Marţi, 26.11.2024, 16:27
Naty
Bine aţi venit Vizitator



Invaginatia intestinala la copii


Invaginatia intestinala la copii

Copiii care au invaginatie intestinala par sanatosi in general, dar au atacuri bruste manifestate prin dureri abdominale.Ce sa faci cand copilul tau sufera de invaginatie.

Invaginatia intestinala are loc atunci cand o portiune a intestinului se pliaza ca un telescop peste alta portiune a intestinului.
De obicei invaginatia are loc atunci cand portiunea inferioara a intestinului subtire este presata in colon. Cand peretii intestinali se ating unul pe celalalt, se inflameaza si intestinul se blocheaza. Fluxul de sange catre acea zona este blocat, ducand la sangerari sau secretii ale membranei mucoase. Acest fapt cauzeaza diaree cu sange cu un aspect specific acestei boli.
Aceasta boala este cea mai des intalnita obstructie intestinala la copiii sub 6 ani si se manifesta in special la copiii intre 3 si 12 luni.
Invaginatia intestinala poate aparea si la copiii mai mari in cazuri rare de inflamare a apendicelui. Din punct de vedere statistic, baietii sunt mai predispusi la aceasta boala decat fetele.
Cauza invaginatiei nu este cunoscuta cu exactitate, dar unele cazuri apar la scurt timp dupa boli respiratorii sau intestinale.

Simptome si semne


Copiii care au invaginatie intestinala par sanatosi in general, dar au atacuri bruste manifestate prin dureri abdominale. Atacurile seamana cu simptomele unei colici in care bebelusul plange si este nelinistit. Intre aceste atacuri, care apar o data la fiecare 10-20 de minute, copilul pare perfect sanatos.
Plansetele sunt insotite de voma si diaree. Voma are o culoare verde din cauza bilei care se acumuleaza in stomac din intestinele blocate. Diareea are o consistenta apoasa si dupa 12-24 de ore se transforma in diaree cu sange cu o consistenta vascoasa.
Pe masura ce trece timpul, copilul este din ce in ce mai slabit si nelinistit, iar abdomenul se umfla si doare la atingere.
Trebuie notat faptul ca nu toti copiii prezinta toate aceste trei simptome clasice ale invaginatiei.

Complicatii

Daca boala nu este tratata, poate sa cauzeze complicati grave. Diareea si senzatia de voma duc la deshidratarea copilului. In plus, peretele intestinal moare din cauza fluxului limitat de sange, contribuind la formarea perforarilor. Scaunul se scurge astfel in abdomen cauzand alte infectii.

Tratament


Trebuie sa contactezi un medic sau serviciul de urgenta in cazul in care suspectezi aceasta boala. Medicul va analiza istoricul medical al copilului si il va examina. Sunt necesare unele teste pentru determinarea corecta a diagnosticului.
Daca invaginatia se regaseste in colon, se va incerca inversarea acesteia cu ajutorul unei clisme cu bariu sau cu aer.
In majoritatea cazurilor, clisma este eficienta si colonul se intoarce in pozitia normala. Daca tratamentul nu are succes, operatia este necesara pentru corectarea obstructiei.
Dupa tratamentul obstructiei, copilul trebuie sa stea in spital pana cand intestinele incep sa functioneze normal din nou.

Preventie

Obstructia este imposibil de prevenit. Totusi, pentru a preveni complicatiile, trebuie sa stii faptul ca episodele intense de plans ale bebelusilor pot sa fie un simptom al acestei boli.



Publicitate

Căutare

Cursul valutar

Meteo

Calendar

«  Noiembrie 2024  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Prietenii site-ului

Statistici


Total online: 18
Vizitatori: 18
Utilizatori: 0
Copyright MyCorp © 2024 | Creatorul de site-uriuCoz