prin interiorul vaginului.



Ea ajuta la descoperirea afectiunilor anatomice, dar si de functionare a organelor implicate in conceptie, precum si a altor probleme de fertilitate. Cu cat problemele de fertilitate sunt depistate mai repede cu atat creste posibilitatea gasirii unei scheme de tratament eficiente.



Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM)



IRM-ul ofera o imagine clara a tractului reproductiv. Ea are o acuratete crescuta, putand depista chiar si cele mai sensibile sau complicate afectiuni ovariene sau ale uterului.



Spermograma



Analiza lichidului seminal sau spermograma este cea mai importanta analiza pentru determinarea sterilitatii la barbati. Cu ajutorul acesteia sunt testate 3 proprietati esentiale ale spermei pentru conceptie:



calitate;



cantitate;



mobilitate.





Histerosalpingografia



Histerosalpingografia este un test care se realizeaza pentru depistarea problemelor de infertilitate la femei. Cu ajutorul ei se exploreaza in detaliu ovarul si trompele uterine in vederea diagnosticarii:
afectiuni genitale;



afectiunile anatomice sau malformatiile congenitale ale uterului;



permeabilitatea trompelor uterine;



cicatrice ale cavitatii peritoneala etc.



Histerosalpingografia este si o metoda prin care se pot trata astfel de afectiuni, ea avand dublu rol: de diagnostic si tratament.



Laparoscopia



Laparoscopia este o metoda de exploatare a organelor reprductive ale femeii, prin intermediul unui dispozitiv inserat prin abdomenul femeii. Este o metoda minim invaziva. Cu ajutorul ei se examineaza trompele, ovarele si uterul. In plus, prin aceeasi metoda se pot si trata unele afectiuni, si aceasta analiza putand fi folosita atat ca metoda de diagnosticare, cat si de tratament.


Tratamentul infertilitatii

Femeile cu probleme de fertilitate, isi pot reface echilibrul hormonal, isi pot reduce nivelul de FSH si in cele din urma pot ramane insarcinate, cu ajutorul anumitor vitamine si suplimente nutritionale.

Multe femei incearca sa isi scoata din alimentatie produsele animaliere, glucidele rafinate si produsele lactate pentru cateva saptamani sau isi suplimenteaza dieta cu doze corespunzatoare de vitamine, insa nu observa nicio schimbare.

Procentul de lipide din organismul nostru influenteaza fertilitatea

In traditia chinezeasca, principala sursa de energie o reprezinta alimentele. Splina transforma alimentele in energie care poate fi utilizata, fiecare aliment are propriile sale calitati energetice.
Alimentele condimentate si fierbinti sunt mai mult Yang, pe cand cele dulci sunt mai mult Yin.

Anumite alimente ajuta la formarea sangelui, altele ajuta la eliminarea caldurii si a umezelii din organism. In cazul in care predomina doar un anumit grup de alimente, se pot instala dezechilibre in organism. Acest lucru este recunoscut si de medicina moderna.

In cultura chinezeasca, mancarurile sarate sunt considerate necesare pentru rinichi, insa prea multa sare se considera ca blocheaza fluxul sangvin. Medicina moderna considera ca prea multa sare determina retentie hidrica, ceea ce afecteaza rinichii, si poate provoca tulburari de circulatie.

Conform traditiei chinezesti, o masa nu este doar o acumulare de calorii, ci si o sansa de a oferi organelor interne o cantitate de energie echilibrata, necesara pastrarii sanatatii. Cu ajutorul alimentelor se corecteaza carente si se elimina principiile in exces, atunci cand in organism se instaleaza dezechilibre.

Conform filozofiei chineze, "shen" (tradus ca Rinichi si spirit) guverneaza sistemul reproductiv. Daca apar probleme de infertilitate, acest lucru se datoreaza unei insuficiente in energie shen.

Simptomele insuficientei Renale (shen) includ dureri lombare joase, senzatie de slabiciune la nivelul picioarelor, mucoase uscate, transpiratii nocturne, picioare reci, cicluri menstruale neregulate, urinari frecvente, urinari nocturne.

Medicii de medicina Orientala sugereaza in aceste conditii administrarea de suplimente din plante si o dieta ce stimuleaza producerea de energie shen: alune, seminte de susan negru, orz, tofu, seminte negre de soia, grau germinat, alge marine, diferite seminte, organe animale.

Shen cuprinde Yin si Yang Renal. Atat deficienta de Yi Renala (Ki Yi-), cat si cea de Yang Renal (Ki Yan-) pot fi corectate prin modificari ale dietei. In cazul deficientei de Ki Yi- ar trebui evitate exercitiul fizic in exces, caldura si alimentele condimentate si fierbinti, iar pentru deficienta de Ki Yan- nu ar trebui sa se consume bauturi reci, mai ales in timpul menstruatiei, deoarece acestea scad cantitatea de caldura din organism, care oricum este in deficit. Sfatul, in acest caz, este consumarea vegetalelor usor incalzite si nu in stare naturala, caci acestea din urma necesita mai mult Qi (care este de natura yang) pentru a fi digerate.

In locul mancarurilor acide consumati mancaruri alcaline.

Se recomanda consumul de alimente ca: fructele noncitrice, legumele, germeni de grau, cereale, si plante ca: Cimicifuga racemosa si radacina de valeriana, pentru a oferi sistemului reproductiv ph-ul necesar fecundarii si implantarii.

Mancarurile acide, precum carnea, produsele lacatate, produc medii acide. Sperma are nevoie de un mediu alcalin pentru a supravietui, mucusul cervial acid nefiind propice. De asemenea, se recomanda ca mancarea sa fie mestecata corespunzator si abtinerea de la consumul de lichide in timpul mesei, deoarece saliva poate avea un efect alcalinizant.

Nu sunt recomandate dietele stricte vegetariene, dar marea parte a alimentelor consumate ar trebui sa aiba origine vegetala. Bioflavonidele, din legume si fructe, ajuta la formarea de vase de sange sanatoase, si ajuta uterul sa se pregateasca pentru implantare si previne pierderea sarcinii.



Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Octombrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 47
Vizitatori: 47
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz