Diabetul la copii
Diabetul este o boala autoimuna care netratata poate provoca chiar moartea. Afla care sunt simptomele diabetului juvenil, precum si diagnosticarea si tratarea acestuia.
O persoana din 300, din populatia generala dezvolta un tip de diabet, dar una din 20 prezinta un risc crescut daca un parinte, ruda sau copil are boala.
Cercetarile au aratat ca genele nu spun intreaga poveste si sugereaza ca factorii de mediu, care nu sunt inca pe deplin cunoscuti joaca de asemenea un rol important.
Simptomele diabetului juvenil
Simptomele tipurilor unu si doi de diabet sunt foarte similare, desi cauzele si tratamentul pot diferi la copii.
Simptomele pot aparea subit si includ unul sau mai multe din urmatoarele:
- Sete exagerata;
- Urinare frecventa;
- Letargie, somnolenta;
- Nivelul glicemiei ridicat in urina;
- Schimbari bruste de vedere;
- Apetit crescut;
- Scaderi bruste in greutate;
- Respiratie cu miros de fructe, de dulce sau de vin;
- Respiratie grea;
- Stupoare, inconstienta.
Daca crezi ca micutul tau are diabet, suna imediat doctorul si ofera copilului tau multe lichide fara zahar, pentru a preveni deshidratarea.
Diagnosticarea si tratarea diabetului juvenil
Diagnosticarea diabetului juvenil consta intr-un simplu test de sange. Tratamentul difera de la un tip de diabet la altul si de la copil la copil.
Pentru a ramane in viata, persoanele cu diabet de tipul unu trebuie sa ia zilnic multiple injectii cu insulina sau continuu sa faca infuzii cu insulina printr-o pompa si sa faca test de sange prin inteparea degetului de cel putin sase ori pe zi.
In timp ce incearca sa balanseze dozele de insulina in functie de mancare si activitatile desfasurate in timpul zilei, persoanele cu aceasta forma de diabet trebuie intotdeauna sa fie pregatite pentru reactii de hipoglicemie (cantitate redusa de zahar in sange) si hiperglicemie (cantitate ridicata de zahar in sange), ambele tipuri de reactii fiind periculoase atat pentru adulti cat si pentru copii, viata acestora fiind in joc.